Jelle Cleymans: “Mijn grootmoeder zocht haar heil in pillen”

 

 ©  VIER

Bron: VIER

In ‘Moederpijn’ schrijft actrice Karin Jacobs het verleden van zich af en wil ze verslavingen aan medicatie bij ouderen onder de aandacht brengen. “Ik herinner me de dialogen met mijn moeder nog glashelder en voor mij is dat vaak ondragelijk”, zegt de moeder van Clara en Jelle Cleymans.

“Mijn moeder belde mij verschillende keren per dag op”, vertelt Jacobs in ‘Gert Late Night’. “Vaak zei ze dat ze ging sterven en op zich had dat iets hilarisch, ik heb het boek bewust licht proberen houden want er waren ook lichte momenten.”

Zowel Clara als Jelle horen de stem van hun oma nog steeds. “Tot mijn zeventiende had ik echt een goede band met haar”, zegt acteur Jelle Cleymans. “We hebben hele leuke herinneringen maar vanaf haar 65ste ging ze psychisch heel snel achteruit. Toen kwam alles in de nek van mijn moeder terecht.”

Die psychische achteruitgang ging samen met het nemen van medicatie. “Ze zocht haar heil in pillen: om te slapen, om wakker te worden, om naar het toilet te gaan, om niet naar het toilet te gaan,....Op een keer brak er brand uit in haar appartement, een heel banale brand. Maar ze was zo versuft door de pillen dat ze die zelf niet meer kon blussen. Die pillen zijn haar einde geworden.”

De moeder van Karin Jacobs overleed drie jaar geleden.

LEES OOK