Azerbeidzjan zet offensief voort in Nagorno-Karabach

Bron © BELGA

Foto: NurPhoto via Getty Images

Azerbeidzjan zet dinsdagochtend zijn militair offensief in de betwiste Kaukasische regio Nagorno-Karabach verder. De troepen trekken richting de stad Füsuli en zouden vier Armeense tanks vernietigd hebben. Dat meldt het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in hoofdstad Bakoe.

“De Armeense strijdkrachten reageerden op een Azerbeidzjaans offensief in verschillende delen van de frontlinie en de vijand leed zware verliezen”, zegt het Armeense ministerie van Defensie dan weer.

In de stad Gadrut is een oudere vrouw omgekomen bij een Azerbeidzjaanse drone-aanval op de binnenplaats van een huis, melden de lokale autoriteiten. Drie bewoners raakten gewond.

In Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met een Armeense meerderheid, vinden sinds zondag hevige gevechten plaats tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger. Azerbeidzjan zei zondag al zeven dorpen in Nagorno-Karabach te hebben heroverd. Volgens militaire rapporten bezetten de Azerbeidzjaanse troepen ook strategisch belangrijke hoogten in het berggebied.

Al jaren oorlog

De officiële dodentol staat dinsdag op 95. Onder hen zouden 11 burgers omgekomen zijn: 9 in Azerbeidzjan en 2 aan Armeense zijde. Maar de cijfers zouden veel hoger kunnen liggen, aangezien beide kampen beweren honderden vijandige soldaten te hebben gedood.

Het conflict tussen de gewezen Sovjetrepublieken sleept al jaren aan. De regio Nagorno-Karabach is een enclave in Armenië die in de Sovjet-Unie deel uitmaakte van de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan. Armenië heeft de streek al lang in handen en de bevolking is overwegend Armeens, maar Azerbeidzjan wil de regio al decennia terug.

Het gebied scheurde zich af in 1988, wat in 1992-1994 leidde tot een conflict waarbij 30.000 doden vielen. Sinds 1994 geldt een broos bestand. De huidige gevechten vormen de meest dodelijke heropflakkering van het geweld van de afgelopen jaren.

Door een conflict wordt gevreesd voor een destabilisatie in de zuidelijke Kaukasus, zeker als Turkije en Rusland zouden ingrijpen.

Dinsdag zal de VN-Veiligheidsraad bijeenkomen voor een spoedzitting achter gesloten deuren.

AANGERADEN