Ahmadinejad wil samen met Angelina Jolie strijd tegen racisme aangaan

Bron © BELGA

Foto: AFP

Voormalig Iraans president Mahmoud Ahmadinejad wil samen met de Amerikaanse actrice Angelina Jolie de strijd aangaan tegen discriminatie en systemisch racisme. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

“Ik ben het eens met uw uitspraken over institutioneel racisme”, schreef de voormalige president, die tijdens zijn heerschappij nochtans bekend stond als een hardliner, op Twitter. “Samen kunnen we die situatie oplossen.” “De mensheid heeft respect, samenwerking, oprechtheid en vriendelijkheid nodig”, voegde Ahmadinejad eraan toe.

Tijdens zijn presidentschap van 2005 tot 2013 schoffeerde Ahmadinejad regelmatig het Westen en de Westerse cultuur, ontkende hij de Holocaust, manipuleerde hij verkiezingen en pakte hij tegenstanders allerminst vriendelijk aan. Angelina Jolie zelf heeft nog niet geantwoord op de tweet, maar de demarche van Ahmadinejad kon wel al op hoongelach rekenen van Iraanse twitteraars. Zij vinden het vooral een slechte grap en een poging van de voormalige leider om zichzelf weer op de voorpagina’s te krijgen.

Ahmadinejad wordt gezien als een mogelijke kandidaat bij de aanstaande presidentsverkiezingen van 2021 in Iran, ook al heeft hij zijn kandidatuur niet officieel aangekondigd. Bij de start van zijn presidentschap lag de ex-president goed in de markt bij geestelijken, conservatieven en islamitische hardliners, maar naar het einde toe ving hij steeds meer kritiek. Zijn nucleaire beleid resulteerde in zware sancties tegen Iran en een daaropvolgende economische crisis, terwijl zijn militaire dreigementen tegen Israël en zijn ontkenning van de Holocaust het land in een internationaal isolement plaatsten.

AANGERADEN