Veel klachten over roekeloze brommerkoeriers in Gent: al 26 koeriers op de bon

Bron © BELGA

Foto: Hans Lucas via AFP

/ Gent -

De stad Gent kampt met asociaal rijgedrag van roekeloze brommerkoeriers. Dat erkende burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) dinsdag tijdens de gemeenteraad na een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V). Dit jaar vlogen al 26 bestuurders op de bon.

Tijdens de lockdown hebben heel wat restauranthouders uitgepakt met leveringen aan huis en zij - of de koerierdienst - zijn vaak genoodzaakt jonge, onervaren chauffeurs in te zetten. CD&V’er De Roo vraagt om een plan van aanpak omdat nogal wat koeriers zich erg roekeloos gedragen.

“We kennen al enige jaren de fietskoeriers van Deliveroo, Take-away en Uber Eats, maar zij worden de afgelopen maanden steeds vaker bijgestaan door koeriers met brommers, iets wat we al langer kennen van de klassieke pizzarestaurants.”

Actieplan

De bestuurders chauffeurs nemen het niet altijd nauw met de verkeersregels. “Er bereiken ons veel klachten over gevaarlijk rijgedrag”, zegt De Roo, “waarbij onder andere op fietspaden en voetpaden wordt gereden of in straten met verboden rijrichting.”

De klachten zijn niet nieuw. Vier jaar geleden al werd een actieplan aangekondigd bij de politie van Gent. Burgemeester De Clercq erkende dinsdagavond het probleem en belooft dat de politie de komende dagen blijft controleren.

Dit jaar hebben er al vier acties specifiek op koeriers plaatsgevonden. Daarbij zijn 41 brommerkoeriers gecontroleerd. Er werden vier onmiddellijke inningen (een boete) en 22 processen-verbaal uitgeschreven.

“Ik zal er als burgemeester nauw op toezien dat er binnen Gent meer dan ooit prioriteit wordt gemaakt van de aanpak van roekeloos en asociaal gedag”, zegt De Clercq. In het verleden hebben die controles al geleid tot het sluiten van horecazaken.

AANGERADEN
Meest recent