Nederlandse ritten in BinckBank Tour in allerijl afgelast, rittenkoers neemt noodgedwongen rustdag

Foto: BELGA

De etappes op Nederlandse bodem van de meerdaagse WorldTour-wedstrijd BinckBank Tour zijn afgelast. Dat hebben de drie burgemeesters van de gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen gezamenlijk besloten en officieel meegedeeld. De BinckBank Tour is dinsdag van start gegaan met een rit op Belgische bodem en zou woensdag verder worden gezet met een tijdrit in Vlissingen. Die wordt noodgedwongen vervangen door een rustdag. De organisatie probeert nu in allerijl om alternatieven te zoeken in België voor de etappes van donderdag en vrijdag.

LEES OOK. Corona bedreigt (weer) wielerklassiekers: Amstel Gold Race op de helling, Parijs-Roubaix zonder publiek?

De Belgisch-Nederlandse rittenkoers BinckBank Tour telt vijf etappes. De eerste werd dinsdag gereden tussen Blankenberge en Ardooie. Woensdag stond een tijdrit gepland in Vlissingen, donderdag zou het peloton van het Nederlandse Philippine naar het Belgische Aalter rijden. Vrijdag stond dan weer een etappe van het Belgische Riemst naar het Nederlandse Sittard-Geleen op het programma. De slotrit op zaterdag vindt volledig op Belgische bodem plaats en gaat van Ottignies naar Geraardsbergen. Alle ritten op Nederlandse bodem zijn nu plots verboden, dat maakten de Nederlandse organiserende gemeentes dinsdagavond laat bekend.

“Het besluit is genomen naar aanleiding van de aangepaste Nederlandse maatregelen vanwege het coronavirus die op maandag 28 september zijn aangekondigd”, klinkt het in de officiële mededeling. “Deze maatregelen zijn bekrachtigd in de nieuwe noodverordeningen van zowel Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Veiligheidsregio Zeeland. Op basis van deze noodverordeningen hebben de burgemeesters besloten dat het evenement niet door kan gaan. Het is niet mogelijk om aan de aangescherpte maatregelen te voldoen.”

“In de noodverordening staat dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden en/of trainingen. Daarnaast zijn er nog andere regels waar rekening mee gehouden moet worden, zoals het maximum aantal personen dat aanwezig mag zijn als groep en de sporters en organisaties vanuit landen waarbij een code oranje of rood van kracht is.”

Rustdag op woensdag, alternatieven op donderdag en vrijdag?

Voor de tijdrit in Vlissingen van woensdag is het te kort dag om nog een alternatief op poten te zetten en dus besliste de wedstrijdorganisatie om noodgedwongen een extra rustdag in te lassen. “Donderdag zal er niet gestart worden in Philippine en vrijdag kunnen we niet naar Nederlands Limburg rijden en er finishen in Sittard-Geleen, maar daar worden snel alternatieven voor uitgewerkt”, laat organisator Golazo weten. “De BinckBank Tour gaat dus voor alle duidelijkheid door tot en met zaterdag met, na de rustdag van woensdag, ritten op donderdag, vrijdag en zaterdag de slotrit van Ottignies-Louvain-la-Neuve naar Geraardsbergen.”

Burgemeester Bas van den Tillaar gemeente Vlissingen: “Het was een pijnlijke, maar wel noodzakelijke beslissing om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” “Helaas hebben we dit moeilijke besluit moeten nemen, hoe graag we ook dit sportevenement doorgang hadden gegeven”, aldus burgemeester Hans Verheijen van gemeente Sittard-Geleen. Burgemeester Jan Lonink gemeente Terneuzen vult aan: “Het is helaas niet mogelijk om deze wielerwedstrijd nu door te laten gaan. Dat is natuurlijk ontzettend spijtig voor de sporters, organisatie en alle betrokkenen.”

Golazo: “Zeer teleurgesteld in dit besluit”

Gert Van Goolen van organisator Golazo: “We zijn natuurlijk zeer teleurgesteld dat dit besluit is genomen, zeker gezien het late tijdstip. Wielerwedstrijden worden vooral beleefd aan de start en de aankomst en die zijn in deze BinckBank Tour publieksvrij gemaakt, zoals ook intussen in Nederland expliciet gevraagd wordt. We zijn er van overtuigd dat we een veilige en verantwoorde oplossing gevonden hebben om een goede BinckBank Tour te organiseren, maar helaas heeft dat geen gehoor gevonden.”

Door Hugo Coorevits en Maarten Delvaux
AANGERADEN