BinckBank Tour gaat donderdag verder met zeven lokale ronden in Aalter

Foto: Photo News

Organisator Golazo heeft klaarheid kunnen scheppen in de onzekerheid rond de gepauzeerde BinckBank Tour. Na de rustdag vandaag gaat het peloton verder op een lokale lus rond Aalter waar de etappe donderdagmiddag na 145 kilometer ook eindigt.

LEES OOK. Oliver Naesen kent verdict na zware val in eerste rit BinckBank Tour, schade valt al bij al mee

De renners zullen zeven lokale ronden afwerken in Aalter. Normaal waren er slechts drie voorzien in de Oost-Vlaamse gemeente. Om 13u start het peloton aan de rotonde nabij het kerkhof, de finish ligt zoals voorzien op de Europalaan. “Met dank aan Aalter”, liet organisator Gert Van Goolen verstaan.

Oorspronkelijk zou de derde rit van deze BinckBank Tour donderdag starten in het Zeeuwse Philippine. Dinsdagavond beslisten de Nederlandse burgemeesters van de start- en aankomstplaatsen, en dus ook Philippine, om de BinckBank Tour niet meer toe te laten

“Het is dit jaar de zevende keer dat we samenwerken met Golazo rond een grote wielerwedstrijd. We houden van de koers, hier in Aalter. Vandaar dat we ons als college ook meteen achter het voorstel konden scharen om hier morgen ook te starten en de volledige rit op ons grondgebied te rijden, op de voorziene lokale ronde”, geeft schepen Dirk De Smul van Aalter mee.

“Met onze cel evenementen en de politiediensten gaan we onze uiterste best doen om, zelfs in de huidige omstandigheden, de koers optimaal te kunnen beleven. Onze inwoners mogen daar ook van genieten, maar we zullen er wel streng op toezien dat overal langs het parcours de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en iedereen ruime afstand van elkaar bewaart en een mondmasker draagt”, besluit schepen De Smul.

LEES OOK. (N+)Onze man in de Binckbank Tour ziet hoe corona nog onvoorspelbaarder is dan het weer

Geen tijdrit op circuit Zolder

In de loop van de dag hopen we ook te kunnen beslissen waar we vrijdag eindigen in de plaats van de Tom Dumoulin Bike Valley in Sittard-Geleen”, reageerde Van Goolen eerder.

“In het ideale geval volgt er vrijdag een tijdrit, maar in tegenstelling tot een passage heb je al vlug vier uur nodig voor zo’n chrono. We bekijken wat mogelijk is, vertrekkend vanuit Riemst.”

Marc Wauters, sportdirecteur van het Lotto-Soudalteam en tevens cylingmanager van het circuit van Zolder, kreeg vanuit het organisatiecomité van de BinckBank Tour de vraag of er op vrijdag op het circuit van Zolder een tijdrit zou kunnen georganiseerd worden. Wauters moest hierop negatief antwoorden. Een alternatief voor een eventuele tijdrit op vrijdag zou het vliegveld van Ursel in Oost-Vlaanderen kunnen zijn.

“Ik kreeg dinsdag een telefoontje met de vraag of het circuit van Zolder eventueel het decor zou kunnen zijn voor een individuele tijdrit. Wij zitten echter vanaf vrijdag met een Nascar-weekend op het circuit van Zolder. Er kan dus geen wielerevenement zoals de tijdrit van de BinckBank Tour plaats hebben die dag. Vandaag was er geen activiteit en kon het wel. Dat bleek echter logistiek niet mogelijk voor de BinckBank Tour. Zeker niet voor de live televisie-uitzending die gepland stond. Een noodgedwongen rustdag was het enige alternatief”, meldde Marc Wauters.

“Eerder al organiseerden wij 19 wielerwedstrijden in Zolder. We kunnen het circuit perfect afsluiten. Alle coronamaatregelen kunnen daar perfect gerespecteerd worden. Een tijdrit van zowat 8 kilometer had mogelijk geweest. Wij hebben daar alles voorhanden om dat in ideale omstandigheden te doen, net zoals we dat bij de jeugdreeksen deden trouwens. Maar dat is nu geen optie meer. Vrijdag kan er dus geen tijdrit plaatshebben in Zolder als vervanger voor de rit tussen Riemst en Sittard-Geleen. Zaterdag is er sowieso de slotrit over Belgische wegen in de BinckBank Tour. Spijtig genoeg was het dus te kort dag om vandaag een tijdrit te houden op het circuit van Zolder”, besloot Wauters.

BinckBank Tour gaat donderdag verder met zeven lokale ronden in Aalter
Het circuit van Zolder is geen optie voor de tijdrit Foto: Dick Demey

Mitchelton-Scott verkent Gent-Wevelgem, Lotto-Soudal doet groepstraining

De Australische WorldTourploeg Mitchelton-Scott maakt vandaag van de gedwongen rustdag gebruik om Gent-Wevelgem te verkennen. “De openingsrit was amper dik 130 kilometer lang”, aldus ploegleider Laurenzo Lapage. “We moeten toch trainen. Dan is het beter om het nuttige aan het aangename te paren.” Een idee dat wel eens kan gevolgd worden door andere ploegen op deze aparte woensdag.

Bij Lotto Soudal trekken ze er omstreeks het middaguur op uit richting de Polders. Vanuit het rennershotel in Brugge staat er een tocht van zowat drie uur op het programma. Brian van Goethem neemt zijn teamgenoten zoals Philippe Gilbert en John Degenkolb op sleeptouw. Dit is het alternatief bij Lotto Soudal nadat de individuele tijdrit van de BinckBank Tour, die vandaag/woensdag op het programma stond in Vlissingen, werd afgelast door de verstrengde coronamaatregelen in Nederland.

“Het is niet de eerste keer dat ik dit als ploegleider meemaak. Ook in Abu Dhabi was er plotseling een ingrijpende maatregel in verband met corona en werd de koers geannuleerd. We verhuisden toen van Dubai naar Abu Dhabi en bij onze aankomst in het hotel kregen we te horen dat de koers niet zou doorgaan. We werden toen ‘s morgensvroeg getest. Nadat we een negatief resultaat hadden mochten wij, na drie dagen vastgezeten te hebben in het hotel, terug naar België keren. Nu besliste de Nederlandse overheid dat we vandaag niet mogen koersen in Vlissingen”, meldt sportdirecteur Marc Wauters van Lotto Soudal.

Er komt dus een tocht van drie uur in de plaats van de voorziene individuele tijdrit.

“Met onze bubbel gaan we in de buurt van Brugge een groepstraining maken van drie uur. Brian van Goethem zal ons zevental met Philippe Gilbert, John Degenkolb, Nikolas Maes, Gerben Thijssen, Florian Vermeersch en Jelle Wallays op sleeptouw nemen in de Polders in de buurt van de Nederlandse grens. Ook laatstgenoemde kent de streek hier best goed. Het is niet de bedoeling dat we de bende hier gaan afbeulen want er is morgen opnieuw koers. Maar even wat spanning op de benen zetten kan geen kwaad. En het weer laat dit voorlopig wel toe”, stelt Wauters.

BinckBank Tour gaat donderdag verder met zeven lokale ronden in Aalter
Foto: Photo News
Door hc
AANGERADEN