Aantal coronadoden in België stijgt boven “symbolische grens” van 10.000, Steven Van Gucht: “Achter deze cijfers schuilt immens verdriet”

Steven Van Gucht Foto: BELGA

Het coronavirus heeft in België al aan 10.001 mensen het leven gekost. “Een symbolische grens waarachter veel verdriet schuilt. Verdriet dat niet in cijfers te vatten is”, zegt viroloog Steven Van Gucht. In totaal zijn ook al 117.115 bevestigde besmettingen vastgesteld in ons land.

De stijging van het aantal besmettingen blijft wel almaar trager verlopen. In de week van 20 tot 26 september zijn er in België gemiddeld 1.550,6 bevestigde coronabesmettingen per dag vastgesteld. In vergelijking met een week eerder is dat een stijging met nog 9 procent. “Dat de stijging verder afvlakt wil niet zeggen dat er geen intense circulatie meer is”, zegt Steven Van Gucht.

“Want die circulatie is er wel degelijk. Het aantal positieve testen blijft hoog, met 5,3 procent. Waakzaamheid blijft geboden.” Alleen: in vele andere Europese landen stijgen de cijfers verder door. “De vertraging bij ons is dus niet vanzelfsprekend. Onze inspanningen kunnen dus een verschil maken.” In ons land zijn er nu in totaal 117.115 bevestigde besmettingen. 2 302 gevallen (53 procent) in

Vlaanderen, 35 747 (31 procent) gevallen in Wallonië en 17 936 (15 procent) gevallen in Brussel.

Hoogst aantal gevallen in Brussel

Het hoogste aantal nieuwe gevallen worden nog altijd in Brussel geregistreerd. Het percentage positieve testen is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met ruim 10 procent dubbel zo hoog als in de rest van het land. Toch is ook in Brussel sprake van een geleidelijke stabilisatie: het aantal nieuwe gevallen is er met 4 procent gestegen.

Zowel maandag als dinsdag tien nieuwe overlijdens

Zowel op maandag als op dinsdag werden tien nieuwe overlijdens geregistreerd. De gegevens van de laatste drie dagen zijn nog niet opgenomen in de daggemiddeldes, met als gevolg dat er in de recentste periode van zeven dagen met geconsolideerde gegevens gemiddeld nog altijd vier overlijdens opgetekend worden.

In de voorgaande periode van zeven dagen waren dat nog drie overlijdens. Met deze nieuwe overlijdens heeft ons land wel de symbolische kaap van de 10.000 overlijdens overschreden. “Het is een symbolische grens waarachter veel verdriet schuilt”, zegt Steven Van Gucht. “Verdriet dat niet in cijfers te vatten is.”

Afgelopen week werden gemiddeld ook 66,7 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, 14,6 meer in vergelijking met 7 dagen geleden. Er liggen momenteel 716 mensen in het ziekenhuis, van wie er 150 op een afdeling intensieve zorgen liggen.

Reproductiegetal: 1,126

Het reproductiegetal, op basis van het aantal ziekenhuisopnames, ligt op 1,126. Als men kijkt op provincieniveau, ligt dat cijfer in Namen het hoogst (1,323). Voor Limburg is dat 1,221. Voor de meeste andere provincies schommelt dat cijfer tussen 1 en 1,1. Oost-Vlaanderen, Luik en Waals-Brabant hebben een reproductiegetal lager dan 1.

Aantal besmettingen bij kinderen onder de 10 jaar daalt

Bij kinderen jonger dan 10 jaar daalt het weekgemiddelden verder, bij de 10- tot 20-jarigen stabiliseren de gemiddeldes. Bij de 70-plussers daarentegen is de toename dubbel zo hoog als het nationale gemiddelde. Die stijging bij de oudere bevolking uit zich ook in meer uitbraken in woonzorgcentra. Vooral in het Brusselse lijkt dat toe te nemen.

Tot slot nog dit: Gedurende de periode van 20 september tot 26 september werden er 257 638 testen uitgevoerd, ofwel een dagelijks gemiddelde van 36 805 testen. (cdh)