Inspecteurs Atoomagentschap krijgen toegang om controles uit te voeren op tweede nucleaire site in Iran

Bron © BELGA

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi Foto: AP

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA heeft controles uit kunnen voeren op een tweede locatie in Iran, waar begin jaren 2000 niet aangegeven nucleaire activiteit plaatsvond. Dat maakte het agentschap woensdag bekend.

“Als onderdeel van een overeenkomst met Iran om de problemen op te lossen bij het implementeren van waarborgen gespecifieerd door de IAEA, heeft het Agentschap deze week aanvullende toegang gekregen tot de tweede locatie in het land en milieustalen genomen”, schreef het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een verklaring aan AFP.

Bezoek aan Teheran

Eind vorige maand kondigde Iran aan dat het het IAEA toegang zou verlenen tot beide locaties, na een bezoek aan Teheran door IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi. De eerste site is begin september door inspecteurs bezocht.

Iran weigerde eerder dit jaar het agentschap de toegang, wat het IAEA ertoe bracht afgelopen juni een resolutie aan te nemen waarin Iran werd gevraagd aan hun eisen te voldoen.

Het getouwtrek vormde een bedreiging voor de nucleaire deal van 2015, die aan een zijden draadje hangt sinds de Verenigde Staten zich er in 2018 uit hebben teruggetrokken.

Op een persconferentie van 14 september zei Grossi dat de analyse van milieustalen genomen op de eerste locatie “misschien twee of drie maanden” zou duren.

AANGERADEN