RECENSIE. ‘Sneeuwspoor’ van Rudy Morren: Dollemansrit op spekgladde wegen ****

Rudy Morren Foto: lds

Acteur Rudy Morren (57) was de voorbije decennia te zien in zowat alle Vlaamse tv-series. Hij schreef ook scenario’s voor afleveringen van onder meer F.C. De Kampioenen en Gent-West. Zopas verscheen Sneeuwspoor, zijn tweede spannende roman. Een gesprek met een man die oprecht verbaasd en blij is dat hij naast acteur ook een auteur is geworden. Het oordeel van onze recensent leest u hiernaast.

Vorig jaar verscheen Wild vlees, de eerste misdaadroman van Rudy Morren. Het boek viel niet alleen op omdat een acteur die niet meer zo piep was zich wilde bewijzen als auteur, maar vooral omdat het een heel sterk debuut was dat zowel in Vlaanderen als in Nederland goede kritieken kreeg. Exact een jaar later is er Sneeuwspoor. Morren heeft de schrijfmicrobe te pakken, want hij werkt alweer aan zijn derde boek, dat in september 2021 in de boekenwinkels moet liggen.

Morren had voor hij zich ontplooide als auteur ook ervaring als tv-scenarist. Hij werkte onder andere mee aan het gevangenisdrama Gent-West en schreef enkele afleveringen van F.C. De Kampioenen. “Die scenario’s bedenken en uitwerken was een boeiende leerschool. Frustrerend is wel dat er zoveel andere mensen mee beslissen over hoe jouw verhaal en dialogen er uiteindelijk uit zullen zien. Een scenario is slechts een schakeltje in een lange, complexe keten. Het heeft me vooral geleerd plotmatig te denken. Er is maar één wet wanneer je verhalen in films of boeken vertelt: je moet mensen blijven boeien. Ik hoop niet dat veel lezers mijn boeken na veertig bladzijden wegleggen.”

‘Voor Wild vlees en Sneeuwspoor ben ik voor de volle honderd procent verantwoordelijk. Dit zijn mijn verhalen en ik alleen krijg de eer en – als de kritieken lauw zijn – ook de rottigheid over me heen. Ik was oprecht verrast dat Wild vlees zo positief is ontvangen, want ik had eigenlijk geen idee of wat ik geschreven had niet alleen de critici maar ook de lezers kon boeien. U spreekt dus met een blij man.”

Hoge Venen

Sneeuwspoor ontstond uit een filmscenario dat Morren vele jaren geleden schreef, maar dat lag te verstoffen omdat het in dit land zo moeilijk is om de nodige filmfondsen binnen te halen. “Het beginidee van wat nu Sneeuwspoor is geworden, was een sterke visuele ervaring. Vele jaren geleden reed ik tijdens een winternacht op een besneeuwde bosweg in de Hoge Venen. Ik dacht toen: stel dat ik hier een ongeval meemaak en er passeert niemand om mij te helpen, wat dan? Of er passeert wel iemand en die heeft het niet goed met mij voor, wat dan? Daar ga je dan tijdens lange wandelingen en slapeloze nachten over broeden. Zo kwam ik bij het boeiende dilemma van een dokter die ooit gezworen heeft alle mensen in nood te helpen maar net uitkomt bij een paar mannen die hem en zijn gezin iets heel ergs hebben aangedaan. Helpt hij ze of laat hij ze creperen? Daarna ga je vooral op zoek naar hoe je het verhaal wil laten eindigen. Als je dat hebt, kan je het verhaal reconstrueren en nadenken over karakters, structuur en spanning.”

Goesting en twijfel

Rudy Morren bouwde een mooie carrière uit als acteur in talloze Vlaamse films en tv-series. “Misschien klinkt dit pretentieus, maar acteren lag altijd binnen mijn mogelijkheden. Ik ben blij dat ik er mijn beroep van heb kunnen maken. Schrijven was een ander paar mouwen. Ik heb lang getwijfeld of ik het wel zou kunnen. Langzaam wordt de goesting zo groot dat je niet anders kunt dan het te proberen. Ik was ervan overtuigd dat ik een spannend verhaal kon bedenken, maar helemaal niet zeker of ik dat verhaal op papier kon krijgen. Nu staat mijn acteercarrière wat ‘on hold’ en geef ik mezelf een paar jaar de tijd om mij als auteur te ontpoppen. Ik zie wel wat het me brengt. Ik werk op dit moment aan nummer drie en de ideeën voor nummer vier rijpen.”

“Ik moet zeggen dat ik enigszins naïef was over wat schrijven mij zou kunnen opbrengen. Ik herinner mij een gesprek met de uitgever die mij vroeg hoeveel exemplaren ik dacht dat er van mijn debuut zouden worden verkocht. Dertigduizend, antwoordde ik vrijmoedig. Rudy, zei hij, het gemiddelde aantal verkochte exemplaren van een Vlaams debuut ligt ergens tussen acht- en negenhonderd. Dat was nogal ontnuchterend.”

Kill your darlings

“Het mooiste aan schrijven is dat je na lang piekeren een plotwending bedenkt die werkt. Dan kan ik blij zijn als een kind. Daarnaast is schrijven inderdaad veel schrappen. ‘Kill your darlings’. Ik ben best ambitieus. Ik heb graag scenario’s geschreven en het heeft me veel geleerd, maar een roman schrijven is gelaagder en complexer. De roman waaraan ik nu werk, heeft verhaallijnen in vier verschillende tijdsperiodes. Ik merk toch dat je de grenzen van wat je wil vertellen verlegt vanuit de idee: eens kijken of dit ook werkt. Wacht dus tot september volgend jaar. Dan krijg je te lezen of het mij gelukt is of niet.”

Door John Vervoort
Meest recent