Vlaamse kasseiklassiekers voorlopig niet op de helling

Foto: BELGA

Er komt dit jaar geen Amstel Gold Race. De afgelasting van het Nederlandse monument, dat normaal op zaterdag 10 oktober gereden werd, volgde nog geen dag nadat de BinckBank Tour door de verscherpte coronamaatregelen te horen kreeg dat alle koerskilometers op Nederlands grondgebied wegvielen. De afgelasting kan ook gevolgen hebben voor de Vlaamse kasseiklassiekers, maar volgens Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics, is het zover nog niet.

LEES OOK. Officieel: Scheldeprijs mag niet starten in Terneuzen

Van Den Spiegel maakt zich sterk dat de Vlaamse kasseiklassiekers op de voorziene data kunnen plaatsvinden. Dat is an sich goed nieuws, terwijl er in Frankrijk wel aangestuurd wordt op een meeting om te bespreken of Parijs-Roubaix door de stijgende coronacijfers nog wel kan plaatsvinden.

“We hebben het volste vertrouwen dat we onze koersen veilig en vlot zullen kunnen organiseren”, aldus Van Den Spiegel. “De voorbije maanden zijn daartoe alle voorbereidingen getroffen. Er zal geen volk aanwezig zijn bij start en aankomst en er zijn ook geen georganiseerde vip-bijeenkomsten. We sluiten telkens alle interessante stukken van het parcours af. Er is ook controle op de naleving van de maatregelen, zoals de mondmaskerplicht langs het parcours. We hebben heel korte lijntjes met de lokale autoriteiten en ordediensten. We beginnen dit weekend ook met een heel grote communicatiecampagne om iedereen thuis voor de buis te houden. Daar kan je veel beter de koers volgen.”

Wat met Scheldeprijs?

Het enige probleem is de Scheldeprijs van 14 oktober, die normaal gezien in het Nederlandse Terneuzen startte. “We hadden slechts even contact met de gemeente”,klonk het woensdag bij Van der Spiegel. “Overleg volgt de komende dagen. Omdat we met de Scheldeprijs iets hebben opgebouwd in Terneuzen verkiezen we toch om daar te vertrekken. Lukt het niet, dan moeten we een plan B klaar hebben, dat zich volledig op Belgisch grondgebied afspeelt.”

Het zal het plan B moeten worden, want donderdag raakte bekend dat de burgemeester van Terneuzen de start in zijn gemeente verbiedt.

LEES OOK. Niet meer in Nederland koersen? Dan rijden ze in de BinckBank Tour maar rakelings langs de grens

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN