Quinn Simmons op non-actief gezet door Trek-Segafredo na pro-Donald Trump-tweets: “Het was niet racistisch bedoeld”

Foto: BELGAIMAGE

Trek-Segafredo heeft de Amerikaanse renner Quinn Simmons voorlopig geschorst voor enkele opmerkingen die hij op sociale media maakte. De 19-jarige Simmons, vorig jaar wereldkampioen bij de junioren en nu bezig aan zijn eerste seizoen bij de profs, liet met enkele reacties op Twitter duidelijk blijken aanhanger te zijn van de Amerikaanse president Donald Trump. De manier waarop hij dat deed, is volgens Trek-Segafredo ongepast.

Simmons reageerde op een bericht van een Nederlandse wielerjournaliste, die na het eerste presidentsdebat tussen Trump en zijn uitdager Joe Biden op Twitter schreef dat al haar volgers die op Trump stemmen kunnen gaan. De Amerikaanse renner schreef daarop ‘bye’, gevolgd door een zogeheten emoji van een zwaaiende zwarte hand. Simmons erkende later ook een ‘Trumper’ te zijn, een aanhanger van de zittende president.

“Aan degenen die de kleur van de emoji racistisch hebben gevonden, kan ik beloven dat ik het niet zo heb bedoeld”, reageert de jonge wielrenner in een statement. “Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan iedereen die dit kwetsend vond, want ik veroordeel racisme in welke vorm dan ook. Aan iedereen die het politiek gezien niet met me eens is, dat is prima. Ik zal je er niet voor haten. Ik vraag alleen hetzelfde.”

Quinn Simmons op non-actief gezet door Trek-Segafredo na pro-Donald Trump-tweets: “Het was niet racistisch bedoeld”
Foto: rr

Zijn ploeg was niet echt opgezet met de tweets van Simmons, die intussen wel werden verwijderd. “Trek-Segafredo is een organisatie die staat voor inclusiviteit”, klinkt het in een mededeling van het team. “Naar onze mededeling zijn de uitlatingen van Quinn Simmons opruiend en zorgen ze voor verdeeldheid. Daarom zal hij de komende tijd niet meer racen voor Trek-Segafredo.”

Dat de politieke voorkeur van Simmons gevoelig ligt bij het team van Jasper Stuyven, hoeft dan weer niet te verbazen. De grote baas van Trek, John Burke, heeft onlangs een boek uitgebracht waarin hij kritisch is voor het presidentschap van Trump.

Simmons, ploeggenoot van onder meer Jasper Stuyven en Edward Theuns, reed woensdag nog de Waalse Pijl. Hij zou zondag ook meedoen aan Luik-Bastenaken-Luik, maar Trek-Segafredo houdt de tiener voorlopig aan de kant.

Door Yanko Beeckman
AANGERADEN