Natte omstandigheden en dus wint Mads Pedersen sprint in BinckBank Tour voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann

Foto: Photo News

De Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft donderdag de tweede etappe in de BinckBank Tour gewonnen na een massaspurt. Hij was nipt sneller dan onze landgenoot Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en de Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe). Pedersen wordt ook de nieuwe leider, al staat hij met dezelfde tijd genoteerd als Philipsen. Jonas Rickaert, die de ontsnapping van de dag kleurde, rukt dankzij de boniseconden op naar de derde plek in het algemene klassement.

Na de afgelasting van de Nederlandse ritten in de BinckBank Tour volgde donderdag pas de tweede etappe van de rittenkoers na een noodgedwongen rustdag. In de zeven lussen in Aalter werd ondanks de regen van meet af vinnig gekoerst. Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen - Baloise), Oscar Riesebeek (Alpecin - Fenix) en Pim Ligthart (Total Direct Energie) kozen al vroeg het hazenpad, Jonas Rickaert (Alpecin - Fenix) en Adrien Petit (Total Direct Energie) reden er later naartoe.

Ook Belgisch kampioen Dries De Bondt (Alpecin - Fenix), Milan Menten (Sport Vlaanderen - Baloise) en Jelle Wallays (Lotto - Soudal) deden nog een poging de sprong te maken, maar vonden nooit aansluiting en zouden uiteindelijk terug opgepikt worden door het peloton. In de Gouden Kilometer bleek waar het Rickaert om te doen was: de Belg van Alpecin-Fenix grabbelde drie keer drie bonificatieseconden mee.

Pedersen en Philipsen draaien de rollen om

Terwijl zijn medevluchters één na één bijgehaald werden, perste Rickaert er zowaar nog een ultieme ontsnappingspoging uit. Tevergeefs: op 2,5 kilometer van de streep werd hij gegrepen en was het opbouwen naar de onvermijdelijke massasprint. In die natte omstandigheden toonde Mads Pedersen (Trek-Segafredo) zich de snelste, voor Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe).

Het omgekeerde scenario van de openingsetappe, toen Philipsen Pedersen te snel af was. Daardoor staan de twee renners na twee ritten met exact dezelfde tijd. Pedersen mag vrijdag wel de groene trui aandoen. Rickaert wordt dankzij zijn negen bonificatieseconden onderweg derde in het algemene klassement.

Door het njet van Nederland inzal ook het vervolg van de rittenkoers zich helemaal in ons land afspelen. Vrijdag staat een tijdrit in Riemst op het programma. Zoals oorspronkelijk voorzien eindigt de BinckBank Tour zaterdag met een etappe van Ottignies/Louvain-la-Neuve naar de Vesten in Geraardsbergen.

Top tien tweede etappe:

1. Mads Pedersen (Trek - Segafredo)

2. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)

3. Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe)

4. Danny van Poppel (Circus - Wanty - Gobert)

5. Tim Merlier (Alpecin - Fenix)

6. Zdenek Štybar (Deceuninck - Quick-Step)

7. Christophe Laporte (Cofidis)

8. Florian Sénéchal (Deceuninck - Quick-Step)

9. Lorrenzo Manzin (Total Direct Energie)

10. Sep Vanmarcke (EF Pro Cycling)

Algemene stand:

1. Mads Pedersen (Trek - Segafredo) in 6u25’21”

2. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) +00:00

3. Jonas Rickaert (Alpecin - Fenix) +00:07

4. Pascal Ackermann (Bora - Hansgrohe) +00:08

5. Mike Teunissen (Jumbo - Visma) +00:11

6. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) +00:13

7. Yves Lampaert (Deceuninck - Quick Step) +00:13

8. Danny van Poppel (Circus - Wanty Gobert) +00:16

9. Tim Merlier (Alpecin - Fenix) +00:16

10. Lorrenzo Manzin (Total Direct Energie) +00:16

Natte omstandigheden en dus wint Mads Pedersen sprint in BinckBank Tour voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann
Foto: BELGA

Mads Pedersen hoopt op goed eindklassement: “Daarvoor ben ik naar hier gekomen”

“Er was wel wat chaos in de slotkilometers”, stak Pedersen na afloop van wal. “Eigenlijk pakten we de vroege vlucht net iets te snel waardoor de organisatie in de grote groep wat wegviel. Uiteindelijk viel alles wel in de juiste plooi nadat mijn team de koers toch een tijdlang perfect controleerde. Ik kon het afmaken en dat is altijd leuk.”

De Deen lijkt wel te houden van het koersen in de regen. Hij werd in dat type van weer ook wereldkampioen. “Ik houd er niet zozeer van, maar ik vind het niet erg om in dergelijke omstandigheden te koersen. De regen valt voor iedereen uit de lucht. Het is voor iedereen hetzelfde. Je kan daar toch niets aan veranderen en je moet het maar ondergaan. Gelukkig is onze regenkleding heel goed en dus heb ik daar weinig last van.”

In het algemeen klassement staat Pedersen aan de leiding, in dezelfde tijd als Jasper Philipsen. Er komt nog een individuele tijdrit aan en een lastige etappe naar Geraardsbergen. “Ik ben naar hier gekomen om een goed eindklassement te bewerkstelligen”, aldus de Deen. “Morgen volgt de tijdrit. Een korte, zodat ik hoop niet te veel tijd te verliezen. En dan is er nog de rit naar Geraardsbergen. Een ideale voorbereiding voor wat volgt met de Ronde van Vlaanderen en de rest van de koersen die ik nog ga afwerken. Die zege draag ik alvast mee.”

Natte omstandigheden en dus wint Mads Pedersen sprint in BinckBank Tour voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann
Foto: Photo News

Jasper Philipsen had graag zijn leiderstrui behouden: “Maar ben niet ontevreden”

Tijdens de eerste etappe van de Binckbank Tour was Jasper Philipsen (UAE Emirates) de sterkste na een massasprint. Hij liet toen Mads Pedersen achter zich. Donderdag waren in Aalter de rollen omgekeerd. Philipsen moest zich immers gewonnen geven ten opzichte van een net iets snellere Deen.

“De ploegmakkers hielden me heel de tijd netjes vooraan”, legde Philipsen na afloop uit. “Dat was ook nodig gezien het slechte weer. Op het einde hadden ze nog kracht over om me in een goede positie naar de laatste rechte lijn te loodsen. Ik begon mijn sprint op links en dacht even dat ik het ging halen. Tot Mads Pedersen me remonteerde en zo mijn groen trui afsnoepte. Natuurlijk had ik die leiderstrui graag behouden, maar ik ben al blij met mijn resultaten tot hiertoe in deze BinckBank Tour. Een zege en een tweede plaats. Bovendien ben ik blij dat we zonder kleerscheuren uit deze etappe gekomen zijn.”

Door Wim Conings
AANGERADEN