Professor Van den Wijngaert: “Erkenning van Delphine is unicum in koninklijke geschiedenis”

Bron © BELGA

Delphine Boël Foto: Photo News

“Het is een unicum in de geschiedenis van onze koninklijke familie, en misschien wel voor alle koninklijke families in de moderne tijd, dat iemand door een rechterlijke uitspraak erkend wordt als kind van de koning. In dit geval: dat de rechter Delphine Boël gelijkstelt met de wettelijke kinderen uit het huwelijk van koning Albert II en koning Paola”, zegt emeritus professor Hedendaagse Geschiedenis en koningshuisdeskundige Mark Van den Wijngaert.

Ter vergelijking: de onwettelijke zonen die koning Leopold II had bij zijn minnares Blanche Delacroix, alias barones de Vaughan, kregen weliswaar adellijke titels, maar ze zijn nooit wettelijk erkend en dus niet gelijkgesteld met de wettelijke kinderen uit het huwelijk van de toenmalige koning.

Wat betekent de erkenning concreet? Zal Delphine bijvoorbeeld aanspraak kunnen maken op een dotatie? “Dat zeker niet”, is het antwoord. “De dotaties voor koningskinderen zijn een uitdovende aangelegenheid geworden. Prinses Astrid en prins Laurent hebben er nog recht op als een vergoeding voor representatieve taken die ze op zich nemen zoals buitenlandse missies, maar ik denk niet dat Delphine ooit door de koninklijke familie zal gevraagd worden om representaties te doen. Alleen de troonopvolger kan blijvend aanspraak maken op een dotatie, vandaag dus prinses Elisabeth.”

Zal Delphine als familienaam “van België” mogen gebruiken zoals de andere koningskinderen? “Dat zal juridisch moeten worden uitgedokterd”, meent Mark Van den Wijngaert. “Ik lees in de teksten van de advocaten van Delphine dat hun cliënte van plan is om de naam Delphine van Saksen-Coburg te gebruiken. Dat kan natuurlijk door de erkenning.”

Een grote verwelkoming in Laken zal Delphine van Saksne-Coburg niet meteen te beurt vallen? “Ik denk het niet”, zegt de emeritus-professor. “Alleen prins Laurent heeft ooit enige toenadering tot Delphine gezocht, en dat deed hij vermoedelijk uit recalcitrantie, om zijn vader met wie hij in conflict lag wat op stang te jagen. Van de huidige koning wordt gezegd - maar dat zijn geruchten - dat hij bij zijn vader zou hebben aangedrongen om de zaak-Delphine op te lossen door ze te erkennen, omdat heel die rechtszaak rond Delphine negatief afstraalde op het koningshuis.”

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent