Dierenasielen krijgen structurele steun

Themabeeld 

Themabeeld ©  rr

De dierenasielen krijgen structurele steun. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Totnogtoe konden de asielen alleen een vergoeding krijgen voor de opvang van inbeslaggenomen dieren. Daarnaast draaien ze op vrijwilligers en eigen fondsenwerving.

jvhBron: BELGA

Er komt een vast steunbedrag waar alle asielen beroep op kunnen doen. Daarbovenop komt er een uniforme vergoeding voor de opvang van inbeslaggenomen dieren en een extra ondersteuning die varieert naar gelang de opvangcapaciteit van het asiel. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het voorzien van unieke opvangplaatsen.

Elk jaar zal zo meer dan een miljoen worden geïnvesteerd. Er is een pot van 2 miljoen euro in totaal, waar ook de inspectiedienst mee moet worden gefinancierd.

“Asielen doen fantastisch werk voor mens en dier, maar tot nu toe werden ze financieel volledig aan hun lot overgelaten”, zegt Weyts. “Dat gaan we voor eens en voor altijd rechtzetten. Zo krijgen alle asielen ook de kans om te professionaliseren.”

Vlaanderen telt 166 erkende dierenasielen. De nieuwe ondersteuning wordt nog dit jaar operationeel.

LEES OOK

Nu in het nieuws