Michaël R. Roskam wil bioscoop redden, samen met Martin Scorsese en Clint Eastwood

Samen met zijn bekende Hollywood-collega’s ondertekende Michaël R. Roskam een open brief om de Amerikaanse bioscoopzalen te redden. ©  Jan Van der Perre

Een imposant rijtje Hollywoodregisseurs heeft z’n handtekening gezet onder een open brief om de Amerikaanse bioscoopzalen te redden. Onder meer Oscarwinnaars Martin Scorsese en Clint Eastwood waarschuwen voor “het uitsterven van de cinema’s” door de coronacrisis. Ook onze Belgische regisseur Michaël R. Roskam schaart zich achter de actie.

De open brief komt er nadat AMC, de grootste bioscoopketen in de VS, had laten weten dat het in het eerste kwartaal van dit jaar liefst 2,4 miljard dollar verliest maakte. Daardoor lijkt het faillissement stilaan onvermijdbaar. Om te voorkomen dat de fysieke bioscoopervaring helemaal verdwijnt, richten tientallen wereldberoemde regisseurs zich tot de Amerikaanse overheid. “Cinema’s zijn een essentieel onderdeel van onze creativiteit”, schrijven onder anderen Martin Scorsese, Clint Eastwood, Christopher Nolan en James Cameron. “Ze bieden sociale, economische en culturele meerwaarde. Zo’n verlies kunnen we ons niet permitteren. Filmzalen zorgen voor eenheid in ons land en laten onze meest getalenteerde verhalenvertellers hun prestaties tentoonstellen.” De regisseurs wijzen er ook op dat bioscopen goed zijn voor miljoenen jobs in de VS.

Martin Scorsese, de Oscarwinnende regisseur van ‘Raging bull’, ‘The departed’,’The wolf of Wall Street’ en onlangs nog ‘The Irishman’.  ©  REUTERS

Ook Michaël R. Roskam, die doorbrak in Hollywood met zijn film The drop, ondertekende de open brief. Andere bekende namen die de oproep steunen, zijn Michael Bay, Greta Gerwig, Ang Lee, Sam Mendes, David O. Russell, Jordan Peele, Pedro Almodóvar, Steven Soderbergh, Guy Ritchie, Wes Anderson, M. Night Shyamalan, Damien Chazelle en Denis Villeneuve.

Clint Eastwood (‘Million dollar baby’, ‘American sniper’). ©  REUTERS

Christopher Nolan (‘The dark knight’-trilogie, ‘Inception’, ‘Tenet’). ©  Jordan Strauss/Invision/AP

James Cameron (‘Titanic’, ‘Avatar’). ©  AP

(dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook