Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2020. Wie kan wereldkampioen Alaphilippe volgen op La Roche-aux-Faucons?

 ©  Photo News

Zondag wordt met Luik-Bastenaken-Luik de oudste klassieker gereden. Door de kalenderwijziging wegens het coronavirus zowaar vóór de Vlaamse klassiekers. Er moeten elf hellingen worden getrotseerd, de beslissing valt wellicht op de Roche-aux-Faucons. Wereldkampioen Julian Alaphilippe is de topfavoriet om de afwezige Jakob Fuglsang op te volgen.

Werner Bourlez

Start: 10.10 uur op de Place Saint-Lambert in Luik

Finish: Boulevard d’Avroy in Luik (tussen 16.45 uur en 17.15 uur)

Afstand: 257 km

Het parcours: elf beklimmingen, maar opnieuw geen Saint-Nicolas

De aankomst is net als vorig jaar niet meer in Ans, maar op de Boulevard d’Avroy in Luik. Dus opnieuw geen Côte de Saint-Nicolas. Onderweg moeten de renners wel elf beklimmingen trotseren: de Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%, na 76 km); Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%, na 123,5 km), Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%, na 164 km), Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%, na 172 km, Col de Stockeu (1 km aan 12,5%, na 179 km, Côte de la Haute-Levée (3,6 km aan 5,6%, na 185 km), Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%, na 197,5 km), Col du Maquisard (2,5 km aan 5%, na 210 km), Côte de la Redoute (2 km aan 8,9%, na 222 km; Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%, na 234 km) en Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%, na 243,5 km).

Julian Alaphilippe en Marc Hirschi. ©  REUTERS

De favorieten: wie klopt de nieuwe wereldkampioen?

Julian Alaphilippe showt zondag voor het eerst zijn regenboogtrui en wordt de te kloppen man. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step mag de meeste tegenstand verwachten van de jonge Zwitser Marc Hirschi, woensdag nog winnaar van de Waalse Pijl. Ook de Pool Michal Kwiatkowski en de Duitser Maximilian Schachmann behoren bij de favorieten. Benieuwd ook hoe fris Tourwinnaar Tadej Pogacar nog is. Woensdag liet hij op de Muur van Hoei toch eerste tekenen van vermoeidheid zien. Jakob Fuglsang, vorig jaar winnaar, is er niet bij. Hij zit in de Giro.

LEES OOK.Onze Sterren voor Luik-Bastenaken-Luik 2020: wie klopt de nieuwe wereldkampioen?

Bij de Belgen is het uitkijken naar Greg Van Avermaet, Tim Wellens en Tiesj Benoot. In normale omstandigheden zou ook Dylan Teuns bij de favorieten horen, maar de Limburger geraakt moeilijk op gang sinds de competitiehervatting na de coronabreak en werd daardoor gepasseerd voor de Tour en het WK. Hopelijk komt zondag de kentering.

La Roche-aux-Faucons: een scherprechter. ©  Photo News

Dit zijn de sleutelmomenten: La Redoute, maar vooral La Roche-aux-Faucons

De eerste schifting wordt meestal gevoerd met het drieluik Côte de Wanne, Côte de Stockeu en de Côte de la Haute-Levée. Daarna is het nog 73 km. Op de iconische La Redoute, waar Frank Vandenbroucke in 1999 een heroïsche strijd leverde met Michele Bartoli, wordt altijd strijd geleverd, al is het nog 36 km tot Luik. De beslissing valt wellicht op de twee laatste beklimmingen: de Côte des Forges en vooral La Roche-aux-Faucons. Vanaf de top is het nog 13,5 kilometer naar de finish.

Jakob Fuglsang was vorig jaar de beste. ©  BELGA

Zo was het vorig jaar: Jakob Fuglsang haalt uit, blijft recht en wint

Het regende ontsnappingen in de finale. Nadat eerder al de betreurde Bjorg Lambrecht ten aanval trok onderweg naar La Redoute deed zijn Lotto-Soudal-ploegmaat Tim Wellens hetzelfde op de Côte des Forges. Hij reed naar een kopgroepje en demarreerde opnieuw op de Roche-aux-Faucons. Net voor de top werd hij echter bijgehaald door een elitegroep, waarna Jakob Fuglsang doorzette. Alleen de Canadees Michael Woods en de Italiaan Davide Formolo konden volgen. De Deen van Astana schudde zijn twee medevluchters af op het lopende stuk na de top en reed solo naar Luik. Al was het op 4 km van de finish even spannend toen hij een slipper maakte in de afdaling maar als bij wonder recht bleef. Formolo werd op 27 seconden tweede, Maximilian Schachmann won de spurt voor de derde plaats. Dylan Teuns werd beste Belg op een negende plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten