Jimmy Butler brengt met waanzinnige triple-double opnieuw spanning in NBA-finale: Miami Heat klopt LA Lakers

Foto: AFP

Miami Heat heeft de spanning in de NBA-finale teruggebracht. De ploeg van coach Erik Spoelstra won de derde ontmoeting met Los Angeles Lakers in Orlando met 115-104. Met dank aan Jimmy Butler die met een waanzinnig triple-double uitpakte. “Butler was fenomenaal”,” zei LeBron James van de Lakers.

Jimmy Butler was de grote man bij Miami Heat. De 31-jarige Amerikaan noteerde liefst 40 punten, 11 rebounds en 13 assists. Het is pas de derde keer in de NBA-finale dat een speler een triple-double lukt met minstens 40 punten. Jerry West (Los Angeles Lakers) en LeBron James gingen Butler vooraf.

Miami Heat miste nog steeds het geblesseerde duo Bam Adebayo (nek/schouder) en Goran Dragic. Adebayo zal wel op de bank, maar kwam niet in actie. Butler kreeg steun van Tyler Herro en Kelly Olynyk die beiden 17 punten scoorden. Sterspeler LeBron James was met 25 punten, 10 rebounds en 8 assists de productiefste bij de Lakers en Anthony Davis bleef steken op 15 punten.

Door de overwinning vindt Miami Heat weer aansluiting met de Lakers in de best-of-seven-serie: 1-2. De Los Angeles Lakers wonnen de eerste twee ontmoetingen in de finale met 116-98 en 124-114. Wie viermaal wint is NBA-kampioen. Dinsdagnacht (Belgische tijd) wordt de vierde wedstrijd betwist. “Ik denk dat we eindelijk realiseerden dat we hier thuishoren”, zei de gevierde Butler, die voor het eerst in zijn carrière een triple-double in de play-offs noteerde. “De Lakers kunnen verslagen worden, zolang we maar doen wat we kunnen.”

Miami Heat hoopt voor de derde keer kampioen te worden, na eerdere successen in 2006, 2012 en 2013. De Lakers, die voor het eerst in tien jaar in de finale van de NBA staan, jagen op hun zeventiende titel. Daarmee zou de ploeg uit Californië het recordaantal titels van Boston Celtics evenaren.

Door cpm
  • AANGERADEN