MR beslist over lot van voorzitter Georges-Louis Bouchez: “Ik betwijfel of het vertrouwen kan worden hersteld”

Georges-Louis Bouchez en Denis Ducarme. 

Georges-Louis Bouchez en Denis Ducarme. ©  belga/isopix

Bron: belga, ln24, eigen berichtgeving

Het partijbureau van MR zit al sinds 9 uur samen om het lot te bespreken van Georges-Louis Bouchez. De partijvoorzitter ligt onder vuur omwille van verschuivingen in de regering. Volgens Bouchez zelf is er “geen reden tot ongerustheid”, al klinken sommige partijgenoten wel anders. “Ik betwijfel of het vertrouwen kan worden hersteld”, aldus Denis Ducarme.

Aan de basis van de spanningen ligt de herschikking van de ministerposten die Bouchez wilde doorvoeren. Hij wilde Denis Ducarme Waals minister maken in de plaats van Valérie De Bue. De stoelendans veranderde al snel in een fiasco als gevolg van het decreet dat voorziet in een vertegenwoordiging van minstens 30 procent vrouwen - of mannen - in de Waalse regering.

Voor aanvang van het partijbureau van maandag noemde Waals viceminister-president Willy Borsus dit nog een “ongepaste” beslissing, “en ook niet de juiste”. “Dat moeten we durven toegeven.”

Nog volgens Borsus is een nieuwe voorzitter aanduiden “een van de opties die op tafel liggen”. Net als vier begeleiders aanstellen voor Bouchez. “Er is een meer collegiale dynamiek nodig in de partij. Beslissingen moeten samen genomen worden”.

“MR is zichzelf aan het kapotmaken”

In de marge van de vertrouwensstemming in de regering door de Kamer uitten verschillende volksvertegenwoordigers voor de camera hun afkeuring. “Ik heb ernstige twijfels, en ik heb hem dat ook gezegd, over de mogelijkheden van Georges-Louis Bouchez om aan het roer te blijven.” Dat zei MR-Kamerlid Denis Ducarme maandagochtend op radiozender LN24. “Ik zit hier niet om me te beklagen. Het doet me vooral pijn voor de partij, deze episode maakt me niet trots om liberaal te zijn”, zei de voormalige federale minister. “MR is zichzelf aan het kapotmaken.”

Ducarme voelt zich naar eigen zeggen vernederd. “Op persoonlijk vlak voel ik een zekere weerzin voor wat is gebeurd. Maar nu moeten we proberen gemeenschappelijk een oplossing te vinden om hier snel uit te raken. We moeten de politieke cultuur veranderen en niet langer dit weerzinwekkende beeld uitsturen”, zei hij maandag.

“Hij kan niet alle beslissingen alleen nemen”

Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke hamert dan weer op meer democratie in de partij. “Wie zich uitspreek namens onze partij, moet ook in naam van de partij spreken. Et s’experimer seul, c’est seul.” Op de vraag of Bouchez wel de juiste man is om de partij te leiden, haalt Crucke de schouders op. “Dit gaat over het bestuur. Hij kan niet alle beslissingen alleen nemen, dit is geen privéonderneming.”

De naam van Crucke circuleert overigens als mogelijke opvolger mocht er een voorzitterswissel komen. Maar daarover wil hij zich niet uitspreken. “Het enige wat ik op dit moment wil, is dat mijn budgettair conclaaf goed verloopt. Na dit partijbureau zal ik mij moeten haasten om daarvoor op tijd in Namen te zijn.”

Oud-minister van Mobiliteit Francois Bellot bleef meer op de vlakte. “Het is het recht van de voorzitter om de ministers te benoemen, maar hier lijkt het erop dat de beslissing helemaal alleen genomen is.” Nieuwe voorzittersverkiezingen zijn volgens hem echter “niet aan de orde”.

Het partijbureau zit sinds 9 uur samen. De partijwoordvoerder benadrukt dat het niet gaat om een buitengewoon partijbureau. De strubbelingen zullen evenwel aan bod komen in de vergadering. (mtm, lob, wle)

LEES OOK

Nu in het nieuws