10 Gentse cultuurtips: Ubi uit Buiten de Zone, de nieuwe Charlatan en een concertzaal in Sint-Amandsberg

Foto: Klaas Vandromme

Gent -

Cultuur is voedsel voor de ziel, en daar geven een aantal Gentse organisatoren deze week hun eigen invulling aan. Ze serveren bij de cultuur ook nog een portie voedsel voor het lichaam: van fingerfood in de Charlatan/Charleston, tot Gentse stoverij in De Abt. Mathias Sercu en Michel Wuyts krijgt het publiek erbovenop. Gent Film Festival warmt op voor de Shining-Editie van Ghost in Videodroom. En Gent krijgt er deze week een nieuwe concertzaal bij. Dit zijn onze tien tips voor deze week.

1. NTGent opnieuw van start

Just asking, Wat de bomen weten, Geel Hesje

NTG heropende het voorbije weekend met de monoloog Just Asking, en die is ook nog deze week op donderdag en vrijdag te zien. Vrijdag 9 oktober staat Josse De Pauw in Wat de bomen weten op het podium en verhaalt hij over hoe de nucleaire ramp op de Majaksite (1957) in Rusland in de doofpot gehouden werd.

Op zaterdag 10 oktober is het gezelschap Het Nieuwstedelijk te gast bij NTGent. Het gezelschap met onder meer Kris Cuppens (vooral bekend uit de misdaadreeks Heterdaad) brengt er Geel Hesje, een stuk over de actievoerders die onder de naam Gele Hesjes bekend werden en zijn.

www.ntgent.be

2. Alexander Vantournhout toont zijn lichaam zoals het echt is

Donderdag 8 en vrijdag 9 oktober, Vooruit.

Met zijn nieuwste productie Trough the Grapevine tackelt Vooruit-resident Alexander Vantournhout de virtuele lichaamsbeelden op social media, waar gephotoshopte beelden het beeld van echte lichamen doet vervagen. ‘Through the Grapevine’ toont net het belang van echte aanrakingen als een onvervangbare vorm van intimiteit.

Through the Grapevine wordt omschreven als een eigenzinnige, humorvolle pas de deux tussen twee mannen op zoek naar balans, evenwicht en harmonie. En die twee mannen zijn: Alexander Vantournhout: korte ledematen, lange romp, geen haar, schoenmaat 42. Axel Guérin: lange ledematen, korte romp, lang haar, schoenmaat 45.

Ze tonen hun atletische lichamen, ontdaan van alle franjes. Ze botsen op fysieke grenzen en ontdekken de sterktes en zwaktes van hun lichaamsbouw. Ticketinfo.

3. Michel Wuyts is dag en nacht met koers bezig

Donderdag 8 oktober, De Abt, Lange Kruisstraat 4

Eten en muziek, dat combineren ze ook in restaurant De Abt. Initiatiefnemer Ivan Saerens, de drijvende kracht achter de Gentse Feesten op het Sint-Baafsplein, is ook de man achter De Abt en De Artistieke Zomer van De Abt. Frieten met stoverij, Orval en muziek. Wegens succes verlengd in De Artistieke Herfst in De Abt. Die werd afgetrapt door Kurt Burgelman die er niet minder dan vier avonden uitverkocht.

Woensdag 7 oktober is Sebastien Dewaele (Eigen Kweek, Undercover) er te gast. Een dag later komt wielercommentator Michel Wuyts er geheimen en anekdoten uit de koers vertellen. Hij doet dat samen met Geert Vandenbon, behalve organisator van evenementen en boekingskantoor van een aantal artiesten, ook een niet onverdienstelijk zanger. Tickets.

4. Mathias Sercu en de Opportuniteiten serveren fingerfood in Charleston Live

Vrijdag 9 oktober, Charlatan/Charleston, Vlasmarkt

Vijf trefwoorden voor Mathias Sercu? Ubi Stevens in Buiten de Zone. Mickey in W817. Mark in Marsman. Inspecteur Piet Despriet in Eigen Kweek. Winnaar Steracteur-Sterartiest 2009. Aan dat laatste moest Wikipedia ons herinneren, maar ondertussen herinnert de acteur, scenarioschrijver er ons zelf er ons aan dat hij ook muzikant en zanger is. In tal van projecten.

Zijn nieuwste project is Mathias en de Opportuniteiten, waarin hij samen met één van zijn broers en Rik Tans (De Schedelgeboorten!) levensliederen met een hoek af, tragikomische reflecties over de liefde, over het leven, over de mens in al zijn potsierlijkheid brengt.

Mathias en de Opportuniteiten opent vrijdag 9 oktober Charleston Live, het nieuwe coronaproof project van café-concertzaal Charlatan op de Vlasmarkt. Een concept waarmee nogal wat horecazaken dezer dagen een uitweg zoeken uit de coronacrisis: concerten waarbij het publiek in bubbels aan tafel zit en kan genieten van een culinaire verwenning, en een live-concert.

Er zijn twee optredens per avond: één om 18 uur, gekoppeld aan een fingerfootmaaltijd , een tweede om 21 uur, zonder maaltijd. Reserveren in bubbels van 4. Volgen later nog in dit concept: Zoe Bizoe (uitverkocht maar al een extra datum voorzien, wees dus snel), Lady Linn, Isolde Lasoen, Piet De Praitere, Het Zesde Metaal, Frank Vander linden. Tickets.

5. Les Quatre au Quai brengen Moulin Rouge naar zaal Cocteau

Zaterdag 10 oktober, 16u45 en 20u30 , zaal Cocteau, Jan Palfijnstraat

Les Quatre au Quai, dat is een cabaretcollectief bestaande uit Steve De Schepper, Hendrik Lebon, Jolijn Antonissen, Steven Colombeen en pianist Gunther De Backer. Het gezelschap is ondertussen al aan een viertal producties toe en met Scène sur Seine hernemen ze hun tweede voorstelling. Cabareteske humor en veel muziek, vooral Franstalige.

Zoals de titel laat vermoeden speelt Scène sur Seine zich af in Parijs en de Moulin Rouge. In deze coronatijden kiest ook Les Quatre au Quai voor een formule met diner (45 euro, namiddagvoorstelling), helemaal volgens alle corona-maatregelen . Info via www.les4auquai.be

6. Sioen in zijn vertrouwde zaal en thuisstad

Zaterdag 10 oktober, Handelsbeurs

Messages of Cheer & Comfort is ondertussen al een tijdje uit, maar covid19 verstoorde de concertplanning van de Gentse artiest, die zich de voorbije maanden heel nuttig maakte als coördinator van het cultuurplatform in Gent.

Zaterdag staat hij waar een artiest moet staan: op het podium. In zijn eigen stad, en in een zaal waar hij graag speelt. Om zijn nieuwe plaat voor te stellen. Omringd door een band met muzikanten die hun sporen verdienden bij Omringd door een fantastische groep muzikanten uit Belgische topbands als Hydrogen Sea, Raketkanon, (ex)Hooverphonic, (ex)Arsenal & The Colorist Orchestra vermengt Sioen op dit concert oud gekend repertoire (Cruisin’, No Conspiracy At All, Hope For This Land, …) met nieuwe songs, of beter: ‘Messages of Cheer & Comfort’.

Er zijn nog een beperkt aantal tickets, en voor wie echt te laat komt, of de aal nog niet indurft, ook al is die coronaproof, is niet alle hoop verloren. Tickets.

7. Mudgang speelt nieuwe concertzaal open

Zaterdag 10 oktober , zaal Goedleven, Goedlevenstraat, Sint-Amandsberg

Gent heeft er een nieuwe concertzaal bij. Muziekcentrum Goedleven, genoemd naar de straat waar het pand gevestigd is, is al langer de thuishaven voor veel muzikanten uit het Gentse: er is een muziekschool, er zijn repetitielokalen, er is een balletschool en Muziekcentrum Goedleven levert bands ook tourbusjes en andere logistieke ondersteuning.

Door het vrijkomen van een grote zaal (capaciteit 380 man in niet-coronatijden) is er nu ook een concertzaal. Tussen nu en eind van het jaar zijn er alvast een tiental concerten gepland. The Mudgang, de Gentse garageband die halfweg de jaren tachtig actief was, opent de concertreeks.

Met hun EP 'I came in the night / dr. mushroom' kregen ze heel wat airplay en haalden ze ook een cameoverschijning in de film Crazy Love. De leden van The Mudgang (waaronder Steven Janssens) trokken naar andere groepen, maar er kwamen geregeld reunies. Nu zaterdag 10 oktober spelen ze de nieuwe Gentse concertzaal open. Ticketinfo.

8. Het betere boek wil doen nadenken over Afrika

Zaterdag 10 oktober, Diverse locaties.

In Vooruit, Minard, de Krook, het Liberaal Archief, en het Geuzenhuis speelt zich op zaterdag 10 oktober de tiende editie af van Het Betere Boek. Thema dit jaar is Ontdenk Afrika, met twee keer n inderdaad, want ‘ontdekt’ is het continent al veel langer. Lezingen, boekvoorstellingen, literaire wandelingen, en de uitreiking van de Bronzen Uil, de prijs voor het literaire debuut, staan op het programma. Info en tickets.

9. Tiswatis stelt debuutplaat voor

Zaterdag 10 oktober, Tinnenpot, Tinnenpotstraat

Tiswatis zijn vijf muzikanten die in de eigen taal de term kleinkunst een nieuwe invulling willen geven. Ze doen dat met diverse blaasinstrumenten, gitaren, toetsen, drum en zang. De debuutplaat kreeg de titel Morgen mee en de single Nacht kan u op de site van Tiswatis al eens voorbeluisteren. Om te kunnen voldoen aan de coronamaatregelen en het ook nog gezellig te houden, zijn er drie concerten op 1 dag. Ticketinfo.

Luisterlink.

10. Rep u nu al voor The Shining, voor het te laat is

Van vrijdag 16 tot en met zaterdag 24 oktober. Vooruit.

U kan er maar beter op tijd bij zijn, dachten wij. Daarom nemen we de nieuwe - ondertussen al derde - samenwerking tussen Ghost en Videodroom Vooruit en Film Fest Gent, nu al op in deze kalender. Ook al begint Film Fest Gent pas op dinsdag 13 oktober.

Dit jaar focust Ghost op de film The Shining van Stanley Kubrick. Die film is 40 jaar jong en verdient dus een eerbetoon. Van vrijdag 16 tot en met zaterdag 24 oktober kan het publiek een Shining-wandeling maken door het gebouw van de Vooruit.

Om er onderweg opgeschrikt te worden door een hele reeks performers, op de meest onverwachte plekken. Wie die artiesten/performers zijn? Een hele reeks. Klik daarvoor door naar de site van Vooruit, waar u zal vaststellen: oei, gelukkig ben ik nog op tijd, want veel van de sessies zijn al volgeboekt!

Bestel nu.

AANGERADEN
Meest recent