Georges-Louis Bouchez (MR) krijgt laatste kans van partij: “Heeft zijn excuses aangeboden”

Bron © eigen berichtgeving

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez krijgt van zijn partij een laatste kans. Dat werd maandag beslist op het partijbureau en werd bevestigd aan onze redactie. “Het moet een partij zijn van vrouwen en mannen”, zegt Waals minister van Financiën en Begroting Jean-Luc Crucke. “Die garanties moeten er zijn. Hij heeft zijn excuses aangeboden.”

Afgelopen weekend lag het hoofd van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez net niet op de kapblok. Partijbonzen eisten zijn ontslag omwille van zijn opmerkelijke casting in de nieuwe federale regering onder leiding van Alexander De Croo (Open VLD). Zo maakte Bouchez Mathieu Michel, de onbekende broer van voormalig premier Charles Michel, staatssecretaris. Denis Ducarme moest vertrekken en na een onhandig manoeuvre om hem een plaats in de Waalse regering te geven, was het hek helemaal van de dam.

Georges-Louis Bouchez (MR) krijgt laatste kans van partij: “Heeft zijn excuses aangeboden”
Denis Ducarme verlaat het partijbureau

Maar Bouchez weigerde om op te stappen. Dat er geen procedure bestaat om de MR-voorzitter af te zetten, kwam hem goed uit. De man uit Bergen stelde als alternatief voor zijn excuses aan te bieden – eerst tegenover de militanten op Facebook en nadien ook op het partijbureau – en een raad van wijzen aan te duiden die hem met raad en daad bijstaat.

LEES OOK. Georges-Louis Bouchez op weg naar de uitgang: hoe de rijzende ster van MR zijn eigen ondergang in de hand werkte

Maandag, tijdens het partijbureau, slaagde hij erin zijn vel te redden. Voorlopig. “We hebben de zaken in het gezicht gezegd, soms op een harde manier”, zo verklaarde Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke, die aanhaalde dat het noodzakelijk is om een einde te maken aan “het hypervoorzitterschap”. “Er is een team, geen man of vrouw, maar mannen en vrouwen.”

Het persbericht sprak dan weer over een algemeen voorstel. “Er is een breed debat gevoerd waarbij iedereen open en vrij heeft gesproken. Na de discussies is een algemeen voorstel aangenomen rond sterke elementen op het vlak van organisatie en bestuur. Het bureau wil dit moeilijke moment ombuigen in een kans om verder aan de toekomst te werken.”

Bij het verlaten van het partijbureau benadrukte Denis Ducarme,die geen post meer kreeg in de regering-De Croo, dat er vanavond een nieuwe vergadering zal plaatsvinden van de parlementaire intergroep. De parlementsleden komen om 21 uur samen om het voorstel te bespreken. De partij blijft discreet over de inhoud ervan. Voorzitter Georges-Louis Bouchez zou op post blijven, maar de collegialiteit zou versterkt worden, zo is vernomen uit een goede bron, die eraan toevoegde dat het om “de laatste kans” voor de betrokkene gaat.

LEES OOK. Hoe zwaar lijdt de nieuwe regering onder de chaos bij MR? “Veel zal afhangen van vicepremier Sophie Wilmès”

Door hca, lla
AANGERADEN
Meest recent