Wie wordt er nu nog zuster? Siska Schoeters neemt een kijkje achter de kloostermuur

Siska gaat 24 uur binnen bij de Trappistinnen in Bocholt. Foto: VRT

We kennen allemaal het beeld van de kloosterzuster met het zwart-witte habijt, hoewel we ze steeds minder zien. Anno 2020 voelen vrouwen zich niet meer geroepen om zuster te worden. In Durf te vragen brengt Siska Schoeters 24 uur bij de Trappistinnen in Bocholt door om te ontdekken hoe het er achter de deuren van het klooster aan toegaat.

Zusters maken al eeuwen deel uit van onze maatschappij, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. Vrouwen voelen immers steeds minder de drang om zuster te worden. Nochtans speelt de vrouw een belangrijke rol binnen de katholieke kerk, belangrijker dan ooit. Van de ruim 7.000 personen die in de Kerk in België een of andere verantwoordelijkheid dragen of taak vervullen, is meer dan de helft een vrouw.

In Durf te vragen ontvangt Siska Schoeters zusters van alle leeftijden in haar studio. Zo zijn er zusters Magdalena (30), Theresia (27) en Catharina (29). Zij behoren tot de Zusters van Liefde in het West-Vlaamse Kortemark. Alle drie geven ze les op het internaat voor kwetsbare jongeren. Met z’n drieën zijn ze de jongste zusters van het klooster. Wat trekt hen zo aan in het zusterleven?

Ook verlaat Schoeters haar studio om zelf het klooster van de Trappistinnen in het Limburgse Bocholt te bezoeken. 24 uur brengt ze door onder toezicht van moeder-overste Rebekka, die aangesproken wordt als ‘priorin’. Haar gemeenschap heeft drie grote ankerpunten: gebed, lezing en handenarbeid. Dat laatste valt breed te interpreteren: de zusters maken confituur, kaarsen, zeep en biergistpilletjes. Bier zelf brouwen ze niet, al zou je dat wel verwachten met een naam als Trappistinnen.

Durf te vragen, Eén, 20.40 uur

Door Wout Desmytere
AANGERADEN