Plan International: “Meerderheid van de meisjes al online lastiggevallen”

Bron © BELGA

Foto: AP

Een meerderheid van de meisjes en jonge vrouwen wereldwijd zijn online al eens lastiggevallen. Dat blijkt uit een internationale studie van kinderrechtenorganisatie Plan International, die maandag gepubliceerd is.

Voor de studie zijn 14.000 meisjes en jonge vrouwen wereldwijd ondervraagd. Zo’n 58 procent zegt dat ze al online lastiggevallen is op sociale media.

Er waren wel wat regionale verschillen. Zo meldde 63 procent van de Europese jonge vrouwen online geweld, gevolgd door 60 procent van de meisjes in Latijns-Amerika, 58 procent in Azië-Pacific, 54 procent in Afrika en 52 procent in Noord-Amerika.

Van de meisjes die regelmatig lastiggevallen worden, zegt 19 procent dat ze daardoor sociale media minder gebruikt en 12 procent heeft helemaal vaarwel aan sociale media gezegd.

Het meeste online geweld gebeurt op Facebook, gevolgd door Instagram en WhatsApp, blijkt verder uit de studie. Vooral jonge vrouwen die online pleiten voor gendergelijkheid lijken het slachtoffer te worden van de aanvallen.

Harde aanpak

“In plaats van vrij te zijn en zichzelf online te kunnen uitdrukken, worden meisjes maar al te vaak lastiggevallen, misbruikt en verdreven vanuit online ruimtes”, verklaarde Anne-Birgitte Albrectsen van Plan International bij de voorstelling van de studie.

Ze haalde verder aan dat door de coronapandemie kinderen meer tijd thuis en online doorbrengen. Wereldwijd kunnen 700 miljoen meisjes momenteel niet naar school gaan.

De kinderrechtenorganisatie roept technologiebedrijven en overheden om de daders van online misbruik harder aan te pakken.

AANGERADEN
Meest recent