Pakkend verhaal van onverwachte kwartfinaliste Roland Garros: “Anorexia kan worden genezen”

Foto: AFP

Martina Trevisan (26) knokte zich vanuit de diepe put als anorexiapatiënt een weg naar de kwartfinales van Roland Garros. Als qualifier plaatste de Italiaanse zich onverwachts bij de laatste acht. Voor wie haar levensloop kent, komt het nieuws misschien nog onverwachter. In een pakkende blog schreef Trevisan haar verhaal neer.

Het levensverhaal van Martina Trevisan begint zoals er zoveel beginnen. Op haar blog, die de titel Metamorfosi draagt, vertelt ze dat ze op 4-jarige leeftijd al tenniste in de Perignano Tennis Club. “Kort voor ik 15 werd, stond ik al op de meest prestigieuze velden en stond ik hoog op de ITF-ranglijst, de wachtkamer van de WTA”, schrijft ze. Als juniore behaalde Martina Trevisan de halve finales van het dubbelspel op Roland Garros en Wimbledon.

“Tennissen was leuk voor mij, tot ik er niet meer van genoot.” Daar zat haar onstabiele thuissituatie voor iets tussen. Haar papa leed aan een spierziekte, terwijl haar mama opnieuw een normaal leven probeerde op te bouwen met een nieuwe partner. “Ik was boos op haar.”

“Ik moest de remedie zijn, ik kon niet ziek zijn.”

Trevisan gebruikte trainen als ontsnapping voor de situatie thuis. Ze zag haar vrienden minder en minder en rustte minder en minder uit. “In mij had ik het gevoel dat ik een soort van verantwoordelijkheid had. Alsof mijn ijzeren toewijding aan het spel op de een of andere manier de wonden van de hele familie had genezen. Ik moest de remedie zijn, ik kon niet ziek zijn.”

Pakkend verhaal van onverwachte kwartfinaliste Roland Garros: “Anorexia kan worden genezen”
Foto: EPA-EFE

Plots brak er iets binnenin Trevisan. Ze raakte haar tennisracket niet meer aan en wilde niets meer weten over tennis. Ze had ineens zeven dag per week vrij en wilde leven zoals een normaal 15-jarig meisje, zonder regels. Zonder dat ze haar gespierde lichaam moest verbergen in wijde truien. “Ik dacht dat ik eindelijk de controle over mijn leven terug had. Ik voelde me vrij.”

Maar dat bleek allerminst het geval. “Ik haatte mijn gespierde lichaam en begon te diëten, tot op het randje.” Ze at 30 gram ontbijtgranen ’s ochtends en ’s avonds een stuk fruit. “Genoeg om rechtop te staan en om mijn moeder op wie ik nog steeds kwaad was, ongerust te maken. In mijn hoofd had ik, als in een paradox, de indruk dat alleen door te verdwijnen mensen me echt zouden kunnen zien, om te geven.”

Net op tijd realiseerde Trevisan zich dat het zo niet verder kon. “Ik had alle interesse verloren, ik had mezelf opgesloten in mijn cocon; in een staat van apathie waarin ik mezelf niet eens meer herkende. Ik was niet eens meer de slechte kopie van wie ik echt ben, dus ik vroeg om hulp.”

“Anorexia kan worden genezen”

Ze liet zich opnemen in de Clinica Stella Maris. “Ik herinner me de eerste dag in de kliniek. Ik had een bord vlees voor me met erwten. De dokter hield me in de gaten zonder een woord te zeggen. Na het uur dat ik beschikbaar was om de maaltijd te eten, vroeg ze me of ik klaar was en ik zei ja. Ik bedankte haar. Ik had het bestek niet eens aangeraakt, alles was er nog. Ik ben opgestaan en vertrokken. Ik kwam de volgende ochtend terug. En de volgende ochtend.”

Langzaam maar zeker sloot Trevisan opnieuw vrede met haar wonden en met haar nieuwe lichaam. Ze leerde vergeven. “Bijna zonder het te beseffen, vond ik mezelf weer met een racket in mijn hand.” Ze pikte de draad van haar tenniscarrière weer op. Al liep dat niet zo vlot, want omdat ze haar lichaam zo had uitgeput, kampte ze regelmatig met blessures. Dankzij de steun uit haar omgeving knokte ze zich een weg naar de tennistop.

Pakkend verhaal van onverwachte kwartfinaliste Roland Garros: “Anorexia kan worden genezen”
Foto: AP

Sprookje

Begin dit jaar overleefde ze voor het eerst de kwalificaties op Australian Open. In de eerste ronde van de hoofdtabel werd ze verslagen door de latere winnares Sofia Kenin. Nu beleeft ze een sprookje op Roland Garros. Met de kwalificaties erbij won ze al zeven matchen, waaronder een waanzinnige wedstrijd tegen de Amerikaanse tienerster Coco Gauff.

Dinsdag om 11u00 kijkt de Poolse Iga Swiatek (19) in de ogen voor een plaats in de halve finales van het Parijse graveltornooi.

De volledige blog van Trevisan is overigens hier beschikbaar.

Door Valerie Van Avermaet
AANGERADEN