MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert op groep die hem moet bijstaan: “Dit is geen omkadering, maar een beperkt bureau”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De G11 die maandagnacht bij de MR is ingevoerd om voorzitter Georges-Louis Bouchez te begeleiden, is geen omkadering, maar een beperkt bureau zoals dat bijvoorbeeld bij de PS bestaat met de G9. Dat heeft Bouchez dinsdag kort verklaard.

Ondertussen gaven Waals minister Jean-Luc Crucke en Kamerlid Benoît Piedboeuf op verschillende radiozenders tekst en uitleg bij de beslissing van maandagnacht. “We hebben een einde gemaakt aan het hypervoorzitterschap om Georges-Louis Bouchez een laatste kans - er komen er geen twee, dat weet hij - te geven op het voorzitterschap”, aldus Crucke.

Toch heeft Crucke ook woorden van lof voor de jonge voorzitter. “Hij is de beste onder ons. Hij heeft heel goed gewerkt.” Maar de laatste tien dagen liep het dus mis. En daarom kwamen er twee lange vergaderingen over de manier waarop de Franstalige liberalen verder zullen gaan met Bouchez.

Voortaan zal Bouchez dus worden begeleid door tien mensen binnen een beperkt bureau. Volgens Crucke blijft de macht van de voorzitter niettemin overeind. Hij heeft de bevoegdheid te beslissen, maar om die beslissingen goed te kunnen nemen, kan hij luisteren en overleg plegen.

Ook voor Kamerlid Piedboeuf komt er met de vergaderingen van maandag “een einde aan het psychodrama” en kan het werk aanvatten. “Er komt opnieuw een kernbureau om de voorzitter een beetje uit te dagen.” Hij weerlegt dat achter de omstreden keuzes van ministers en staatssecretarissen de onzichtbare hand van de familie Michel zat. Ook Crucke wil niet horen spreken over de clan-Michel. Europees voorzitter “Charles Michel is lid van de partij, maar hij zetelt niet meer in het bestuur”, luidde het.

AANGERADEN