Anglicaanse kerk bood kinderen geen bescherming tegen seksueel misbruik

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

De Britse Anglicaanse Kerk heeft verzuimd kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik door kerkelijke leiders en voorgangers. Volgens een rapport creëerde de kerk een jaren durende cultuur waarbinnen misbruikers zich konden verstoppen, om de reputatie van de kerk hoog te houden.

Het rapport kwam tot stand op basis van openbare hoorzittingen in juli voor het officiële onafhankelijke onderzoek naar kindermisbruik (IICSA). Tussen de jaren veertig en 2018 zijn 390 kerkelijke functionarissen veroordeeld voor misbruik.

De kerk ging met de opstelling in tegen de eigen moraal van het helpen en zorgen voor onschuldigen en kwetsbaren. “Over veel decennia heeft de Anglicaanse kerk gefaald in het beschermen van kinderen en jonge mensen tegen seksuele misbruikers. In plaats daarvan leverde de kerk een cultuur waarin daders zich konden verschuilen en slachtoffers met hun verhaal op drempels stuitten die velen niet konden overkomen”, aldus de leider van het onderzoek, professor Alexis Jay.

Schaamte

Het rapport beveelt de kerk onder meer aan om een betere manier te ontwikkelen om op klachten te reageren en de regel weer in te voeren dat elke functionaris uit de kerk kan worden gezet bij misbruik. Verder moeten de kerken in Engeland en Wales elkaar informeren over daders die van de ene naar de andere instelling verhuizen.

De Anglicaanse Kerk bood dinsdag kort na het verschijnen van het rapport excuses aan. “Het rapport is schokkend om lezen en hoewel verontschuldigingen het effect op de slachtoffers en overlevenden nooit zal wegnemen, willen wij vandaag onze schaamte laten zien over de daden die de verontschuldigingen noodzakelijk maken”, zei de bisschop van Huddersfield, Jonathan Gibbs. “De hele kerk moeten lessen trekken uit dit rapport.”

AANGERADEN
Meest recent