VSOA trekt gevangenisstaking van donderdag in

 ©  © Yorick Jansens

Bron: BELGA

De liberale vakbond VSOA zal donderdag geen stakingsactie voeren in de gevangenissen. De actie wordt ingetrokken omdat de overheid is ingegaan op de eisen van de bond, zo is dinsdagavond door VSOA meegedeeld.

Bij het gevangenispersoneel is onrust over de plannen om de bezoekersregeling voor de gedetineerden te versoepelen. De bonden wijzen op de gezondheidsrisico’s, op een ogenblik dat de coronacijfers aan het stijgen zijn.

Uit protest planden de drie vakbonden drie verschillende stakingsacties, elk tegen een apart deel van de regeling. Zo zou VSOA vanaf donderdagochtend het werk neerleggen uit protest tegen de regeling in de bezoekerszaal. “Maar de overheid heeft beslist om in te gaan op onze eisen”, zo deelt Jimmy Verlez van VSOA mee. “Omdat de versoepeling is ingetrokken, hebben we de staking dus afgeblazen.”

De socialistische bond ACOD houdt momenteel al een 48 urenstaking uit protest tegen de versoepelde regeling rond het bezoek zonder toezicht. Die actie wordt voorlopig wel nog voortgezet. ACV is dan weer van plan actie te voeren tegen de regels over uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven. Hun acties worden nog altijd gesteund door VSOA.

Aangepaste afspraken

Minister Vincent Van Quickenborne van Justitie is “tevreden over dit positief signaal vanuit het VSOA na een constructief overleg met de vakbonden gisteren”.

“Kinderbezoek, ongestoord bezoek en tafelbezoek blijven doorgaan, maar met aangepaste verscherpte afspraken”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen. “Vanaf vandaag worden er in alle gevangenissen opnieuw plexischermen op de bezoektafels geplaatst.”

Maandag 12 oktober is er opnieuw een overleg gepland met de vakbonden, het gevangeniswezen en het kabinet Justitie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten