Oliver Naesen krijgt gelijk: Benoît Cosnefroy is een topper

 ©  BELGA

Benoît Cosnefroy. Hij is de 24-jarige Fransman die Oliver Naesen al jaar en dag naar voren schuift als dé belofte van AG2R. En kijk. In de schaduw van Marc Hirschi, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel is hij de grote revelatie van het najaar. Na de Waalse Pijl haalde de puncher nu ook het podium van de Brabantse Pijl.

Yob Hillewaert

Toen hem vorig jaar gevraagd werd wie de dark horse van de Tour zou zijn, tipte Oliver Naesen op zijn teamgenoot en ex-beloftenwereldkampioen Cosnefroy. De tip draaide toen nog verkeerd uit voor vele pronostiekers, want de Fransman kwam in de daguitslagen niet verder dan een zestigste plaats.

Voor de renner die vorig jaar nog enkel in kleine Franse koersjes toesloeg, is dit jaar alles anders. In de Tour won hij vanaf dag één supportersharten door als niet-klimmer elke dag voor luttele puntjes ten aanval te trekken, waardoor hij liefst vijftien dagen de bolletjestrui droeg. En wie dacht dat hij uitgeblust de slopende Tour zou verlaten, komt na de Ardense klassiekers bedrogen uit.

Strijder

“Ik trok dit jaar naar de Ardense klassiekers om een belangrijke rol te spelen”, zegt Cosnefroy, die gisteren na Alaphilippe en Van der Poel op het Schavei naar de derde plaats reed. “Als leider van de ploeg. Dat is goed gelukt. Nu is het kwestie om in de toekomst te proberen winnen van Alaphilippe en Van der Poel. Zij waren de sterksten.”

Toch besloot de Fransman gisteren als een strijder ten onder te gaan. “Mijn aanval op het einde was niet om de achtervolgers achterop te houden. Ik wilde echt winnen en besefte dat ik in een sprint met die twee geklopt zou zijn. Na Luik-Bastenaken-Luik, waar ik materiaalpech had, is mijn derde plaats wel een opsteker. Jammer dat ik deze vorm niet kan doortrekken in de Amstel Gold Race. Als vervanging rij ik zondag Parijs-Tours.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten