Knallen met oranje en metallics: dit zijn de hoogtepunten van de modeweek in Parijs

In Parijs draaide het modecircus quasi als vanouds op volle toeren met talrijke fysieke shows. En op de catwalk mocht het wel knallen met oranje als trendkleur, opvallende schouders, veel metallics en oversized silhouetten.

VVA

Louis Vuitton mocht de Parijse modeweek afsluiten in La Samaritaine, een grootwarenhuis dat momenteel gerenoveerd wordt. Creatief directeur Nicolas Ghesquière liet er zijn toekomstvisie op het modebeeld los, en daarbij speelt gender niet langer een doorslaggevende rol. Zijn losse chino’s met dikke riemen, baggy shorts en oversized trenchcoats in donkere en beige kleuren worden door zowel mannelijke en vrouwelijke modellen gedragen.

Wijde mantels die bijna tot aan de grond reiken, baggy broeken, ruimvallende hemden. Bij flink wat Franse modehuizen domineert overduidelijk comfort, waardoor oversized silhouetten schering en inslag vormen. Gespot bij Schiaparelli, Louis Vuitton, Balenciaga ...

Vlnr: Louis Vuitton, Schiaparelli, Acne Studios en Balenciaga

Ook naar de vuurdoop van Matthew Williams, die zijn eerste collectie voor Givenchy presenteerde in Parijs, werd massaal uitgekeken. De Amerikaanse ontwerper experimenteerde met genderneutrale silhouetten, zoals op maat gesneden mantels en mantelpakken, die tegenover ultravrouwelijke, nauwaansluitende jurken geplaatst werden.

Maken de Franse modehuizen bewust een feministisch statement met de brede, opvallende schouders die hun jurken en jasjes sieren? Dat kan. Zo waren brede opzetstukken ter hoogte van de schouders na de Grote Depressie van de jaren dertig voor vrouwen een symbool van macht en zelfvertrouwen. Eén ding is zeker: opgaan in de anonimiteit lukt niet met deze silhouetten.

Vlnr: Givenchy, Rick Owen, Isabel Marant en Balmain

Geen pastels, zandkleuren of groentinten in Parijs. In tegenstelling tot Milaan en Londen mag de trendkleur van deze modeweek toch vooral knallen. Oranje was dan ook quasi bij elk Frans modehuis de ultieme favoriet, van vaste waarde Givenchy tot nieuwkomer Gabriela Hearst.

Vlnr: Ralph & Russo, Hermes, Altazurra, Gabriela Hearst en Givenchy

Let it shine. De Franse modehuizen lijken niet aan de lokroep van glanzende metallics te kunnen weerstaan. Hier en daar is hierdoor ook een subtiele knipoog naar de eighties nooit ver weg. Bij Isabel Marant is dat het geval dankzij de overdadige ruches en bij Balmain door de overdreven brede schouders.

Vlnr: Paco Rabanne, Isabel Marant, Balmain en Louis Vuitton

Chanel kan niet onvermeld blijven als het om de Paris Fashion Week gaat. Bij Chanel was het dan ook een drukte van jewelste, met een propvolle eerste rij, en ook op het aantal silhouetten die de revue passeerden, werd niet bespaard. Zo waren er in totaal zeventig. De collectie zelf was speels en jong, ontdaan van alle glamour, met lederen shorts, outfits bedrukt met neonletters, baggy broeken, een vleugje roze en oversized jasjes, al dan niet in tweed.
Aangeboden door Het Nieuwsblad kortingscodes:
De beste ZEB kortingscode vind je op Het Nieuwsblad Kortingscodes >>Aangeboden door onze partners

Lees ook