Twee jonkies voor het eerst in de vrouwenfinale Roland Garros: Poolse zet steile opmars verder, Kenin bevestigt

Foto: AFP

De 19-jarige Poolse Iga Swiatek (WTA-54) heeft zich donderdag in Parijs voor het eerst voor de finale van een Grand Slam geplaatst. In haar halve finale op Roland Garros nam ze in 1 uur en 10 minuten met 6-2 en 6-1 de maat van de Argentijnse Nadia Podoroska (WTA-131). In de finale neemt Swiatek het op tegen de 21-jarige Sofia Kenin (WTA-4).

In 2018 won Iga Swiatek al eens Roland Garros. Al betrof het toen het dubbelspel samen met Caty McNally. Twee jaar later, op haar negentiende, heeft ze de kans om zaterdag ook in het enkelspel Roland Garros op haar naam te schrijven.

Straf, want het is nog maar de tweede keer dat Swiatek het tot de hoofdtabel van Roland Garros schopte. Vorig jaar bereikte ze de vierde ronde waarin Simona Halep (WTA-1) haar uitschakelde. Dit jaar nam ze revanche op de nummer één van de wereld en won ze met 6-1 en 6-2.

Steile opgang

Swiatek raasde voorlopig door het tornooi want ze verloor nog geen set. Ze won achtereenvolgens van de finalste in 2019 Marketa Vondrousova, Hsieh Su-Wei, Eugenie Bouchard, Halep en Trevisan. Door donderdag ook haar halve finale te winnen van Podoroska is ze alvast de eerste Poolse finaliste ooit op het Parijse graveltornooi.

Dat Swiatek aan een steile opmars in het vrouwentennis bezig is en geen eendagsvlieg is, bewijzen haar andere resultaten dit jaar. Op de Australian Open bereikte ze dit jaar de tweede week en op de US Open raakte ze tot in de derde ronde. De Poolse lijkt dus het nieuwe talent in het vrouwentennis.

De andere finaliste op Roland Garros is de Amerikaanse Sofia Kenin (WTA-4). Ze won van Kvitova (WTA-7) in twee sets (6-4, 7-5). Kenin is geen verrassende finaliste, want ze won eerder dit jaar al de Australian Open. Het is voor de Amerikaanse wel net zoals voor Swiatek de eerste keer dat ze de finale van het Parijse graveltornooi bereikt.

Door Valerie Van Avermaet
AANGERADEN