Geen veiligheidsprotocol van UCI, Belgian Cycling legt nadruk op preventie

Geen verplichte coronatest voor veldrijders

 

 ©  BELGA

Opmerkelijk: de coronacijfers stijgen opnieuw, maar de internationale wielerbond UCI stelde geen veiligheidsprotocol op voor het veldrijden. Daarom deed de Belgische wielerbond dat wel, al voerde het geen verplichte coronatest in.

Werner Bourlez

Het wielerseizoen is nog volop bezig, maar intussen werden in Lokeren en Kruibeke wel al twee veldritten afgewerkt. Zonder publiek wegens de coronamaatregelen, maar de organisatie verliep vlekkeloos. Toch vaardigde de UCI geen veiligheidsprotocol uit, zoals ze dat wel deed voor de wegkoersen. “Daarom hebben wij zelf maatregelen genomen”, zegt Jos Smets namens wielerbond Belgian Cycling. “We hebben samengezeten met renners, ploegen, organisatoren en dokters. Er is beslist om vooral in te zetten op preventie. Hoe voorkomen dat renners niet besmet raken op wedstrijden.”

Opmerkelijk: een PCR-test, die uitsluitsel geeft of je besmet bent met het coronavirus of niet, is niet verplicht. “Op een veldrit zijn er zo’n vijftien profs, de rest zijn amateurs. Je moet iedereen gelijk behandelen. Iedere week een test wordt duur voor die amateurs, temeer omdat ze ook hun entourage zouden moeten testen. Vier keer 50 euro: dat is 200 euro per veldrit.”

Smets legt dat cijfer vier uit: “Een renner mag drie nauwe contacten hebben in het team. Alleen die drie personen mogen ook in de camper komen. Want zo’n afgesloten plaats maakt de kans op verspreiding groter.”

De veldrijder en zijn drie nauwe contacten moeten ook samen naar de inschrijving voor de wedstrijd komen. “Ze worden onderzocht door een dokter, onder andere de temperatuur wordt gemeten. Iedereen moet vooraf ook een formulier invullen, waarin wordt verklaard dat je geen symptomen vertoont.”

 

 ©  BELGA

Als een renner of iemand uit die bubbel ziek wordt en positief test, moet het viertal zeven dagen in quarantaine en mag er pas opnieuw gekoerst worden na een nieuwe, negatieve test.

Buitenlandse renners moeten wel een PCR-test afleggen in ons land. “Dat is opgelegd door de regering”, zegt Smets. “En in bepaalde landen, zoals Duitsland, kan dat van iedereen worden geëist. Ook lokale overheden in ons land kunnen extra veiligheidsmaatregelen invoeren. Maar een verplichte test voor iedereen, voor iedere veldrit, lijkt ons een brug te ver. Het geeft nog steeds geen zekerheid en er zijn ook een deel vals-positieven. We moeten ook geen testen verspillen, we moeten die houden voor mensen en sectoren waar het echt nodig is.”

“Ik voel me veilig”

Het protocol wordt streng opgevolgd en kan worden aangepast indien nodig, maar de veldritten in Lokeren en Kruibeke bewezen dat het voorlopig werkt. “Ik voel mij veilig op de crossen”, zegt Toon Aerts. “Iedereen volgt heel goed de maatregelen. Ik heb mij deze week wel laten testen, maar dat deed ik om mij gerust te stellen. Want in Rijkevorsel was er plots een flinke toename. En ik vertrek pas zondag naar Gieten. Normaal was dat zaterdag en zou ik het parcours verkennen. Maar ik wil niet op hotel gaan en zo extra in contact komen met mensen. Als iedereen hard zijn best doet, dan lukt het wel. Al ben je nooit zeker, maar dat geldt voor alle sporttakken.”

LEES OOK

Nu in het nieuws