REACTIES. Mathieu van der Poel treurt om afgelasting van Parijs-Roubaix, Wout van Aert “extra gemotiveerd” voor de Ronde

Foto: Photo News

Het is voor het eerst sinds 1943 dat er geen Parijs-Roubaix wordt gereden. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de koers niet gehouden in 1940, 1941 en 1942. Mathieu van der Poel toont begrip voor de afgelasting van Parijs-Roubaix, maar vindt het uiteraard erg jammer: “Ik keek er enorm naar uit...” Yves Lampaert vloekte er op los, Wout van Aert trooste zich met zijn eerdere zeges maar keek toch ook vooruit naar… de Ronde.

LEES OOK. Geen Parijs-Roubaix: kasseiklassieker officieel afgelast

“Dit is uiteraard bijzonder jammer. Ik keek er enorm naar uit om eindelijk voor het eerst de Helleklassieker af te kunnen werken”, zucht de Nederlandse kampioen. “We hadden normaal volgende week woensdag een verkenning gepland met het team. Parijs-Roubaix stond uiteraard met stip aangeduid en zou mijn vijfde monument moeten worden dit seizoen. Het is jammer dat ik dat rijtje niet zal kunnen volmaken en moet wachten tot 2021 om deze legendarische wedstrijd te kunnen rijden.”

“Door de afgelasting neemt het belang van de komende wedstrijden, met respectievelijk Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen alleen maar toe. Anderzijds blijkt dat de keuze om Luik-Bastenaken-Luik aan mijn programma toe te voegen, de juiste was.”

Wout van Aert: “Kleine troost dat ik al mooie overwinningen heb behaald”

“Het is natuurlijk een grote teleurstelling aangezien Parijs-Roubaix één van mijn lievelingskoersen is”, reageert Wout van Aert (Jumbo-Visma) in een videoboodschap. “Ik heb héél hard gewerkt om tot en met Roubaix goed te zijn. Nu zal het seizoen een week korter zijn en resten er nog maar enkele doelen. Vooral de Ronde van Vlaanderen natuurlijk. Voor mij is het toch een kleine troost dat ik al heel wat mooie overwinningen heb behaald en een mooi seizoen heb gehad. Ik heb de afgelopen weken geïnvesteerd door enkele koersen te laten schieten om goed zijn de komende weken en dat wil ik niet zomaar verloren laten gaan. Ik ben dus extra gemotiveerd om van de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem iets te maken. Hopelijk gaan die koersen gewoon door, met goede maatregelen. Roubaix zal in 2021 weer één van mijn grote doelen zijn.”

Lampaert: “Woensdag voor niks verkend”

Yves Lampaert vloekte toen het bericht binnenkwam dat Parijs-Roubaix dan toch niet wordt gereden dit jaar. “Verdoeme, ik heb woensdag samen met Bert Van Lerberghe en ploegleider Tom Steels voor niks verkend”, reageert de renner van Deceuninck – Quick-Step. “Ik keek er echt naar uit om mijn droomkoers eens in het najaar te rijden. Het ging speciaal worden. Ik heb nog nooit een natte Hel meegemaakt. Al geef ik toe: er was toch ook een klein beetje schrik.”

Lampaert viel net voor de Tour uit met een sleutelbeenbreuk. “Ik heb daardoor wat competitie gemist, maar in de BinckBank Tour ging het al redelijk. 100 procent ben ik niet, maar tegen Parijs-Roubaix zou ik wellicht top zijn. Jammer, ik heb dit seizoen niet veel kunnen koersen. Ik zal mijn best doen in Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen maar keek zo uit naar Roubaix. In de Tour kon koersen in Frankrijk wel, maar de cijfers zijn nu blijkbaar te erg. Nochtans wonen er weinig mensen in die Noord-Franse regio waar de kasseien liggen. Maar we moeten er ons bij neerleggen. Er zijn uiteindelijk toch nog veel wedstrijden kunnen doorgaan, ondanks corona. Laten we hopen dat 2021 een normaal seizoen wordt. Parijs-Roubaix staat nu al met stip genoteerd.”

Philippe Gilbert: “Gelukkig kan ik nu wel mijn titel verdedigen”

Ook titelverdediger Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) “vindt het spijtig dat Parijs-Roubaix afgelast is”. “Maar we moeten de maatregelen, die de Franse overheid heeft genomen om de pandemie te bestrijden, respecteren. Rendez-vous volgend jaar op de kasseien van het noorden. Gelukkig heb ik nu wel de kans om mijn titel te verdedigen in één van de zwaarste races op de kalender”, verwijst de Waalse kopman naar het feit dat hij dit jaar forfait moest geven voor Roubaix na een val op zijn knie in de BinckBank Tour.

Ook Florian Sénéchal, een Nordist van Deceuninck – Quick-Step is heel ontgoocheld. “Want dit gaat de evolutie van de epidemie niet afremmen. Het is vooral het gedrag van de algemene bevolking dat hier schuld treft, het zijn niet de bars, restaurants of organisatoren van evenementen die de gevolgen moeten dragen van het gebrek aan burgerschap...”

Door hc, bow, vml
AANGERADEN