Vijf vragen aan Sep Vanmarcke: “Het is de schoonste, maar gelukkig de laatste koers die wegvalt”

Foto: Photo NewsPeter Malaise

Geen Hel van het Noorden dit jaar. Vanwege de coronamaatregelen in Frankrijk kan de kasseiklassieker niet georganiseerd worden. Tot ontgoocheling van veel renners, zo ook Sep Vanmarcke.

REACTIES. Mathieu van der Poel treurt om afgelasting van Parijs-Roubaix, Wout van Aert “extra gemotiveerd” voor de Ronde

Geen Parijs-Roubaix: hoe spring je daarmee om?

“We kwamen terug van groepstraining in Zeeland. Ik nam mijn telefoon en zag dat ik wat gesprekken had gemist. Dan trok ik de eerste de beste site open en zag het. Ik dacht: F***, het is niet mogelijk! Dan ben je een halfuur eventjes wat verward.”

Vind je de schrapping wegens corona terecht?

“Als je het over de hele wereld bekijkt, is het terecht. Het valt niet te verantwoorden dat ziekenhuizen in de problemen dreigen te komen en dat wij nog altijd koersen. Maar natuurlijk moet het leven ergens nog doorgaan, want anders gaan de mensen nog meer panikeren. Indien het zonder publiek had gekund… Het zijn gekke tijden, voor iedereen.”

Meer nog dan de Ronde van Vlaanderen was Parijs-Roubaix jouw koers. Wat doet dat mentaal met jou?

“Niets speciaals. Het is de schoonste klassieker die wegvalt, maar wel de laatste van de rij. Gelukkig blijft alles vóór Roubaix gelijk. In mijn geval is dat Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en de Driedaagse Brugge-De Panne. Het ware anders geweest indien de eerstvolgende koers zou wegvallen. Uiteindelijk ben ik al zes à zeven maanden aan het trainen om voor het eerst in mijn leven bijna midden oktober honderd procent te zijn. Ik heb in dit moeilijke seizoen geen moment mijn moral verloren, ook al heb ik weinig koersdagen.”

Vijf vragen aan Sep Vanmarcke: “Het is de schoonste, maar gelukkig de laatste koers die wegvalt”
Foto: Photo News

Vrees je niet dat je nu de kans mist om je marktwaarde te doen stijgen?

“Dat weet ik niet. Het is anders dan als Parijs-Roubaix in april wordt gehouden en de markt opengaat. Nu zijn we eind oktober en valt er nog weinig met de ploegbudgetten te spelen. Bij winst of een podium is er maar sprake van een lichte stijging.”

Wanneer teken je een nieuw contract?

“Na het seizoen. Ik focus maar beter op de resterende wedstrijden. Ik ken de geïnteresseerde ploegen. Na de laatste koers neem ik een besluit. Nooit eerder maakte ik dit mee. Normaal is het bij mij redelijk vroeg beklonken, maar nu is alles anders. Dat moet je accepteren. Ik ga wel een normale winterstop tegemoet. Normaal gezien ben ik nu nog maar op tachtig procent van mijn capaciteiten. Nooit ging ik zo goed de winterstop in. Laten we vooral hopen dat we volgend seizoen een normaal voorjaar hebben.” (hc)

LEES OOK (N+). Patrick Lefevere: “Ik ben triest. Parijs-Roubaix is onze core-business”

AANGERADEN