Kaalvreter wint 10de editie Bronzen Uil

Machteld Siegmann  

Machteld Siegmann  © IF

GENT -

In de Minardschouwburg werd zaterdagavond als slotstuk van het literair evenement Het Betere Boek de tiende Bronzen Uil uitgereikt. De prijs, goed voor 10.000 euro, die door het Willemsfonds uitgereikt wordt aan het beste Nederlandstalig debuut, gaat naar de Nederlandse auteur Machteld Siegmann voor haar debuut De kaalvreter.

“De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen”, zegt juryvoorzitter Jos Geysels. “Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor zijn onmiddellijke omgeving.”

De kaalvreter gaat over Leie Blum, een meisje dat in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht werd bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken.

Voor de tiende editie waren 6 auteurs genomineerd: drie uit Vlaanderen, drie uit Nederland. Uit Vlaanderen waren Frederik Willem Daem (met Tekens van Leven), Max Temmerman (Coniferen) en Chris Van Camp (De kus van Dabrowski) genomineerd. Eerdere winnaars van de Bronzen Uil waren onder anderen Lize Split (Het Smelt) en Lenny Peeters (Dochter).

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent