Fuglsang waarschuwt Nibali na onsportieve aanval: “Pas maar op wanneer je volgende keer gaat plassen”

Foto: Photo News

Jakob Fuglsang is allesbehalve opgezet met het manoeuvre van zijn Giro-concurrent Vincenzo Nibali tijdens de zaterdagrit. Dat schrijft de Deen in zijn dagelijkse column voor de krant B.T.. Nibali liet zijn Trek-team het tempo flink verhogen toen concurrent Fuglsang was lek gereden.

Na een week Giro blijven er nog een handvol favorieten voor de eindzege over. Daarbij ex-winnaar Vincenzo Nibali (vijfde op 1’01” van roze trui Almeida) en Jakob Fuglsang (zevende op 1’19”). Die laatste kreeg zaterdag een lekke band in de afdaling Monte Sant’Angelo. Niks aan de hand op bijna honderd kilometer van de streep, ware het niet dat plots de mannen van Trek-Segafredo het tempo in het peloton begonnen te verhogen. Fuglsang werd op een minuut gereden en moest even alle zijlen bijzetten om terug vooraan te geraken. “Het veroorzaakte wat paniek in onze teamauto, maar het duurde gelukkig maar even”, schrijft Fuglsang in zijn column in B.T.. “Ik was niet bang om niet terug te komen, maar het was een vreemde move van Trek. Want er is een ongeschreven regel dat de een niet gaat versnellen als de ander een defect heeft.”

“Toen we weer in het peloton kwamen, zaten verschillende renners te praten over wat Trek in godsnaam aan het doen was. Ze vonden het raar dat er extra snelheid moest komen omdat ik lek reed. Ik praatte onder meer met Larry Warbasse van AG2R. Hij vertelde me dat hij geen vrienden zou zijn met Trek en Nibali als hij voor Astana zou rijden. Ook Rohan Dennis vond het ook vreemd dat Trek zo hard moest rijden tijdens de afdaling. Om heel eerlijk te zijn, ben ik daarna een beetje bij Nibali gebleven. Terwijl ik langs hem reed, zei ik hem dat hij maar beter op kon passen wanneer hij de volgende keer stopte om te plassen. Dat hij zijn moment zorgvuldig moet kiezen. Hij zag er de lol niet van in en ging in de verdediging. ‘Nee, nee, dat was niet de bedoeling. Als we echt wilden rijden, hadden wel volle bak gereden’, antwoordde hij.

“In principe heb ik geen probleem met Nibali. Maar hij heeft blijkbaar iets meer een probleem met mij. Maar we vechten ook allebei om een ??van ‘s werelds grootste wielerwedstrijden te winnen. Je zou het een psychologische oorlog kunnen noemen.”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN