Eerste wedstrijd, eerste zege voor Alvarado in Superprestige Gieten

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Daags na haar bronzen medaille op het WK mountainbike bij de beloften, toonde Ceylin del Carmen Alvarado zich zondag de sterkste in de eerste manche van de Superprestige. Ze soleerde in Gieten naar de zege. Met Annemarie Worst en Lucinda Brand vervolledigden de Nederlandse vrouwen het podium. Laura Verdonschot eindigde als eerste landgenote op een zevende plek, Sanne Cant finishte als tiende.

Na het WK mountainbike in Oostenrijk startte Alvarado zondag in haar eerste wedstrijd van het nieuwe cross-seizoen. Van vermoeidheid leek geen sprake, want al meteen na de start legde de wereldkampioene in het veld een hoog tempo op, maar echt wegrijden zou ze nog niet doen, mede ook door iets te hoge foutenlast op het modderige parcours waardoor ze ten val kwam en en de anderen zag terugkomen. Sanne Cant verging het minder bij de start, zij kwam ten val en begon als allerlaatste aan een lange inhaalrace.

Vooraan zou ze niet meer geraken, de strijd om de zege ging tussen de Nederlandse vrouwen Alvarado, Worst, Kastelijn, Brand en Betsema. Vooral Worst en Kastelijn domineerden na het beginoffensief van Alvarado in de eerste twee rondes.

In ronde drie maakte de wereldkampioene dan het verschil. Op een technische passage bergop reed Alvarado wel naar boven en moest de rest te voet. Daarna trok ze even stevig door en in geen tijd verzamelde ze een voorgift van 16 tellen bij de derde passage aan de finish. In de laatste twee rondes bouwde ze die voorsprong verder uit en soleerde ze naar de zege. Worst finishte als tweede, Brand werd derde.

“Gemakkelijk was het niet”

“Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat was het zeker niet”, vertelde ze na afloop.

Alvarado kroonde zich begin dit jaar in het Zwitserse Dübendorf tot wereldkampioene in het veld, maar wilde ook in het mountainbiken enkele wedstrijden meepikken dit jaar. Door het coronavirus viel het WK mountainbike op zaterdag, daags voor Gieten, en nam ze deel. Met resultaat, een bronzen medaille bij de beloftes werd haar deel.

“Maar het was dus wel een beetje afwachten hoe ik me vandaag zou voelen”, zei ze in het flashinterview. “Dit was al meteen een zware cross en ik had ook al drie weken niet op de crossfiets gezeten. Het ging eigenlijk vrij goed meteen na de start, maar daarna had ik wat problemen met een paaltje (ze kwam ten val toen ze een loszittend paaltje vastgreep, red.). Mijn foutenlast was vandaag nog vrij hoog, maar dat is normaal denk ik als je zo lang niet gecrosst hebt.”

Uiteindelijk reed ze weg in de derde ronde. “Ik voelde me goed, dus ik dacht ik probeer het gewoon en dat tempo kon ik volhouden tot het eind. Zalig om al meteen te winnen, op zo’n zwaar parcours. Ik ben meteen goed aan het seizoen gestart en dat geeft vertrouwen voor wat nog komt.”

Door Laurens Van Heuverswijn
AANGERADEN