Nadal walst met superieur tennis over Djokovic in finale van Roland Garros: Spanjaard evenaart record Federer

Foto: AP

Was in Parijs de kloof tussen Rafael Nadal en de rest van het veld ooit groter dan nu? De 34-jarige Spanjaard liet niets heel van Novak Djokovic, nochtans het nummer 1 van de wereld én een man die dit jaar nog geen match had verloren. Door deze 6-0, 6-2 en 7-5 boekt Nadal zijn 13de eindzege op Roland-Garros, waarmee hij qua grand slams recordhouder Roger Federer (20) bijbeent.

Vanaf de eerste balwisseling begon een partijtje eenrichtingstennis, waarbij Rafael Nadal zijn tegenstander constant onder druk zette. Vol ongeloof keek Novak Djokovic naar de lichtblauwe verschijning aan de overkant van het terrein. Hoe kan iemand zelfs de best geplaatste ballen terughalen? En dat diezelfde man daarbovenop ook nog de meest dodelijke prikken – met verwoestende forehands, met subtiele dropshots, met dodelijke slices…- uitdeelt? Zelfs drie breakballen in game 4 of een 40-0 bonus in game 5 konden de hatelijke 0 achter Djokovic’ naam wegvegen: 6-0 na 48 minuten. De beste spelers van de afgelopen vijf jaar hadden in hun 55 eerdere confrontaties 148 sets afgewerkt en dit was slechts de tweede keer dat een bagel tot stand kwam. En nooit eerder was dat gebeurd in een van hun acht grand slam-finales.

Slachting

Uiteraard had het nummer 1 van de wereld al betere middagen gekend en dat vat vol emotie oogde tammer dan anders (zou die uitbarsting op de US Open nog sluimeren?), maar deze slachting kwam vooral tot stand door de superioriteit van Nadal. De meest overtuigende stat? Halfweg de tweede set – na anderhalf uur wedstrijd en twaalf games - had het Spaanse fenomeen amper 3 unforced errors achter zijn naam staan (tegenover 27 exemplaren voor Djokovic). Perfectie bestaat niet, maar dit kwam toch angstwekkend dicht in de buurt. Niet dat het een troost was, maar in de tweede set kon Djokovic warempel twee keer zijn opslag behouden. De bal moest al twee keer de lijn kussen vooraleer Djokovic een rally naar zich toe kon halen. Tegen een Nadal-in-killermodus volstaat dat natuurlijk niet: 6-2.

Djokovic had in dit jaar nog geen enkele match verloren, maar Rafa à Roland blijft de zwaarste opgave in de geschiedenis van het tennis (en dozijnen andere sporten). Pas halfweg de derde set rechtte Djokovic de rug. Aan zijn eerste servicebreak van de middag (3-3) voegde hij zijn beste spelletje (3-4) toe. Plots kwam er vuur in zijn gebaren en venijn in zijn blik. En sloop er spankracht in het duel. Het publiek - hopende op een langere zit - schaarde zich achter Djokovic. Zou er toch nog een wonder geschieden? Niet met Nadal. Niet in Parijs. Niet in 2020.

Nadal walst met superieur tennis over Djokovic in finale van Roland Garros: Spanjaard evenaart record Federer
Foto: EPA-EFE

Nadal had anderhalve maand geleden nooit gedacht te zegevieren: “Situatie is moeilijk”

Rafael Nadal had er weinig rekening mee gehouden dat hij dit jaar in actie kon komen op zijn geliefde Roland Garros. “Om eerlijk te zijn: als je me anderhalve maand geleden had verteld dat ik deze trofee weer zou hebben, dan had ik je gezegd dat het dit jaar waarschijnlijk moeilijk zou worden”, bekende Nadal (34) na het veroveren van zijn twintigste grandslamtitel. Nadal verwees naar het coronavirus, dat ook de sportwereld in zijn greep houdt.

“Het is een belangrijke dag voor mij, maar ik ben niet achterlijk; het is nog steeds een heel trieste situatie wereldwijd. Als je mij vraagt wat ik voel, dan ben ik natuurlijk super gelukkig. Aan de andere kant ben ik niet zo blij als gewoonlijk, omdat de situatie moeilijk is voor de meeste mensen over de hele wereld.”

Nadal gaf na de finale te kennen dat het niet zeker is dat hij dit jaar nog in actie komt. “Ik kan je niet vertellen of ik de komende maanden ga blijven spelen. Ik heb nog geen beslissing genomen, dus ik weet niet zeker of ik doorga of dat ik stop tot volgend jaar”, aldus Nadal. “Ik moet even tot rust komen en alles analyseren, want we staan zoals iedereen weet voor een lastige situatie.”

Eind dit jaar worden onder meer nog het Masterstoernooi van Parijs en de ATP Finals gespeeld. Beide toernooien won Nadal nog nooit.

Nadal walst met superieur tennis over Djokovic in finale van Roland Garros: Spanjaard evenaart record Federer
Foto: EPA-EFE

Djokovic: “Van grote nederlagen leer je als tennisser en persoon”

Novak Djokovic berustte achteraf in de nederlaag. “Ik heb niet veel te zeggen, behalve dat ik volledig werd weggespeeld door Rafa, de betere speler op de baan”, zei Djokovic na zijn 27e grandslamfinale. “Ik had zeker beter kunnen spelen, vooral in de eerste twee sets. Maar hij verraste me met de manier waarop hij speelde; de kwaliteit van het tennis dat hij produceerde, het niveau. Hij is fenomenaal en speelde een perfecte wedstrijd.”

Djokovic maakte in de eerste twee sets een gelaten indruk. In de derde set wist hij de score nog enigszins dragelijk te maken. “Dit soort nederlagen zijn niet echt prettig, maar van de grootste nederlagen leer je de belangrijkste lessen als tennisser, maar ook als persoon”, aldus de Serviër, die dit jaar nog niet had verloren.

“Ik voelde me geweldig tijdens het toernooi en ik speelde geweldig tennis. In de aanloop won ik in Rome en ik had veel vertrouwen in mijn spel. Ik dacht ook dat deze omstandigheden voor mij gunstiger zouden zijn. Maar ja, Rafa heeft bewezen dat iedereen ongelijk heeft.”

Nadal walst met superieur tennis over Djokovic in finale van Roland Garros: Spanjaard evenaart record Federer
Foto: AP
Nadal walst met superieur tennis over Djokovic in finale van Roland Garros: Spanjaard evenaart record Federer
Foto: AFP
Door Marc Vermeiren
  • AANGERADEN