Van prins op Tomorrowland naar koning van België: het einde van de weg naar de troon voor Filip

 

 ©  vrt

Hij kan het niet? Hij kan het wel! Prins Filip kan wél koning worden en daar gelooft hij vooral zélf in. In het laatste deel van de Canvas-reeks Filip Van België zie je hoe hij, sinds hij op 21 juli 2013 koning der Belgen werd, een stevige nieuwe wind door het Paleis laat waaien. Ondertussen zakt de relatie met zijn ouders tot een dieptepunt.

Met pensioen gaan. Dat moest Jacques van Ypersele de Strihou doen. De kabinetschef van zowel koning Boudewijn als koning Albert moest wijken. Omdat prins Filip een vernieuwingsoperatie wou. Dat was te verwachten omdat Van Ypersele, de zogenaamde onderkoning van België, nooit echt een believer van Filip was geweest. En Filip, die geloofde wél in zichzelf en lanceerde een nieuwe, lossere communicatiestrategie.

Filip en zijn Mathilde verschijnen op de nationale feestdag onverwachts op de festivalweide van Tomorrowland, Philippe Geubels viert zijn verjaardag met Filip omdat ze op dezelfde dag jarig zijn en de talkshow Vive le Vélo mag neerstrijken in de tuin van het kasteel van Laken. Kortom: alles wordt uit de kast gehaald om graag gezien te worden door het volk.

LEES OOK. Honderd jaar taboe in Laken: waarom Delphine de “foute” familienaam krijgt (+)

Terwijl Filip en zijn gezin steeds beter scoren in allerlei polls, maken Albert en Paola zich steeds minder populair. Kort na de troonwissel klaagt Albert over zijn dotatie. Met 900.000 euro is het onmogelijk om rond te komen. Het onderhoud van kastelen en buitenverblijven kost veel geld. Vervolgens is er de open brief van Paola aan Laurent, die dan door een longontsteking in een kunstmatige coma ligt. Ze doet dit zonder de toestemming te vragen aan Filip. Ook later weigeren Albert en Paola zich te schikken naar de huisregels van de monarchie. Ze geven een tv-interview zonder hun zoon dit te laten weten, en namen de adviseur in dienst die Filip had ontslagen. In dit laatste deel is Wim Dehandschutter, royaltyjournalist van Het Nieuwsblad, een van de getuigen. (ldb, tove)

Filip Van België, de lange weg naar de troon

Canvas, 21.20u

LEES OOK