Canadees in Chinese gevangenis hoort nu pas van het coronavirus: “Het klinkt als een zombiefilm”

Foto: BELGAIMAGE

Na maanden in een Chinese gevangeniscel heeft de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig eindelijk contact gehad met de buitenwereld. Het werd een virtueel gesprek vol verrassingen: de man wist niet wat Covid-19 was en schrok ervan hoe de wereld eraan toe is. “Dat klinkt als een zombiefilm”, zei hij volgens zijn vrouw.

De coronacrisis, daar wisten oud-diplomaat Michael Kovrig en zijn adviseur Michael Spavor tot zaterdag helemaal niets van. Op 10 december 2018 werden de twee Canadezen in China opgepakt op verdenking van spionage, en sindsdien zitten ze in een Chinese gevangenis hun proces af te wachten. Ze vielen dan ook uit de lucht toen ze afgelopen weekend voor de eerste keer sinds januari contact hadden met de buitenwereld door een virtueel gesprek met de ambassadeur en hun gezinsleden.

Gevoel voor humor

In een mededeling van de vrouw van Kovrig staat te lezen dat haar man het goed stelt, “ondanks maanden van extreme isolatie”. “Hij heeft nog moed en zijn doorzettingsvermogen en zelfs zijn gevoel voor humor zijn intact gebleven.”

Door die isolatie en afscherming van de wereld wist Kovrig niets af van de coronacrisis. “Hij was verbaasd dat er een pandemie was”, zei zijn vrouw nog bij CBC news. “Hij zei dat het klonk als een apocalyptische zombiefilm.”

Het feit dat de twee Canadezen nog steeds gevangen zitten, leidt tot grote diplomatieke spanning tussen Canada en China. Canada vermoedt dat de “arbitraire arrestatie” alles te maken heeft met de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada.

Canadees in Chinese gevangenis hoort nu pas van het coronavirus: “Het klinkt als een zombiefilm”
Foto: REUTERS
Door gjs
MEER OVER HET CORONAVIRUS