Nick Cave maakt ‘lockdown-opera’ met Brusselse componist Nicholas Lens

 

 ©  Charlie de Keersmaeker

L.I.T.A.N.I.E.S, zo heet het nieuwe project van Nick Cave (63), dat zich laat omschrijven als “een lockdown-opera”. Daarvoor werkte hij samen met de Belgische componist Nicholas Lens (63), die kwam aanzetten met het idee en Cave zelf inschakelde.

Lens liet zich de voorbije maanden naar eigen zeggen inspireren door zijn fietstochtjes door z’n thuisstad Brussel, omdat hij niets om handen had. De stilte die hij ervoer deed hem terugdenken aan een reis die hij ooit maakte naar de Japanse prefectuur Kanagawa, een regio met enkele van de oudste boeddhistische tempels, omgeven door groene wouden. “In die herinnering werd de aanzet voor L.I.T.A.N.I.E.S geboren”, zegt hij.

Lens vroeg daarop aan Nick Cave om de tekst te schrijven. “Ik wou iemand die geloofwaardig en authentiek is in de manier waarop hij omgaat met woorden. Nick is dat helemaal”, klinkt het. De twee werkten overigens in 2014 al eens samen aan de opera Shell shock, over de gruwelen van de oorlog.

Cave schreef uiteindelijk twaalf litanieën, gebeden die bestaan uit aanroepingen en antwoorden. “Na de vraag van Nicholas moest ik het woord litanie opzoeken. Toen ik las wat het betekent, bleek dat dat is wat ik al mijn hele leven schrijf”, zegt hij. L.I.T.A.N.I.E.S wordt op 4 december uitgebracht. (bpr)

Aangeboden door onze partners

Lees ook