Advocaat Joris Van Cauter dient klacht in tegen Jef Vermassen in nasleep van euthanasieproces

Jef Vermassen 

Jef Vermassen ©  BELGA

In de nasleep van de zaak rond de euthanasie van Tine Nys, heeft de advocaat van de familie Nys klacht ingediend bij de stafhouder in Dendermonde tegen Jef Vermassen, de advocaat van een van de drie artsen die vrijgesproken werden voor vergiftiging. Dat meldt Knack en het bericht wordt bevestigd aan Belga.

jvhBron: BELGA

De klacht dateert van 11 augustus, meldt Knack. “Van Cauter verwijt Vermassen in vaak striemende bewoordingen dat hij de familie Nys in het voorwoord van het nieuwe boek van Wim Distelmans ‘schoffeert’, dat Vermassen leugens schrijft, zowel over de familie als over het verloop van het proces, en dat Vermassen bewust dingen heeft weggelaten om de familie ‘af te spiegelen als kwaadaardig’.”

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moesten verschijnen voor het hof van assisen. Ze werden vrijgesproken maar het Hof van Cassatie besliste vorige maand dat er een nieuw proces moest komen voor de uitvoerende arts Joris Van Hove, voor een burgerlijke rechtbank in Oost-Vlaanderen. Voor de twee andere artsen komt er geen nieuw proces.

Jef Vermassen verdedigde de psychiater Lieve Thienpont en Van Cauter treedt op voor de familie Nys. De stafhouder in Gent had tijdens het proces beslist dat Fernard Keuleneer, de toenmalige advocaat van de zussen en de broer van Nys, niet meer voor hen mocht optreden omdat hij als plaatsvervangend lid was van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Van Cauter trad daarna op voor de hele familie Nys.

Het euthanasieproces leidde al tot verschillende klachten tussen advocaten. Advocaat Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van Hove, diende een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen Keuleneer. Van Steenbrugge zelf moest zich begin deze maand zelf voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden. Het openbaar ministerie is van oordeel dat de advocaat zich schuldig gemaakt heeft aan laster tegenover de overste van de Broeders van Liefde René Stockman, omdat hij hem zonder bewijzen beschuldigde van tussenkomst om de euthanasiezaak van Tine Nys voor het hof van assisen te brengen.

Van Cauter geeft geen commentaar op de procedure voor de stafhouder. De Orde van Advocaten reageert niet op tuchtprocedures, maar Vermassen zegt aan Knack dat hij geen zware sanctie vreest. “Ik ben daar totaal niet bang voor. Ik vind het zielig dat een advocaat een klacht indient tegen een confrater.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten