LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling

Foto: fvv

Gent -

De tweede golf van de coronapandemie heeft Gent in zijn greep. De horeca en cultuursector zijn dicht, de stad oogt akelig leeg en de druk op de ziekenhuizen wordt stilaan onhoudbaar. Bijna drieduizend Gentenaars hebben de voorbije twee weken positief getest, onder wie honderden zeventigplussers. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Zondag 8 november

 • Zaterdag hebben 145 Gentenaars positief getest op het coronavirus. De voorbije veertien dagen hebben 2.600 Gentenaars positief getest. De Gentse cijfers gaan na een wekenlange stijging nu toch in dalende lijn.

Zaterdag 7 november

 • De Gentse coronacijfers vertonen een daling. Vrijdag kregen 78 Gentenaars te horen dat ze positief getest hebben. Dat aantal ligt duidelijk lager dan de voorgaande dagen en weken. De voorbije veertien dagen hebben 2.700 Gentenaars positief getest.
 • Sinds het begin van de coronacrisis in maart zijn in Gent 6.622 positieve coronatests afgelegd. Het is intussen 95 dagen geleden dat geen enkele Gentenaar positief testte.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: Zorgatlas Vlaanderen
 • In de Gentse ziekenhuizen blijft de druk wel hoog. Het UZ Gent vangt op dit moment 104 coronapatiënten op, van wie zowat de helft op intensieve zorg. “We stellen onze hoop erop dat het aantal nu stabiliseert, en op termijn kan dalen”, zegt communicatieverantwoordelijke Lies Ketels. “Met onze huidige capaciteit zouden we het weekend moeten kunnen overbruggen, maar een nieuwe stijging kan een probleem worden.”

Woensdag 4 november

LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: Zorgatlas
 • Van de 52 patiënten die momenteel op intensieve zorg liggen in het UZ, zijn er 30 patiënten die getransfereerd werden vanuit een ander ziekenhuis.
 • Op provinciaal niveau wordt inmiddels gekeken welke ziekenhuizen nog bedden vrij hebben. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Gentse ziekenhuizen afdelingen blijven openen.
 • In het AZ Jan Palfijn zien ze een heel kleine daling van het aantal coronapatiënten. Dat is broodnodig, want de afdeling intensieve zorg ligt er eigenlijk vol. “We hopen dat de kleine kentering zich doorzet”, klinkt het.
 • De grote stijgingen van de afgelopen tijd zien ze op dit moment ook niet meer in het AZ Sint-Lucas. Voorlopig gaan ze niet naar een vijfde corona-afdeling, hoewel de plannen daarvoor klaar waren.
 • In het AZ Maria Middelares blijven de cijfers eveneens hoog. “Maar we hopen heel voorzichtig dat we het plafond hebben bereikt.”
 • Het UZ Gent gaat intussen van start met een nieuwe klinische studie voor de behandeling van patiënten die besmet zijn met het coronavirus, maar niet opgenomen worden in het ziekenhuis. De effecten van het antiviraal middel Camostat zullen worden nagegaan.
 • Steun voor de zorgsector komt er ook weer van studenten: ruim 200 bachelorstudenten geneeskunde tonen zich bereid om een handje toe te steken in de Gentse rusthuizen. LEES. Studenten willen massaal bijspringen in Gentse rusthuizen: “Dit enthousiasme doet deugd”

Dinsdag 3 november

 • De voorbije veertien dagen hebben 2.800 Gentenaars positief getest op het coronavirus. Dat meldt Sciensano dinsdag. De stijging in het aantal besmettingen lijkt af te vlakken: er een status quo tegenover de voorbije dagen. Zowat 1.200 van die besmettingen zitten bij de leeftijdscategorieën 20-29 en 30-39 jaar. Ook in de rand rond Gent is het virus nog lang niet gaan liggen. In Lochristi (303 positieve tests in twee weken), Deinze (578) en Wachtebeke (95) ligt het aantal besmettingen het hoogst in verhouding tot het aantal inwoners.
 • Een nieuwe negatieve mijlpaal in het UZ Gent: voor het eerst liggen er meer dan 100 coronapatiënten. De afdeling intensieve zorg dreigt overbelast te geraken: er liggen momenteel vijftig coronapatiënten. Van de 511 patiënten die sinds de start van de pandemie al verzorgd zijn in het UZ Gent, kwamen er 103 uit andere ziekenhuizen.
 • “De stijging zet zich duidelijk verder”, klinkt het in het ziekenhuis. “We kunnen dit nog een paar dagen bolwerken met de extra bedden die we gecreëerd hebben in de ontwaakzaal, maar dan zien ook wij niet veel mogelijkheden meer”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. “We doen er alles aan om de kwaliteit van de zorg hoog te houden en extra plaats te creëren waar mogelijk. Maar het vinden van geschikt personeel voor intensieve zorg blijft een uitdaging. We leiden extra personeel verder op en stellen teams samen met verpleegkundigen van andere afdelingen om samen de beste zorg te bieden.”
 • Nog in het UZ Gent werd maandag een ‘superlabo’ tegen corona geopend. Daar zullen 7.000 coronatests per dag verwerkt kunnen worden, als het labo op kruissnelheid is. Veertig nieuwe medewerkers zijn daarvoor aangeworven. LEES. Hier gaan ze 7.000 coronatests per dag verwerken: UZ Gent opent ‘superlabo’
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: David Van Hecke
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De Veldstraat op 2 november 2019 en de Veldstraat op 2 november 2020. Foto: DVH

Maandag 2 november

 • In de ziekenhuizen in de Gentse regio is de situatie wel heel alarmerend en puilen de corona-afdelingen stilaan uit. De ziekenhuizen van Oost-Vlaanderen verzorgen momenteel 768 coronapatiënten. Dat zijn er al ruim meer dan tijdens het zwaarste punt van de eerste golf. In het UZ Gent, het grootste ziekenhuis van Vlaanderen, liggen er ongeveer negentig patiënten opgenomen.
 • In Oost-Vlaanderen zijn 146 mensen er zo slecht aan toe dat ze op Intensieve zorgen liggen. Ook hier lijkt de piek van de eerste golf – 179 patiënten op Intensieve in Oost-Vlaanderen – niet ver meer weg. De ziekenhuizen zijn vanaf vandaag in ‘fase 2B’, wat betekent dat een plan wordt uitgerold om honderden extra bedden vrij te maken. Als ook dat niet volstaat, dan ligt er een noodplan klaar. LEES. Noodplan voor ziekenhuizen is klaar: dit is “plan B”
 • In Gent toont de stijging in het aantal coronabesmettingen ondertussen de eerste tekenen van afvlakking. Maandag meldt Sciensano dat de laatste veertien dagen 2.800 Gentenaars positief getest hebben. Dat is het zoveelste record op rij, maar het aantal besmettingen per dag neemt wel al enkele dagen niet meer fors toe.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De stijgende coronacijfers in Gent tonen voorzichtige eerste signalen van afvlakking. Foto: Stad Gent
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De incidentie toont de verspreiding van het virus: die blijft toenemen, maar niet meer zo fors als de voorbije weken. Foto: Stad Gent
 • In Gent -centrum laat de nieuwe lockdown zich maandag duidelijk voelen. Het is maandag rond de middag erg kalm op de Korenmarkt en in de Veldstraat. Er zijn nog winkels open, zoals chocolatiers, en bussen en trams rijden gewoon nog. Maaltijdkoeriers hebben drukke dagen en er zijn veel politiepatrouilles op de baan. Maar verder heerst er een akelig stille sfeer in het anders zo drukke centrum van de stad.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De Cataloniëstraat aan de voet van het Gentse belfort: rond 12 uur krioelt het hier normaal gezien van het volk. iet deze maandag. Foto: DVH
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Op de Korenmarkt maandag rond 12 uur: amper volk, behalve politieagenten, maaltijdkoeriers en tramchauffeurs. Foto: DVH

Zondag 1 november

 • Het laatste weekend voor de nieuw lockdown verloopt woelig in Gent. De politie moest zaterdagmiddag en nacht meer dan zestig mensen een pv geven omdat ze zich niet aan de regels hielden. Onbekenden schoten vuurwerkpijlen af aan de Watersportbaan. En aan verschillende winkels in Gent die maandag moeten sluiten, stonden zaterdag lange wachtrijen. LEES. Zestig inbreuken op 24 uur tijd: politie heeft handen vol met coronaregels in Gent
 • Heel wat winkels kondigen aan vandaag op zondag 1 november de deuren te openen. Deze ochtend nog kreeg onze redactie meerdere mails binnen van zaken die aankondigen vandaag een laatste keer open te zijn. Dat mag, als de zaken zich aan de regels rond de wekelijkse rustdag houden. Maar het zorgt voor boze en ongeruste reacties.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Aan de Watersportbaan werden zaterdag vuurpijlen afgeschoten. Wat het idee was en wie erachter zit is een raadsel. Foto: Facebook
 • Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) benadrukte op sociale media dat zondag 1 november geen officiële koopzondag is in Gent. Die was voorzien voor zondag 8 november, maar is al afgelast. Maar het lijkt erop dat er toch heel wat winkels zullen open zijn vandaag in Gent. LEES. Geen officiële koopzondag in Gent, maar veel winkels doen op 1 november toch open
 • In het UZ Gent worden dit weekend extra bedden vrijgemaakt voor Covid-19-patiënten door andere afdelingen in te nemen. Onder meer in de ontwaakzaal en het brandwondencentrum worden extra bedden geïnstalleerd. Er lagen zaterdagochtend 85 Covid-patiënten in het ziekenhuis, zondag waren het er al negentig. Dat is ruim meer dan tijdens het zwaarste punt de eerste golf. LEES. Extra Covid-bedden vrijgemaakt in UZ Gent, bezoek gelimiteerd tot één persoon per dag
 • Volgens de rapportage van Sciensano blijft het aantal positieve testen onder de Gentenaars toenemen. Zondagochtend wordt gemeld dat de laatste twee weken 2.643 positieve testen zijn afgenomen in Gent. Dat is opnieuw een record. Onder de meest kwetsbare groep, de zeventigplussers in Gent, zijn er de laatste veertien dagen bijna 350 positieve testen afgenomen.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Het aantal positieve testen onder de zeventigplussers in Gent neemt toe: er zijn nu meer dan driehonderd besmettingen vastgesteld op twee weken tijd. Foto: Stad Gent

Zaterdag 31 oktober

 • In het UZ Gent zaten ze donderdag al boven de piek van de eerste coronagolf. Maar sinds vrijdag liggen er in de ziekenhuizen in heel Oost-Vlaanderen ook meer coronapatiënten dan op het zwaarste moment dit voorjaar. Vrijdag werden er in de provincie 703 coronapatiënten verzorgd. In de eerste golf waren er nooit meer dan 690 mensen tegelijk opgenomen in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen.
 • 135 patiënten liggen op één van de ICU’s. Dat waren er op het hoogste punt dit voorjaar wel 172. Niet alle patiënten in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen komen uit de provincie. Het UZ Gent heeft sinds het begin van de coronacrisis in maart al 459 coronapatiënten opgevangen. In 82 gevallen ging het om transfers uit andere regio’s. LEES. UZ Gent ving al 82 coronapatiënten op uit andere regio’s: waar komen ze vandaan?
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Sinds vrijdag liggen er in de ziekenhuizen in heel Oost-Vlaanderen meer coronapatiënten dan op het zwaarste moment dit voorjaar. Foto: fvv
 • Het aantal besmettingen onder de Gentenaars is nog lang niet stilgevallen. Zaterdagochtend meldt Sciensano dat in Gent 2.504 positieve testen zijn afgenomen in de laatste twee weken in Gent. Dat is een nieuw record. Dinsdag, woensdag en donderdag werden elke dag minstens 250 Gentenaars positief getest.
 • Het Gentse stadsbestuur heeft vrijdag bekendgemaakt dat er een aantal nieuwbouwprojecten uitgesteld moeten worden. De coronacrisis heeft een put geslagen in de lokale financiën, maar Gent wil de algemene belastingen niet verhogen. Om een buffer aan te kunnen leggen, worden een aantal projecten uitgesteld, zoals twee scholen, een lokaal dienstencentrum en een gebouw op de Blaarmeersen. LEES. Gent dicht ‘coronaput’: geen algemene belastingverhoging, wel uitstel voor bouwprojecten
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De bouw van een nieuw strandgebouw op de Blaarmeersen wordt uitgesteld. De coronacrisis slaat een put in de Gentse stadsfinanciën. Foto: David Van Hecke

Vrijdag 30 oktober

 • 2.348 Gentenaars hebben de laatste twee weken te horen gekregen dat ze het coronavirus te pakken hebben. Dat blijkt vrijdagochtend uit de dagelijkse cijfers van wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat is bijna één op de honderd Gentenaars, enkel de laatste veertien dagen. Al meer dan een week lang leggen elke dag meer dan tweehonderd Gentenaars een positieve test af.
 • Sinds het begin van de pandemie in maart hebben nu iets meer dan vijfduizend Gentenaars positief getest op het coronavirus. Dat betekent dat van alle honderd Gentenaars er minstens twee corona hebben of gehad hebben.
 • De situatie in de ziekenhuizen in Gent en Oost-Vlaanderen is nu echt wel alarmerend. In de Oost-Vlaamse ziekenhuizen worden nu 659 coronapatiënten verzorgd. Op het zwaarste punt van de eerste coronagolf waren dat er 690. Het ziet ernaar uit dat die piek vandaag of morgen overschreden wordt. Wat gebeurt er als de ziekenhuisbedden volzet zijn? Dan zullen er keuzes moeten gemaakt worden. LEES. Als de ziekenhuizen vol zijn: zo wordt bepaald wie eerst geholpen wordt en wie niet
 • In het UZ Gent zijn ze donderdag al over de patiëntepiek van de eerste golf gegaan: er liggen nu meer dan tachtig coronapatiënten. Donderdag alleen kwamen er al dertien nieuwe mensen bij. Het UZ, het grootste ziekenhuis van Vlaanderen, vangt sinds kort ook veel patiënten op uit andere regio’s. LEES. Sinds vandaag meer coronapatiënten in UZ Gent dan tijdens eerste golf, meer zware gevallen ook
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Cijfers tonen dat het aantal besmettingen onder de 10 tot 19-jarigen in Gent fors aan het stijgen is. Foto: Photo News
 • Met de herfstvakantie voor de deur is vrijdag de laatste dag dat duizenden scholieren effectief op school worden verwacht in Gent. De vakantie wordt in heel Vlaanderen verlengd, maar voor de helft van de middelbare scholieren heeft Gent daar nog eens enkele dagen aangeplakt. Zo zullen ze twee weken niet op school zijn, wat hopelijk zorgt voor een breuk in de stijgende besmettingen. Cijfers tonen dat het aantal besmettingen onder de 10 tot 19-jarigen in Gent fors aan het stijgen is.
 • Door de wirwar aan regels, is het wel ingewikkeld geworden wie wanneer nog naar school mag of moet in Gent. Wij lijstten alle regels nog eens op. LEES. Wie moet/mag straks nog naar school in Gent? Alle regels nog eens opgelijst. Welke opties hebt u als ouders, als uw kinderen plots thuis les moeten krijgen? LEES. Herfstvakantie duurt drie dagen langer en de kinderen mogen niet meer bij oma en opa: wat zijn je mogelijkheden?
 • Met het Allerheiligenweekend voor de deur, rijst ook de vraag of het veilig is om het graf van een overleden te gaan bezoeken. In Gent zegt het stadsbestuur dat er maatregelen genomen zijn om alles veilig te laten verlopen. Een mondmasker dragen is verplicht, maar de begraafplaatsen blijven toegankelijk in Gent. LEES. Stad stuurt medewerkers naar begraafplaatsen voor allerheiligenweek
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De begraafplaatsen in Gent blijven open, dit Allerheiligenweekend. U moet er wel verplicht een mondmasker dragen. Foto: DVH/archief

Donderdag 29 oktober

 • Het UZ Gent verzorgt sinds donderdagmiddag meer coronapatiënten dan op de piek tijdens de eerste golf. Er liggen nu 84 mensen die besmet zijn met Covid-19; op het hoogtepunt in het voorjaar waren dat er 76. “Donderdag zijn 13 nieuwe patiënten binnengekomen”, meldt woordvoerder Karlien Wouters. Vooral op intensieve zorg is de situatie vandaag ernstiger, omdat het UZ veel patiënten opvangt van andere ziekenhuizen.
 • Wetenschappelijk instituut Sciensano meldt 2.100 positieve tests voor de voorbije twee weken in Gent. Dat zijn er gemiddeld 150 per dag. Sinds het begin van de coronacrisis in maart hebben 4.899 Gentenaars positief getest.
 • Ook bij de 80-plussers is nu een sterke stijging waarneembaar: de voorbije twee weken hebben 160 van hen positief getest.
 • Intussen blijft het wel druk op het openbaar vervoer in Gent. Een foto van een overvolle tram 1 op Facebook spreekt boekdelen. Passagiers staan er dicht opeengepakt. De Lijn belooft beterschap.
  LEES. Trams blijven overvol zitten in Gent
 • De ernst van de situatie dringt nog niet bij iedereen door: de Gentse politie moest woensdagnacht twee kotfeestjes stilleggen.
  LEES. Twintig studenten beboet na kotfeest: “Sommigen begrijpen niet dat er doden vallen”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: fvv
 • De piek van het voorjaar is ook in het AZ Jan Palfijn in zicht. “We zien een duidelijk stijgende lijn. Onze twee Covid-afdelingen liggen goed vol”, stelt woordvoerder Sofie Moreels.
 • In het AZ Sint-Lucas zien ze het aantal patiënten eveneens stijgen. Maandag opent het ziekenhuis een vierde corona-afdeling. “We vangen drie patiënten op uit andere regio’s”, zegt woordvoerder Iny Cleeren.
 • “Het gaat hard, klinkt het dan weer in het AZ Maria Middelares. “De cijfers komen in de buurt van de piek in het voorjaar en zijn verontrustend”, zegt woordvoerder Catherine Zenner.
 • Ook de Gentse sportclubs zijn getroffen door de verstrengde coronamaatregelen. Tot middernacht woensdag mochten ze nog leden ontvangen en les geven. Voortaan zijn volwassenen niet meer welkom. Hoe gaan de sportclubs daarmee om?
  LEES. “Mensen niet laten sporten is niet verstandig”
 • De horeca zit intussen alweer een tijdje verplicht op slot, maar laat zich niet kisten. Met liefde en overgave maken chefs afhaalgerechten die u thuis het gevoel van een avondje uit bezorgen. Wij vroegen hen iets te koken voor een collega.
  LEES. Gentse chef kookt voor … Gentse chef: “We doen ons best om bezig te blijven”

LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: David Van Hecke

Woensdag 28 oktober

 • Wie zijn of haar kind gaat afzetten of ophalen aan de schoolpoort, moet vanaf donderdag aan elke school in Gent verplicht een mondmasker dragen. Daarvoor zijn woensdag nieuwe regels uitgevaardigd. Een mondmasker dragen is verplicht in een zone van 200 meter rond de in- en uitgangen van alle Gentse scholen. LEES. Nieuw: mondmasker dragen nu ook verplicht aan élke schoolpoort in Gent
 • Woensdag meldt Sciensano dat 2.100 Gentenaars de laatste twee weken positief getest hebben op het coronavirus. Ter vergelijking: een week geleden zaten we nog aan 900 besmettingen in veertien dagen. Dinsdag kregen op één dag 251 Gentenaars te horen dat ze besmet zijn. Eén op de vijf afgenomen testen in Gent is nu positief.
 • Waar enkele weken geleden er nog meer besmettingen waren bij de 20 tot 29-jarigen, loopt het aantal besmettingen nu grotendeels gelijk met de samenstelling van de Gentse bevolking. Maar: bij de Gentse 80-plussers duiken er nu ook heel wat besmettingen op. Het gaat om uitbraken in woon-zorgcentra. Woensdag was Covid-19 vastgesteld bij 242 Gentenaars ouder dan zeventig jaar.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Bij de Gentse 80-plussers duiken er nu ook heel wat besmettingen op. Het gaat voornamelijk om uitbraken in woon-zorgcentra. Foto: Stad Gent
 • “Die cijfers in Gent zijn niet goed”, zegt dokter Jan De Maeseneer, voorzitter van de Gentse gezondheidsraad, woensdag in De Gentenaar. “Maar voor een stad als Gent, met een hoge bevolkingsdichtheid en veel studenten, houden we nog vrij goed stand. Ik heb de indruk dat de Gentenaars de ernst van de situatie inzien.”
 • De druk op de ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen neemt wel steeds verder toe: er liggen nu bijna evenveel Covid-patiënten in één van de ziekenhuizen in de provincie als in de eerste coronagolf. Woensdag waren 573 mensen opgenomen in een Oost-Vlaams ziekenhuis. Op het hoogtepunt van de eerste golf waren dat er 691. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano.
 • In het UZ Gent liggen op dit moment 63 coronapatiënten, van wie 35 op intensieve zorg. “Verschillende patiënten zijn naar huis gestuurd, maar er komen er minstens evenveel bij”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. Het UZ neemt mensen over uit andere ziekenhuizen: elke dag gaat het over een paar patiënten. “Die komen een beetje van overal.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De druk neemt verder toe: er liggen nu bijna evenveel Covid-patiënten in één van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen als in de eerste coronagolf. Foto: Photo News
 • De strengere maatregelen die de Vlaamse regering vrijdag om 18 uur laat ingaan, zullen in Gent vanaf donderdagochtend al gelden. Gent wil niet wachten tot vrijdagmiddag. Burgemeester Mathias De Clecq (Open VLD) wil ze via een burgemeestersbesluit woensdagavond om middernacht al laten ingaan. Ook Mechelen en Vilvoorde doen dat. LEES. Vlaanderen verstrengt pas vrijdag, maar Gent wil strengere coronaregels vanavond al invoeren
 • De regels hebben in Gent meteen een grote impact. Alle cultuurhuizen, bioscopen en musea moeten sluiten. Geplande evenementen moeten opnieuw afgelast worden. Enkel de bibliotheken mogen open blijven. Ook de markten, zoals de Vrijdagmarkt of de zondagse Ledebergmarkt, mogen nog doorgaan.
 • De zwembaden moeten ook sluiten. De baden van de Stad en het LAGO Rozebroeken sluiten donderdag al, omdat Gent de regels vervroegd heeft. Woensdag is dus de laatste dag dat er gezwommen kan worden.
 • De Stad Gent annuleerde dinsdagavond laat al het Lichtfestival, het eindejaarsvuurwerk en de Nieuwjaarsdrink. De Gentse Winterfeesten waren eerder al geschrapt. LEES. Lichtfestival uitgesteld, vuurwerk en nieuwjaarsdrink geannuleerd
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Burgemeester Mathias De Clecq (Open VLD) wil de strengere Vlaamse maatregelen woensdagavond om middernacht al laten ingaan in Gent. Foto: BELGA
 • De Gentse politie heeft maandag en dinsdag zo’n veertig coronaboetes van 250 euro uitgeschreven. De meeste boetes waren voor het niet dragen van een mondmasker (24 overtredingen). Ook zes mensen die na middernacht op straat waren en de avondklok dus niet respecteerden kregen een boete. Tot slot zijn er op 48 uur tijd in Gent negen boetes uitgeschreven voor mensen die met te veel samenschoolden.
 • De politie bedankt in een persbericht iedereen die zich aan de regels houdt. “Wat ons de afgelopen 48 uren opviel, is dat burgers met begrip en positief reageerden op de controles.” We werden spontaan aangesproken en burgers uitten hun appreciatie over onze aanwezigheid.
 • De Gentse cultuursector reageert verslagen. “Dit is een brute maatregel”, zegt Franky Devos, algemeen ­coördinator van cultuurhuis Vooruit. “Is dit een symbolische beslissing? Wij hebben niet het gevoel dat hier de grote brandhaard ligt.” Vooruit moet voor de rest van het jaar 40 à 50 voorstellingen en concerten annuleren. “Cultuur is nochtans een deel van de oplossing. Mensen hebben ontroering en vrolijkheid nodig.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De Gentse cultuursector reageert verslagen, nu alle huizen opnieuw de deuren moeten sluiten. “Maar mijn bezorgdheid gaat uit naar de individuele kunstenaars”, zegt Philippe Van Cauteren van het SMAK. Foto: Alexander Meeus
 • Philippe Van Cauteren, de directeur van het Gentse SMAK, had het woensdagochtend op Radio 1 over een bittere pil. “Maar natuurlijk vind ik het belangrijk om solidair te zijn en een groot gebaar te stellen naar elkaar toe. Mijn bezorgdheid gaat niet zozeer uit naar de grote huizen, maar naar de kunstenaars, choreografen, theatermakers, productiehuizen ... naar de individuen die onze zintuigen activeren.”
 • Nieuw: twee Oost-Vlaamse bedrijven hebben een sneltestbus ontworpen, die bijvoorbeeld volgende week op de parking van de Gentse Ghelamco-arena staat geparkeerd. Als je er 80 euro voor over hebt, weet je binnen het kwartier via een sneltest of je besmet bent met het coronavirus. Professor virologie Steven Van Gucht (Sciensano) heeft bedenkingen bij het commerciële initiatief. LEES. In kwartiertje getest op corona in ‘sneltestbus’? Dat is dan 80 euro
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Je hebt geen symptomen, maar wilt toch weten of je met het coronavirus besmet bent? Voor 80 euro kan iedereen binnenkort in een ‘sneltestbus’ terecht. Foto: Carlo Coppejans
 • Het virus dringt nu ook door tot bij de Gentse politie, waar een vijftiental agenten positief hebben getest. En ook in de gevangenis Nieuwewandeling is een uitbraak vastgesteld. Minstens 30 gedetineerden van de Gentse gevangenis zijn blootgesteld aan het coronavirus door een kapper die binnen de muren van de gevangenis hun haar kwam knippen en kort daarna positief testte. LEES. Tientallen gevangenen in quarantaine door... hun kapper

Dinsdag 27 oktober

 • De Stad Gent heeft beslist om het Lichtfestival, dat eind januari en begin februari in een alternatieve vorm zou plaatsvinden, uit te stellen naar een later te bepalen datum. Ook het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink zullen niet plaatsvinden.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
In januari 2021 komt er geen nieuwjaarsdrink. Foto: DVH
 • De Gentse coronacijfers schieten nu pijlsnel de hoogte in. Dinsdag gaat de teller voor de voorbije twee weken voor het eerst boven 2.000 positieve tests. Dat komt neer op een gemiddelde van 143 per dag. Ter vergelijking: exact een week geleden zaten we nog aan 900 besmettingen in veertien dagen.
 • In de woon-zorgcentra worden grote uitbraken gemeld. Verschillende Gentse scholen zijn gesloten omdat er te veel leerkrachten zijn uitgevallen. Het virus gaat heel snel rond in Gent: de ‘positiviteitsratio’ ligt nu rond de 17 procent. Dat betekent dat één op de zes afgenomen testen in Gent ook positief is.
 • In het UZ Gent liggen op dit moment 62 coronapatiënten, van wie 30 op intensieve zorg. “Je zou denken dat het er maar één meer is dan maandag, maar er zit veel variatie op”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. “Er zijn zeven patiënten naar huis en acht nieuwe bijgekomen.”
 • De druk in Gent neemt toe om strengere maatregelen te nemen. In Gent zelf lijken lokale verstrengingen voorlopig niet aan de orde. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) drong maandag samen met andere Oost-Vlaamse burgemeesters aan op extra maatregelen bij provinciegouverneur Carina Van Cauter. Een burgemeester kan lokaal ook strengere regels uitvaardigen, zoals bijvoorbeeld over mondmaskers.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Het aantal positieve testen onder de Gentenaars (de som van de laatste veertien dagen op de grafiek hierboven) schiet nu pijlsnel de hoogte in. De druk om strengere maatregelen te nemen, neemt toe. Foto: Sciensano
 • Oost-Vlaanderen is op dit moment de sterkste stijger van het hele land qua nieuwe besmettingen. De voorbije week hebben er 7.734 Oost-Vlamingen corona opgelopen. Dat is ongeveer het volledige inwonersaantal van Wachtebeke. De cijfers geven de ernst aan: Er liggen nu 83 patiënten op intensieve in een van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen. Dat betekent dat 26 procent van de bedden op intensieve zorg in Oost-Vlaanderen is ingenomen door coronapatiënten.
 • Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter pleitte dinsdagochtend op Radio 1 voor strengere maatregelen. “Er moeten bijkomende maatregelen genomen worden om de contacten tussen burgers te beperken.” Welke concrete maatregelen Van Cauter wil, wou de gouverneur niet zeggen. “Maar het is belangrijk dat we samen dezelfde maatregelen nemen. We moeten een lappendeken aan verschillende maatregelen vermijden.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter overlegde maandag met de burgemeesters uit de provincie. De druk om strengere maatregelen te nemen, is groot. Foto: fvv
 • Het UZ Gent stoomt zich klaar om samen met tien andere ziekenhuizen tegen het einde van dit jaar te starten met het thuismonitoren van coronapatiënten. Dat schrijft De Tijd dinsdagochtend. De patiënt voert met de hulp van een thermometer en een zuurstof­saturatiemeter drie keer per dag zijn temperatuur, zuurstofsaturatie, hartslag en ademhaling in op een beveiligde app. Via een dashboard volgt het zorgpersoneel de data op.
  LEES OOK. Zelf je temperatuur en hartslag meten: UZ Gent gaat coronapatiënten thuis monitoren
 • “Laat scholieren niet allemaal op hetzelfde uur naar school komen.” Die oproep lanceert het Gentse stadsbestuur dinsdagochtend alvast. Zo hoopt Gent dat de bussen en trams naar school wat minder vol zitten. De Stad Gent vraagt vooral secundaire scholen nu om leerlingen te spreiden en hen tijdelijk op een apart uur te laten arriveren en vertrekken. LEES. Gents stadsbestuur roept op om leerlingen niet allemaal tegelijk naar school te sturen: “Zo ontlasten we de spits”
 • Ondertussen neemt de leerachterstand van de Gentse scholieren zienderogen toe. Uit een studie van KU Leuven blijkt dat leerlingen, vooral in het basisonderwijs, een achterstand van een half jaar oplopen. Gent trekt geld uit voor extra leerkrachten, logopedisten, orthopedagogen, ergotherapeuten en kinesisten.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De Lijn zet in Gent al meer dan twintig gehuurde autocars in om te voorkomen dat de bussen te vol zitten. Maar de druk van de duizenden scholieren die allemaal tegelijkertijd op school moeten zijn, blijft voor volle bussen zorgen. Foto: fvv
 • In de lokale economie laat de coronacrisis grote sporen na, zeker nu het aantal besmettingen onder het personeel begint toe te nemen bij de kleine en grote bedrijven. Bij autofabrikant Volvo draait de productie in de haven nog steeds op 100 procent. Bij Volvo Gent werken zowat 6.500 mensen. Staalfabrikant ArcelorMittal kan ook blijven produceren, maar zit al in alarmfase fase 2. Er werken 4.500 mensen. LEES. Grote Gentse bedrijven voelen impact van corona: “Zelfs nog meer dan tijdens eerste golf”
 • Ook het Gentse stadhuis zelf blijft overigens niet gespaard van het virus. Maandag zijn een aantal diensten in quarantaine gezet, nadat enkele medewerkers positief testten. Twee recyclageparken van Ivago zijn maandag gesloten nadat medewerkers positief testten. Het gaat om de parken van Gentbrugge en Drongen. De andere vier parken blijven open.
 • De Gentse politie blijft streng: meer dan dertig Gentenaars hebben een fikse boete van 250 euro gekregen omdat ze na middernacht nog op straat waren zonder een geldige reden. De nachtklok in het hele land verplicht mensen om binnen te blijven tussen middernacht en 5 uur. LEES. 32 Gentenaars krijgen 250 euro boete omdat ze nachtklok niet respecteren

Maandag 26 oktober

 • In woon-zorgcentrum Exalta | Sint-Jozef in de Molenaarsstraat hebben liefst 31 bewoners en 20 medewerkers positief getest op corona. Voorlopig is slechts één van de 31 besmette bewoners echt ziek.
  LEES OOK. 51 coronabesmettingen in Gents rusthuis: “Noodplan is geactiveerd”
 • Het is weer alle hens aan dek in de Gentse ziekenhuizen. Er is sprake van een verdubbeling van het aantal coronapatiënten in een week tijd. “Het gaat nu echt snel.”
  LEES OOK. “Dubbel zoveel patiënten in één week”: corona slaat keihard toe in Gentse ziekenhuizen
 • De voorbije veertien dagen zijn in Gent 1.800 positieve coronatests afgelegd. Het virus verspreidt zich nu erg snel in de stad: voor het weekend was er nog sprake van 1.200 positieve tests over twee weken. Zaterdag werden liefst 225 besmettingen vastgesteld.
 • Ook in de Gentse rand is er sprake van grote uitbraken: de verspreiding is het sterkst in Deinze (336 positieve tests de voorbije twee weken), Melle (90) en Lochristi (171). Alle Gentse buurgemeenten gaan ruim boven de alarmdrempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners.
 • Sinds het begin van de coronacrisis, begin maart, hebben 4.281 Gentenaars positief getest op corona. De positiviteitsratio ligt op dit moment op 15 procent: van de honderd Gentenaars die worden getest, zijn er vijftien besmet met Covid-19.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: Zorgatlas Vlaanderen

Vrijdag 23 oktober

 • De nieuwe verstrengingen die vrijdagochtend bekendgemaakt zijn, hebben meteen een impact in Gent: onder meer een concertreeks van Niels Destadsbader in de Ghelamco Arena wordt uitgesteld. Er mag namelijk maar tweehonderd toeschouwers aanwezig zijn bij voorstellingen en er mogen geen consumpties worden verkocht.
 • De Arena Group, die evenementen houdt in het voetbalstadion, reageert vrijdagochtend aangeslagen. “De nieuwe maatregelen maken onze evenementen economisch onmogelijk.” Uitzonderingen voor grote zalen worden vanaf nu ook niet meer toegestaan. In Gent valt de Capitole daarronder. Die zaal had een toelating voor meer dan 1.000 toeschouwers, maar die vervalt dus opnieuw.
 • De Stad Gent laat vrijdag weten dat mensen die een overledene willen bezoeken, dat kunnen blijven doen de komende weken. Bezoekers met vragen kunnen die in de allerheiligenweek ter plekke stellen aan stadsmedewerkers. “Er zijn maatregelen om alles veilig te laten verlopen: zo is het dragen van een mondmasker verplicht op de begraafplaatsen tussen 26 oktober en 8 november”, zegt schepen Mieke Van Hecke (CD&V). Reveil, een herdenking die elk jaar doorgaat op de begraafplaatsen op 1 november, wordt afgelast.
 • De Stad heeft ook haar buurtcentra, lokale dienstencentra, open huizen en sociale restaurants gesloten. Voor daklozen zijn er aparte regels. De Gentse inloopcentra voorzien vanaf maandag elke weekdag gratis warme maaltijden. In de nachtopvang zijn er geen wijzigingen. Dakloze personen kunnen van de Stad Gent een attest krijgen zodat ze zich ook tijdens de avondklok op het openbaar domein kunnen begeven.
 • Het aantal Covid-19-patiënten in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen begint nu ook snel te stijgen. Eergisteren waren er 286 patiënten opgenomen, een dag later waren dat er al 338, vijftig meer. Sinds 1 oktober zijn 429 mensen in een van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen opgenomen met Covid-19.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in Gent nu al 3.642 coronabesmettingen vastgesteld. De laatste week versnelt het aantal besmettingen sneller. De laatste twee weken zijn meer dan duizend positieve testen afgenomen in Gent.

Donderdag 22 oktober

 • De coronacijfers in Gent stijgen nu snel. Het aantal positieve testen onder de Gentenaars de laatste veertien dagen schiet donderdag voor het eerst boven de duizend uit. Woensdag werden op één dag tijd 214 besmettingen met corona vastgesteld onder de Gentenaars, dinsdag ging het om 192 personen.
 • Dat levert Gent een ‘incidentie’ over veertien dagen op van 388. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. De Gentse incidentie is hoog, maar de verspreiding van het virus blijft in kleinere steden en gemeenten nog een stuk hoger. Zo zitten heel wat Waalse gemeenten met een incidentie van boven de 2.000.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De coronacijfers in Gent stijgen nu snel. Woensdag werden op één dag tijd 214 besmettingen met corona vastgesteld. Foto: Stad Gent/Zorgatlas Vlaanderen
 • In het UZ Gent liggen op dit moment 37 coronapatiënten, van wie 17 op intensieve zorg. Net als andere ziekenhuizen bereidt het UZ zich voor op fase 1B, die maandag ingaat. De helft van de bedden op intensieve zorg moet dan vrij zijn voor coronapatiënten. “We zijn aan het bekijken welke impact dat zal hebben op de andere zorg”, zegt communicatieverantwoordelijke Lies Ketels. “We zullen tot het uiterste gaan om die zo goed mogelijk te garanderen.”
 • Woensdag lagen er 286 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen, meldt wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat zijn er 29 meer dan een dag eerder. 56 patiënten liggen op intensieve zorgen.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Op 8 november worden elk jaar de slachtoffers van de Holocaust herdacht aan de Lindenlei. Die herdenking zal dit jaar niet doorgaan. Foto: fvv
 • In de reeks van annulaties in het Gentse: alle herdenkingen die jaarlijks in november gepland zijn. 1 november is traditioneel voorzien voor een herdenking van de Wereldoorlogen, op de Westerbegraafplaats. Op 8 november worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht aan de Lindenlei. En op 11 november zijn er de herdenkingen voor Wapenstilstand. Al deze herdenkingen zijn donderdag officieel afgelast.
 • “In overleg met de Joodse gemeenschap en de Confederatie der Oud-strijders en Vaderlandslievende Verenigingen Oost-Vlaanderen hebben we beslist om alle novemberherdenkingen te annuleren”, zegt Mieke Van Hecke (CD&V) donderdag. “Als teken van respect komen er wel vlaggen en bloemen aan de oorlogsmonumenten.” Iedereen is vrij om op eigen initiatief bloemen of kransen neer te leggen aan de monumenten, zolang de op dat moment geldende COVID-maatregelen gevolgd worden.
 • Ook geannuleerd: de Tuindagen van Beervelde die gepland waren voor deze maand, gaan niet door. “Wat missen we jullie allemaal, onze exposanten, onze bezoekers, onze medewerkers ...” schrijft de organisatie op haar website. De volgende Tuindagen blijven wel gepland voor 7 tot 9 mei 2021. “We gaan er een groots feest van maken.”

Woensdag 21 oktober

 • Vanaf vrijdag kunnen Gentenaars zonder symptomen zich niet meer op corona laten testen in het testcentrum van de stad. Alleen wie lichte symptomen heeft, kan er nog terecht.
 • De druk op het personeel in de rusthuizen blijft hoog. “De tomeloze inzet van de voorbije maanden laat zich voelen, en de veerkracht is door de coronacrisis aangetast”, klinkt het. Via een spoedprocedure worden daarom twaalf extra voltijdse zorgkundigen aangeworven.
 • De laatste twee weken zijn er net geen duizend positieve coronatesten afgenomen in Gent. De teller van wetenschappelijk instituut Sciensano staat woensdagochtend op 996 bevestigde gevallen vanuit Gent. Daarmee blijft de stad nog een eind verwijderd van het dubbel zo grote Antwerpen (+ 4.000 positieve testen), luik (2.800 positieve testen), Charleroi (2.000 positieve testen) en de Brusselse regio.
 • De druk op de Oost-Vlaamse ziekenhuizen blijft ondertussen toenemen. Dinsdag lagen er 257 Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen. Dat is bijna vier keer zoveel als op 1 oktober. 49 patiënten liggen op intensieve zorgen in een van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen. Tien dagen geleden – op 11 oktober – waren dat er nog ‘maar’ 17.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Gent telde de voorbije veertien dagen 996 positieve besmettingen. Daarmee blijft de stad nog een eind achter andere Belgische steden, ook kleinere steden. Foto: Sciensano
 • Voor alle Gentenaars die vanochtend het huis uit moeten: vergeet uw mondmasker niet! Ook al is het niet overal verplicht in Gent om een masker te dragen, sinds vandaag is het officieel wel verplicht om overal in Oost-Vlaanderen “ten allen tijde” een mondmasker op zak te hebben. Dat heeft provinciegouverneur Carina Van Cauter dinsdagavond beslist.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Met dit besluit verplicht de gouverneur het bij zich hebben van een mondmasker “op het volledige grondgebied” en “te allen tijde”. Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Dinsdag 20 oktober

 • Gentenaars moeten vanaf nu ook overal buitenhuis een mondmasker op zak hebben, ook al is het dragen ervan niet overal verplicht in de stad. Dat is het gevolg van een beslissing van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur. Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, heeft dinsdag beslist om in de hele provincie enkele strengere regels op te leggen over mondmaskers. LEES. Nieuw: ook mondmasker op zak hebben is vanaf nu in heel Gent verplicht
 • Er blijven evenementen afgelast worden in Gent. Het laatste is Zebrawoods, een winterfestival op de binnenplaats van congrescentrum in de Zebrastraat. “Door de huidige maatregelen hebben we met veel pijn in ons hart beslist dat we geen volwaardig alternatief kunnen aanbieden, niet volwaardig voor de artiesten, en niet voor ons publiek”, klinkt het dinsdag in een mededeling.
 • Kerstmarkten kunnen niet doorgaan dit najaar, maakte de federale regering vorige week al duidelijk. De Gentse Winterfeesten zijn dus ook geschrapt. De organisatie was er nochtans klaar voor. “We bedachten samen met de stad Gent een corona-proof Gentse Winterfeesten”, zegt de organisator op sociale media. “We krijgen zelfs de kans niet om te tonen dat wij dit kunnen. Een ding is zeker, we komen terug met een nog beter en een nog mooiere kerstmarkt dan de voorbije jaren.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Het winterfestival Zebrawoods is de laatste toevoeging aan de lijst met afgelaste evenementen in Gent dit najaar. Foto: Steven Hendrix
 • De voorbije veertien dagen zijn in Gent 900 positieve coronatests afgelegd. Dat zijn er gemiddeld 64 per dag. Het gaat om een verdubbeling in vergelijking met twee weken terug. Sinds het begin van de coronacrisis in maart zijn er al meer dan 3.000 positieve coronatests vastgesteld in Gent. Ruim een kwart van de besmettingen zit nu bij de leeftijdsgroep 20-29 jaar.
 • En eigenlijk is het hoge Gentse coronacijfer zelfs nog een onderschatting: kotstudenten die positief testen in Gent worden namelijk bij de cijfers van hun thuisgemeente geteld. Het aantal besmettingen in studentensteden ligt waarschijnlijk hoger dan de officiële cijfers laten uitschijnen. LEES. Gentse coronacijfers stijgen snel, maar eigenlijk zijn ze zelfs nog een onderschatting
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De meeste besmettingen in Gent worden vastgesteld bij 20 tot 29-jarigen. Foto: Stad Gent/Zorgatlas Vlaanderen
 • In het UZ Gent liggen op dit moment 33 coronapatiënten, van wie 14 op intensieve zorg. Het UZ vangt 12 patiënten op uit andere ziekenhuizen: 8 op intensieve zorg en 4 op de speciale corona-afdelingen. “Die transfers zijn voorlopig geen probleem”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. “We bekijken vraag per vraag, tot nu toe is er nog voldoende capaciteit.”
 • In het testcentrum van de stad vragen intussen steeds meer studenten een test aan. Daar zijn sinds 17 augustus al 7.640 tests afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die maandagavond zijn vrijgegeven. “We hebben de capaciteit verhoogd tot 230 tests per dag ”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (SP.A). “Mensen kunnen er nu terecht van 8 tot 20 uur. Door het verhogen van de testcapaciteit blijft het mogelijk om snel een afspraak te krijgen. Ten laatste 48 uur na een test zijn de resultaten bekend.”
 • Het coronavirus duikt ondertussen op steeds meer Gentse lagere en middelbare scholen op. Steeds meer Gentse scholen komen in aanraking met het coronavirus. Vorige week testten 63 leerlingen en 16 leerkrachten positief, op 45 scholen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de eerste schoolweek. 144 leerlingen en 28 leerkrachten zitten in quarantaine. “Als we nu optreden, kunnen we de situatie nog onder controle krijgen.” LEES. Al 45 Gentse scholen zagen minstens één coronabesmetting: “Nog onder controle te krijgen”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Het coronavirus duikt op steeds meer Gentse lagere en middelbare scholenop: een kwart van de scholen kwam er al mee in contact. Foto: Fred Debrock
 • De Gentse politie zal de komende weken streng toekijken op de coronaregels en niet meer waarschuwen, maar meteen een boete geven. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maandagagavond in een digitale gemeenteraadszitting duidelijk laten verstaan. “Ik heb onze politie gevraagd de maatregelen strikt te handhaven. Wie zich niet aan de maatregelen houdt zal onmiddellijk beboet worden.”
 • Na een druk weekend was het maandagnacht opmerkelijk kalm voor de Gentse politie. Dat zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert dinsdag. “De regels werden goed nageleefd. Onze diensten schreven slechts één proces-verbaal uit voor het niet naleven van de bubbel. De aanwezige personen kregen elk een boete van 250 euro.”
 • Ter herinnering: wie geen mondmasker draagt, krijgt ter plaatse een boete van 250 euro gepresenteerd. En de Gentse lokale politie aarzelt allerminst om die zware boetes uit te schrijven. De Clercq: “De controles worden opgevoerd. Dat is maar fair tegenover alle sectoren die hard getroffen zijn, tegen de zorgverleners en tegenover iedereen die wel de maatregelen correct naleeft.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De Nepalese streetfood-zaak Peper van Philip en Stefanie opende in december. Het koppel moest al heel wat beproevingen doorstaan, maar gaat nu voluit voor takeaway. Foto: FVV
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Zaterdagmiddag was het nog erg druk in de Gentse binnenstad. Nu de hroeca dicht is, is het op slag veel rustiger. Foto: FVV

Maandag 19 oktober

 • Het aantal positieve testen in Gent scheert hoge toppen: vrijdag en zaterdag werden telkens 130 positieve testen gemeld. Ongeveer tien procent van alle coronatesten die worden afgenomen in Gent zijn nu positief. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats bij de 20-29-jarigen in Gent. Demografisch is dat ook de grootste groep Gentenaars.
 • De laatste veertien dagen kregen in totaal meer dan achthonderd Gentenaars te horen dat ze besmet zijn met het coronavirus. “De cijfers verdubbelen nu om de twee weken in onze stad. Het is álle hens aan dek”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Vrijdag en zaterdag werden telkens 130 positieve testen gemeld onder de Gentenaars: het virus verspreidt zich in de stad. Foto: Zorgatlas Vlaanderen/Stad Gent
 • De Gentse politie had afgelopen weekend de handen vol. “Spijtig genoeg waren er heel wat mensen die de ernst van de situatie nog steeds niet inzien”, klinkt het maandag. Zondagavond werden twee cafés na het verplichte sluitingsuur van 23 uur gesloten door de politie: de Charlatan en café Morris in Klein Turkije. Er moesten vier lockdownfeestjes onderbroken worden. LEES. Vier lockdownfeestjes stilgelegd door Gentse politie
 • De regels rond mondmaskers en verboden samenscholingen worden ook opnieuw streng gecontroleerd in Gent. Afgelopen weekend schreef de lokale politie meer dan honderd processen-verbaal uit. Drie kwart daarvan werden ter plaatse als een boete van 250 euro geïnd. De rest gaat naar het parket voor eventuele vervolging. LEES. Meer dan honderd corona-inbreuken in Gent: 75 mensen krijgen ter plaatse 250 euro boete
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Twee cafés werden zondagavond na het verplichte sluitingsuur gesloten door de politie: de Charlatan en café Morris in Klein Turkije. Foto: fvv
 • De druk op de Gentse ziekenhuizen blijft toenemen. Vanaf volgende maandag moeten ook de Gentse ziekenhuizen overschakelen naar fase 1B. De helft van de bedden op intensieve zorg moet dan vrij zijn voor coronapatiënten. “Ons coronateam is aan het uittekenen wat de gevolgen zullen zijn”, zegt Sofie Moreels van het AZ Jan Palfijn. Daar zien ze het aantal coronapatiënten intussen duidelijk stijgen. “Elke dag komen er bij”, klinkt het. Ze vangen er vier coronapatiënten uit Brussel op, van wie één op intensieve zorg.
 • Het AZ Sint-Lucas spreekt over “een duidelijke stijging van het aantal patiënten met corona, ook op intensieve zorg”. Bij het UZ Gent zijn er nu twee corona-afdelingen actief. Er liggen 31 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis.
 • In het AZ Maria Middelares is het aantal coronapatiënten status quo in vergelijking met vorige week. De impact op de andere zorg blijft er voorlopig beperkt, zegt woordvoerder Catherine Zenner. “Bij de overstap naar fase 1B zullen we het nodige doen en zal er mogelijk wel impact zijn op de andere zorg. Maar patiënten moeten zeker geen angst hebben om naar het ziekenhuis te komen. We vragen ook om urgente en essentiële zorg zeker niet op eigen initiatief uit te stellen.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De druk op de Gentse ziekenhuizen neemt verder toe. In het UZ Gent liggen er nu 31 patiënten met Covid-19. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
 • De Gentse hogescholen schakelen vandaag over naar code oranje. Dat betekent dat er minder activiteiten doorgaan op de campussen. Slechts één op de vijf stoelen in aula’s en grote lokalen mag worden ingenomen. Tot vorige week waren dat er nog de helft. Praktijklessen blijven doorgaan, maar hoorcolleges worden online georganiseerd.
 • De Universiteit Gent schakelt pas volgende week maandag over naar code rood. Studenten zijn dan niet meer welkom op de campussen of de leslokalen, behalve bij practica. Professoren en studenten krijgen een week de tijd om zich op de nieuwe regeling voor te bereiden. Al zal een deel van de lesgevers deze week al overschakelen op code rood. Hun lessen verlopen volledig online, de hoorcolleges in aula’s of leslokalen worden geschrapt.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De UGent sluit haar aula’s, maar studenten en lesgevers hebben nog een week om een nieuwe regeling voor te bereiden. Foto: DVH
 • Studentenvereniging VEK ziet af van haar plan om een vierdaagse viering te houden in ’t Kuipke. De club kreeg daarvoor eerder een vergunning, onder de voorwaarden dat alles coronaveilig kon verlopen. Maar ondertussen heeft ze zelf afgezien van het plan en is de viering geschrapt, laat de club op Facebook weten. “Het is helaas onmogelijk geworden. Er primeert maar één ding: dat iedereen gezond kan blijven en de strijd tegen het virus gewonnen wordt.” De VEK bedankt de Stad Gent voor de samenwerking. Tickets worden terugbetaald.

Vrijdag 16 oktober

 • De activiteiten voor autovrije zondag zijn van de baan. Dat heeft het Gentse stadsbestuur beslist. Fietsen of wandelen op de fly-over zal niet mogelijk zijn. De plantactie in het geboortebos gaat evenmin door. Over andere evenementen wordt later beslist.
 • Zafar Patwary (40) loopt gefrustreerd rond door de nieuwe maatregelen. Hij baat de nachtwinkel beneden aan de Sint-Kwintensberg uit en moet nu al iedere avond om 22 uur sluiten. Dat wordt vanaf maandag 20 uur. “Wij moeten vechten om te overleven doordat we geen recht hebben op een premie. Dan mogen we ook nog eens geen alcohol verkopen vanaf 20 uur.” Zaterdag opent hij alvast zijn deuren niet. “Uit protest. Ik ben het moe.” (lees verder onder de foto)
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Zafar Patwary zal morgen uit protest zijn nachtwinkel dichthouden. Foto: SD
 • Helemaal van de kaart is Michael Van Langenhove van Brasserie Bridge op het Sint-Baafsplein. “Dit komt heel hard aan. We zijn al dertien weken dicht geweest, en nu dit. Als het gaat zoals de voorbije lockdown, dan is dit niet leefbaar. We zijn al 25 jaar bezig en zien onze reserves nu helemaal opgepeuzeld worden.”
 • Kerstmarkten mogen niet meer, geeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan. De Gentse Winterfeesten zullen dus niet kunnen doorgaan.
 • Gerald Claes van café Charlatan op de Vlasmarkt is zeer kwaad. “We zijn een oord van verderf, maar dat is alleen ’s nachts. Wij en andere collega’s hebben altijd ons best gedaan tijdens deze coronacrisis en nu worden we wéér hard aangepakt. De horeca is weer de zondebok. Wat een zever zeg. Het water staat me aan de lippen en de goesting om voort te doen is weg. En ik ben niet alleen.”
 • De Gentse hotelsector spreekt van een zeer zware klap. “We komen uit een diep dal en worden er nu opnieuw ingeduwd”, zegt Rudy De Wit, hoteluitbater en voorzitter van de Gentse hotelfederatie. “Voor dit weekend zaten de Gentse hotels aan een bezettingsgraad van 52 procent, maar de annulaties stromen alweer binnen.” Intussen gaat de sector op zoek naar alternatieven: “Misschien kunnen we tegen een sociaal tarief mensen opnemen die in quarantaine moeten maar niet ziek zijn.” (lees verder onder de foto)
 • Het Gentse filmfestival wil sowieso doorgaan. Op dit moment zijn er 200 bezoekers per zaal toegelaten. Dat aantal dreigt terug te vallen: er is sprake van 40 bezoekers voor culturele evenementen. “Wij zullen er alles aan doen om toch door te gaan, ook al is dat met 40 mensen”, zegt directrice Marijke Vandeburie bij VRT.
 • Het UZ Gent verzorgt op dit moment 28 mensen met corona. Veertien van hen liggen op intensieve zorg. Dat is opnieuw een lichte stijging. Verschillende patiënten komen uit andere ziekenhuizen, vooral uit Brussel. Om bedden en personeel vrij te houden, kunnen er geen nieuwe niet-dringende opnames in het UZ worden gemaakt. Wie een afspraak heeft, is wel nog gewoon welkom.
 • Sciensano meldt vrijdagmiddag opnieuw heel wat nieuwe positieve testen vanuit Gent: de laatste veertien dagen zijn 632 positieve testen afgenomen in Gent. Dat zijn er negentig meer dan een dag eerder. De positiviteitsratio was op 15 oktober net geen tien procent. Dat betekent dat één op de tien geteste Gentenaars een diagnose van Covid-19 krijgt.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Woensdag 14 oktober werden meer dan honderd positieve testen afgenomen onder de Gentenaars. Foto: Zorgatlas Vlaanderen/Stad Gent
 • De meeste besmettingen zijn te zien bij de 20 tot 39-jarigen in Gent. Zij zijn goed voor een derde van alle positieve tests. Bij 60-plussers in Gent – de kwetsbaarste groep – zijn de laatste veertien dagen 63 besmettingen vastgesteld.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: Stad Gent
 • Alle ogen zijn vandaag gericht op de persconferentie van de federale regering over de strengere maatregelen. Die zullen ongetwijfeld een impact hebben op Gent. Op lokaal niveau beslist de ‘GCC’ in Gent over de implementatie van de coronaregels. Dat Gemeentelijke Coördinatie Comité – ook wel de ‘Gentse crisiscel’ – bestaat uit de burgemeester, politie en andere diensten. De GCC komt vrijdag samen nadat de regels zijn bekendgemaakt voor het hele land.
 • Die crisiscel zal onder meer moeten bekijken of evenementen die al vergund zijn, nog door kunnen gaan. Zo staat zondag een autoloze zondag gepland in Gent, waarbij de fly-over van de B401 aan de Zuid opengesteld zou worden voor wandelaars en fietsers. Een vierdaagse viering van de studentenkring VEK in ’t Kuipke volgende week bijvoorbeeld, zal ook bekeken moeten worden. LEES. Geen Zesdaagse, maar Gentse studentenclub mag wel vier dagen vieren in ’t Kuipke
 • Sinds donderdagavond moeten de restaurants in Gent al om 23 uur de deuren sluiten, maar voorlopig mogen ze vrijdagavond nog tot 1 uur openblijven. In de lokale horeca is te horen dat er veel annulaties zijn geweest in de week, maar vrijdag en zaterdag aardig volzet zitten. Afwachten wat er beslist wordt in Brussel vandaag.
 • De annulaties beginnen ondertussen elkaar op te volgen in Gent. Zo houdt de populaire paardenbeurs Flanders Horse Expo de paarden op stal. Het meerdaagse evenement voor liefhebbers van alles wat met paarden te maken heeft, had normaal komend voorjaar moeten plaatsvinden in Flanders Expo maar verschuift naar 30 en 31 oktober en 1 november 2021. De beurs lokt zo’n 25.000 bezoekers.

Donderdag 15 oktober

 • De Zesdaagse van Gent is donderdag officieel afgelast. Dat maakten de organisator en het stadsbestuur bekend. Er is nagedacht over een light versie, maar dat plan is verlaten. “Het is niet mogelijk om ’t Kuipke coronaproof te maken.” Tickets voor deze editie blijven geldig voor de Zesdaagse van 2021, van 16 tot 21 november 2021. LEES. Gentse Zesdaagse gaat niet door: “Kuipke coronaproof maken lukt niet”
 • Ook Fourchette, een jaarlijks culinair evenement, is deze week afgelast. Sterrenchef Peter Goossens zou naar de vernieuwde Baudelokapel in Gent afzakken om een hele dag te koken in het teken van Van Eyck, maar het evenement is uitgesteld naar volgend jaar. “De locatie en het thema Van Eyck zullen dan behouden blijven. Ook de cheffenlijst blijft onveranderd”, zegt de organisatie donderdag.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
De verspreiding van het coronavirus noopt opnieuw tot het schrappen van evenementen in Gent: de Zesdaagse is donderdag officieel afgelast. Foto: fvv
 • De druk op de vier ziekenhuizen in Gent neemt opnieuw toe. Het UZ Gent heeft opnieuw een tweede Covid-19-afdeling geopend en maakt personeel en bedden vrij door voorlopig geen nieuwe niet-dringende opnames in te plannen. Woensdag lagen er 24 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 12 op intensieve zorgen. Ook in de andere ziekenhuizen voelen ze de druk toenemen. LEES. “Extra bedden en personeel voor corona”: geen nieuwe niet-dringende opnames in UZ Gent
 • Een beetje hoopvol nieuws: in de Gentse rusthuizen is de situatie op dit moment onder controle, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (SP.A). “Er is geen melding van nieuwe uitbraken.” In WZC Domino, waar vorige maand nog twee doden vielen na een grote uitbraak, heeft iedereen negatief getest.
 • De laatste veertien dagen zijn onder de Gentenaars 542 positieve coronatesten afgenomen. Dat blijkt uit data van Sciensano. Op dinsdag 12 oktober werden er nog 56 positieve testen gemeld. Vooral bij 20 tot 39-jarigen worden veel besmettingen vastgesteld in Gent.
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Foto: Stad Gent

Woensdag 14 oktober

 • De voorbije twee weken zijn per dag gemiddeld 38 positieve coronatests afgelegd in Gent. Het leidt tot een nieuwe piek, met vooral een duidelijke stijging bij de groep tussen 20 en 39 jaar. Ook alle Gentse buurgemeenten gaan ruim boven de alarmdrempel. LEES. 38 positieve tests per dag: Gentse coronacijfers alweer de hoogte in
 • Ook in de buurgemeenten blijven de coronacijfers stijgen. Rond Gent zitten alle gemeenten boven de alarmdrempel. Uitschieter is De Pinte: met 36 positieve test de voorbije twee weken komt het uit op 331 per 100.000 inwoners. In Sint-Martens-Latem (18 positieve tests), Melle (23), Zelzate (20), Merelbeke (38), Destelbergen (28), Lievegem (36), Lochristi (30), Wachtebeke (9) en Deinze (39) blijven de cijfers eveneens stijgen.
 • Na Leuven heeft ook Gent dinsdagavond laat bekendgemaakt dat restaurants op weekdagen om 23 uur moeten sluiten. Alleen op vrijdag- en zaterdagavond mogen ze nog tot 1 uur openblijven. Eerder moesten de cafés al om 23 uur dicht en de Stad wil vermijden dat klanten op restaurant gaan drinken. De nieuwe regel geldt tot 9 november. LEES. Gentse restaurants moeten in de week dicht om 23 uur: “Na het diner werd het hier een half café”

Dinsdag 13 oktober

 • Nu een moeilijke coronawinter zich aankondigt, houden veel ondernemers in Gent opnieuw de adem in. De zomer bracht weer wat zuurstof in de Gentse economie, maar die dreigt opnieuw in rook op te gaan toont een nieuwe analyse van de dienst Economie en handelsspecialist Graydon. Er staan duizenden jobs op de helling. Vijf sectoren kregen de zwaarste klappen in Gent. LEES. Drankhandelaars en sportleraars: wie loopt meest risico op corona-faillissement in Gent?
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Vijf sectoren in Gent krijgen de zwaarste klappen: de kans op faillissementen is het grootst in de groot- en detailhandel, blijkt uit een analyse. Foto: FVV
 • Dat de Gentse cultuursector zwarte sneeuw ziet door de coronacrisis, is al langer duidelijk. Bij Trefpunt, een van de organisatoren van de Gentse Feesten, worden de contracten met drie vaste medewerkers stopgezet. “Er is geen directe verbetering in zicht. Zullen de Feesten in 2021 wel kunnen doorgaan?” LEES. Geen Feesten en geen inkomsten: bekend Gentse cultuurhuis moet personeel ontslaan
 • Corona dreigt ook de Gentse najaarskalender stevig overhoop te gooien. Als de Winterfeesten eind dit jaar al doorgaan, dan zullen ze er anders uitzien dan normaal. En wat met de Zesdaagse? Pinten drinken op het Middenplein lijkt dit jaar uitgesloten. De komende weken moeten de knopen doorgehakt worden of de populaire evenementen alsnog een corona-editie krijgen of niet. LEES. Dwarsboomt corona Gentse Winterfeesten? En wat met de Zesdaagse?
 • Sinterklaas zullen de Gentse kinderen dit jaar alvast niet in levenden lijve kunnen zien, zelfs niet als ze een heel jaar braaf geweest zijn. Maar … als alles goed gaat, krijgen ze van de Sint wel een videoboodschap. Het stadsbestuur maakt 42.000 euro vrij om sinterklaasfilmpjes te laten maken in Nederland. LEES. 42.000 euro voor digitale Sinterklaas: 15.000 Gentse gezinnen krijgen videoboodschap
LIVE. Corona in Gent: cijfers tonen duidelijke daling
Het Gentse schepencollege heeft 42.000 euro vrijgemaakt om sinterklaasfilmpjes te laten produceren bij een gespecialiseerd bedrijf in Nederland. Foto: DVH
MEER OVER HET CORONAVIRUS