Rusland wil niet verder praten met Nederland over MH17

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten. De twee gesprekspartners zijn volgens Moskou niet geïnteresseerd in de waarheid.

Het Russische ministerie verwijt Nederland en Australië dat ze Rusland wilden laten aanwijzen als de schuldige partij, schrijft de Russische nieuwssite RT volgens het Nederlandse persbureau ANP. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets te maken had met het drama in 2014.

Moskou trekt zich volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken terug omdat Nederland Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft gedaagd, meldde de Nederlandse omroep NOS. “Dat soort acties van Nederland maken het zinloos om verder te praten”, staat in de verklaring van het ministerie.

298 inzittenden overleden

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

In Oost-Oekraine was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten, afkomstig uit Rusland.

AANGERADEN