Pedro Elias over zoontje met leukemie: “Binnen enkele maanden kijken of hij kankervrij is”

 

 ©  Guy Puttemans

Bron: Studio Brussel

Naar aanleiding van de 21ste Dag tegen Kanker op 15 oktober heeft Pedro Elias bij Michèle Cuvelier op Studio Brussel verteld over zijn zoontje Rover (4). Hij heeft leukemie en heeft binnen enkele maanden zijn ‘eindexamen’.

“Het gaat goed met Rover. We hebben net een mooie vakantie achter de rug. Ik heb hem op het strand in Portugal zien spurten net zoals alle kindjes. Dat heeft hem en mij goedgedaan”, zei Elias. “In kankertermen zit Rover in ‘onderhoud’. Dat betekent dat hij thuis chemo krijgt in pilvorm en het is dus niet meer die zware periode die we in Gasthuisberg hebben meegemaakt. En dat betekent dat we nu gewoon toewerken naar een eindexamen. Waar ik heel veel schrik voor heb, maar eigenlijk hoeft dat niet.”

Dat eindexamen is een beenmergpunctie waardoor de artsen kunnen zien of Rover kankervrij is. Dat eindexamen zit er binnen enkele maanden aan te komen.

Gezond verstand

“Het belangrijkste, vind ik, is dat hij het allemaal niet beseft. En dat hij gewoon een jongetje kan zijn dat naar school moet, want hij heeft veel school moeten missen. Dus elke dag dat ik hem afzet aan school, ben ik super gelukkig.”

Wat heeft die diagnose met jullie als gezin gedaan, vroeg Michèle Cuvelier nog. “Dat is verwoestend. Als je kind kanker heeft. Dan hoopte ik dat ik het had en niet hij. Het gaat zo ver dat je je soms schuldig voelt als je naar je kind kijkt. Ook al kan ik er niets aan doen. Wij doen ons best. Ik ben heel fier op mijn echtgenote, zijn broer en zus. Ik vind dat wij als gezin dat heel goed doen. We zijn heel lief voor elkaar. We blijven erin geloven. Ik denk ook heel veel aan alle andere mensen die kanker hebben. Laten we allemaal wat vriendelijk zijn voor elkaar. En genieten van het leven zolang het duurt. Het klinkt onnozel, maar het gaat zo snel.”

Het coronavirus maakt de situatie voor Rover ook wat moeilijker. Er moet namelijk meer opgelet worden. Elias hoopt dan ook dat er “een beetje meer gezond verstand zal opduiken”. (sgg)

LEES OOK