24-jarige Syriëstrijdster duikt op in ons land met haar drie kinderen

De Vilvoordse Noura Firoud vormde een koppel met een andere Vilvoordenaar, Houssien Elouassaki, een boegbeeld van Sharia4Belgium. ©  rr

Bron: Belga

De Vilvoordse Syriëstrijdster Noura Firoud (24) is donderdag met haar haar drie kinderen vanuit Turkije teruggekeerd naar België. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde, dat zich zal ontfermen over de drie minderjarige kinderen van de vrouw. Donderdagochtend had De Standaard al gemeld dat de vrouw vandaag zou terugkeren.

Firoud was 17 jaar toen ze in 2013 naar Syrië vertrok met Houssien Elouassaki, een boegbeeld van Sharia4Belgium. Toen hij sneuvelde, hertrouwde Firoud met een andere Vilvoordse Syrië-strijder, Ali Houdaifa Ammi. Ook die was in 2013 naar Syrië vertrokken, maar van hem is geen spoor meer. Mogelijk is hij door andere IS-strijders om het leven gebracht. De man werd op het Sharia4Belgium-proces wel bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel.

Het parket vervolgde Noura Firoud kort na haar vertrek al voor de jeugdrechtbank voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en het ronselen van strijders, maar omdat de jonge vrouw in Syrië zat, kon haar toen geen maatregel opgelegd worden.

In februari 2019 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank haar dan bij verstek tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De rechtbank was daarbij van oordeel dat Firoud haar echtgenoot huishoudelijke bijstand had verleend, met hem een gezin had gesticht en hun drie kinderen had opgevoed en verzorgd, wat in de ogen van de rechtbank aantoonde dat ze zich actief ten dienste had gesteld van IS.

Firoud kreeg in Syrië drie kinderen, die nu 3, 5 en 6 jaar zijn. Met hen bood ze zich in augustus aan bij de Turkse autoriteiten, waarna ze werd opgesloten in een detentiecentrum. Donderdag keerde ze naar België terug.

“Bij aankomst zal zij naar de gevangenis gebracht worden”, meldt het parket Halle-Vilvoorde. “Van de kinderen zal in eerste instantie de fysieke en psychische gezondheid nagegaan worden. Vervolgens wordt er voor hen in een gepaste omkadering voorzien. Om deze omkadering alle kans op slagen te geven, is het belangrijk hier geen details over te geven. In deze context nodigen we de media uit om de privacy van de kinderen maximaal te respecteren opdat hun terugkeer en re-integratie in alle sereniteit kan plaatsvinden. Zoals in andere dossiers betreffende minderjarigen zullen er door het parket Halle-Vilvoorde geen details vrijgegeven worden over de concrete beschermingsmaatregelen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten