Rik Verbrugghe wordt sportief manager van ploeg Chris Froome, Belgische bond “beraadt zich over verdere samenwerking”

Foto: BELGA

Rik Verbrugghe (46) gaat aan de slag als sportief manager bij Israel Start-Up Nation, de ploeg van Chris Froome. De Belgische coach ging in op het aanzoek dat hij twee jaar op rij kreeg. Dat heeft de Israëlische wielerformatie vrijdag bevestigd. Van Israel Start-Up Nation mag Verbrugghe alvast deze job combineren met het hoofdcoachschap bij Belgian Cycling, maar de Belgische wielerbond wil daar toch eerst nog even voor nadenken.

LEES OOK.Rik Verbrugghe: “Ik zou heel graag bij Belgian Cycling als hoofdcoach blijven werken, zoals Voeckler in Frankrijk en Cassani in Italië”

Met het WK in eigen land voor de deur en de uitgestelde Olympische Spelen wil Verbrugghe het werk bij de Belgische wielerbond afmaken. Conform het aflopende tweejaarscontract was er een evaluatiegesprek gepland. Door allerlei omstandigheden, waaronder quarantaine voor bepaalde gesprekpartners, ging dit gesprek nog niet door. Omdat World Tour-ploegen een deadline hebben, kon Verbrugghe echter niet langer wachten. Na het geslaagde WK in Imola ziet Verbrugghe een dubbele baan zitten. Dat deed hij al eerder toen hij voor Bahrain-Merida de planning maakte. Eerstdaags zou duidelijk worden hoe de nationale bond een eventuele verdere samenwerking ziet. “Belgian Cycling feliciteert Verbrugghe met die wending in zijn carrière en beraadt zich de komende weken over de vraag of de combinatie met zijn werkzaamheden bij de federatie in de toekomst haalbaar blijft”, zegt de Belgische wielerbond. “Belgian Cycling neemt de tijd om alles rustig op een rijtje te zetten. Daarbij worden een aantal criteria bekeken, onder meer op sportief, organisatorisch en financieel vlak. Om die evaluatie in alle sereniteit te laten verlopen onthoudt de federatie zich voorlopig van verder commentaar.”

Verbrugghe: “Ik zal doelen stellen voor de renners en sportdirecteurs”

Bij Israel Start-Up Nation is er werk aan de winkel. Met aanwinsten Froome, Woods, Impey en Hagen werd schoon volk binnengehaald. Verbrugghe stuurt op sportief vlak de World Tour-ploeg aan, die hoog mikt. “Ik ben blij en trots dat ik gevraagd wordt om zo’n prestigieus langetermijnproject te mogen vervoegen”, reageert Verbrugghe. “Ik vind het geweldig om te zien dat team werkt wetenschappelijk en professioneel te werk gaat en op de absolute top mikt. De nieuwe renners zullen de mogelijkheden en ambities van het team een serieuze upgrade geven. Met Chris Froome in de ploeg kunnen we mikken op het algemeen klassement in de grote rondes. Mijn taak zal er in bestaan om doelen te stellen voor de renners en de sportdirecteurs zodat het team zijn ambities ook kan waarmaken.”

Rik Verbrugghe wordt sportief manager van ploeg Chris Froome, Belgische bond “beraadt zich over verdere samenwerking”
Foto: Photo News

“Als sportief manager zal Rik verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen het team management en de sportieve zijde”, zegt team manager Kjell Carlström. “Hij zal verschillende taken krijgen, inclusief het coördineren van de programma’s van de sportdirecteuren, evenals samen met de teammanager aan de schema’s van de renners werken. In bepaalde races zal hij optreden als sportdirecteur.”

Verbrugghe bedong in zijn contract dat hij nog steeds Belgisch bondscoach mag blijven voor elite mannen en U23 op de Europese en wereldkampioenschappen.

Door hc
AANGERADEN
Meest recent