Thomas De Gendt excuseert zich voor uitspraken over gevoel van onveiligheid na waarschuwing van Giro-baas

Foto: EPA-EFE

Het coronavirus hangt als een donkere schaduw boven de Ronde van Italië, maar grote Giro-baas Mauro Vegni is niet van plan om het wielercircus eerder te laten halt houden zoals onder meer door Education First werd gevraagd. Hij is het ook niet eens met de kritiek van onder meer Thomas De Gendt dat de organisatie niet genoeg zou doen om de renners te beschermen. “Er is ook fout gedrag binnen de bubbels van de teams, maar ik zal daar maar niet verder op ingaan”, kaatst hij de bal terug. Intussen excuseerde De Gendt zich voor zijn uitspraken.

LEES OOK.Eigenlijk is hij de knecht van Remco Evenepoel: wie is Joao Almeida, de onverwachte roze trui van Deceuninck – Quick-Step?

Na het vertrek van Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma als ­gevolg van positieve ­Covid-gevallen, kwam gisteren het nieuws dat nog eens zeventien politieagenten positief hadden getest op het virus. Genoeg reden voor sommigen om het voortzetten van de ­Giro in vraag te stellen. EF Education, al goed voor twee rit­zeges, heeft aan organisator RCS de suggestie gedaan om de Giro ­komende zondag te ­beëindigen. De Internationale Wielerunie UCI antwoordde alvast negatief op het verzoek. De bevoegdheid om de Giro stop te zetten, ligt bij organisator RCS of de Italiaanse overheid.

Organisator RCS is alvast niet van plan om vroegtijdig te stoppen. “Wij nemen dezelfde maatregelen die werden gebruikt in de andere grote races, dus ik zie niet in waarom de Giro slechter georganiseerd zou zijn dan de rest” vertelde Giro-baas Mauro Vegni onder meer aan Cyclingnews.

“Op de eerste rustdag hadden we acht positieve gevallen. Hoeveel waren er op andere plaatsen in de wereld? We zijn in oktober, de trend gaat omhoog. Vandaag waren er bijna 9.000 gevallen (in Italië), dus er is duidelijk wat meer stress dan in augustus.”

Lees verder onder de foto

Thomas De Gendt excuseert zich voor uitspraken over gevoel van onveiligheid na waarschuwing van Giro-baas
Mauro Vegni Foto: EPA-EFE

Een officieel verzoek van Education First om de Giro vroegtijdig af te blazen heeft Vegni naar eigen zeggen nooit gekregen. “Ik denk dat het iets was dat tussen teams is geschreven en misschien ook wel voor de UCI. Ik heb wat dingen ontvangen, maar ik heb EF-manager Jonathan Vaughters hier niet gezien. Toen ik er vanmorgen met de jongens van het team over sprak, wisten ze het ook niet, dus je kunt je eigen conclusies trekken.”

“Thomas De Gendt moet voorzichtig zijn met wat hij zegt”

Het was ­Thomas De Gendt die voor de camera’s van de VRT gisteren de kat de bel aanbond. “Het gaat de slechte kant op in deze Giro. We zijn met de renners in de ploeg al 20 minuten aan het discussiëren over al dan niet starten omdat we ons ­onveilig beginnen te voelen. Er zijn renners die liever niet meer starten, ­anderen wel. Iedereen is daar vrij in. Ik ben een van de renners die liever niet meer zou starten.” De Gendt suggereerde ook luidop dat hij eraan twijfelde of de 17 politieagenten die positief hadden getest wel allemaal betrokken waren bij het E-Bike evenement, een recreantenversie voor elektrische fietsers, in plaats van bij de echte Giro. “Ik heb het gevoel dat de organisatie dingen verzwijgt en er een draai aan geeft.” (lees meer)

Een opmerking waar Vegni niet mee kon lachen. “Ik belde zijn teammanager tijdens de race en zei dat als hij iets zegt, hij voorzichtig moet zijn met wat hij zegt. Om te zeggen dat we de resultaten misschien hebben gemanipuleerd, is heel serieus. De internationale gezondheid staat hier wel op het spel.”

Om vervolgens nog een sneer te geven aan de wielerteams zelf. “Ik respecteer de renners en de angsten van de renners, want we hebben het natuurlijk over gezondheid. Maar degenen om hen heen, die verondersteld worden een bubbel van rust om hen heen te creëren, zouden zich niet op deze manier moeten gedragen. Er is ook fout gedrag binnen de bubbels van de teams, maar ik zal daar maar niet verder op ingaan.”

De Gendt excuseert zich: “Ik heb te snel gesproken”

Op Twitter kwam Thomas De Gendt vrijdag nog terug op zijn uitspraken. “Het nieuws over de zeventien politieagenten kwam er twee uur voor de start van de rit van donderdag”, schrijft de renner van Lotto-Soudal. “Op dat moment was er nog geen officieel statement van de organisatie. Dat gaf me de indruk dat ze de postieve tests wilden verbergen.”

“In een interview tegenover Sporza sprak ik dan ook mijn bezorgdheid uit”, aldus De Gendt. “Maar ik heb te snel gesproken, aangezien ik nog niet over alle informatie beschikte. Met mijn reactie heb ik mogelijk de reputatie van de organisatie beschadigd en daarvoor zou ik me dan ook graag verontschuldigen. Mijn gevoel van onveiligheid was eerder persoonlijk, wat volgens mij ook normaal is in de huidige situatie. Maar ik voel me niet onzeker tijdens de koers, aangezien ik er echt van overtuigd ben dat die op een veilige manier georganiseerd wordt.”

Onder de tweet regent het reacties van mensen die er zeker van zijn dat de reactie van De Gendt opgelegd werd van bovenaf. “Wij hebben liever je eigen ongezouten mening”, klinkt het.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN