Julian Alaphilippe is ongeduldig om te starten in de Ronde: “Nog wat tijd nodig om de namen van de hellingen te onthouden”

Foto: Photo News

Julian Alaphilippe (28) voelt zich klaar voor de Ronde: “Fysiek ben ik natuurlijk geen Flandrien”, zo gaf hij vanmiddag aan op de officiële persconferentie met de ploeg. “Maar ik houd van zware wedstrijden. De laatste opeenvolging Oude Kwaremont-Paterberg zal doorslaggevend zijn.”

Het was in een bijzondere opstelling dat Deceuninck – Quick -Step zich vanmiddag presenteerde op de officiële persconferentie voor de Ronde. De hele ploeg was aanwezig, met mondmasker en op anderhalve meter afstand van elkaar. De meeste vragen gingen uiteraard naar de debuterende kopman Julian Alaphilippe.

Woensdag heb je het parcours van de Ronde verkend. Je gaf in Vive le Vélo aan dat je niet de bouw hebt van een typische klassieke coureur. Voelde je dat op de kasseien?

“Om eerlijk te zijn: ik weet het niet. Het klopt: fysiek ben ik geen flandrien. Maar de voorbije edities – in de gehele geschiedenis van de Ronde – bewijst dat het om fysiek gaat maar ook om hoe sterk je bent in het hoofd. En ik houd van zware wedstrijden. Sowieso is het interessant voor mij dit jaar om de wedstrijd te verkennen nu die na de Ardennen-klassiekers valt.”

Hoe goed ken je de hellingen ondertussen?

“Ik zal nog een beetje tijd nodig hebben om alle namen te onthouden. De Ardennen-wedstrijden heb ik ondertussen vaak gereden en zelfs daar weet ik nog niet heel lang alle namen. Ik heb na de verkenning geprobeerd om zoveel mogelijk te onthouden, maar natuurlijk zal vooral de laatste opeenvolging van de Oude Kwaremont en de Paterberg doorslaggevend zijn. Ik rijd nu om ervaring op te doen. Om te ontdekken wanneer het belangrijk is om goed gepositioneerd te zijn. Dat is belangrijker dan de namen van de hellingen kennen.”

Welke herinneringen heb je aan de Ronde van Vlaanderen?

“Ik heb nog nooit gereden en ben ook nog nooit komen kijken. Het is een race die ik altijd voor de televisie heb gevolgd. Dus die beelden heb ik onthouden, samen met ervaringen die de ploegmaats mij vertellen.”

Je hebt nog nooit gereden, maar start je toch met de ambitie om te winnen?

“Ik heb geen ervaring en ik verwacht dat het moeilijk zal worden. Maar ik ben ongeduldig om te starten en wil het maximum geven. Achteraf wil ik nergens spijt over kunnen hebben, dat is het voornaamste.”

Tot slot: als je zondag sprint voor de overwinning, mogen we ervan uitgaan dat je dan wacht met juichen tot voorbij de aankomstlijn?

(droog) “Ja.”

Door Jan-Pieter de Vlieger
AANGERADEN
Meest recent