Onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020: de bekende favorieten, met veel Belgen en Denen als outsiders

De hoogmis nadert, de tenoren maken zich klaar. Bekijk hier onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020.

Onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020: de bekende favorieten, met veel Belgen en Denen als outsiders

Wout van Aert

Volgens Jules Verne reisde Phileas Fogg in tachtig dagen rond de wereld. Wout van Aert is bezig om in tachtig dagen alles - uitgezonderd het WK - te winnen wat er voor zijn type renner te winnen valt. Sinds hij er op 1 augustus aan begon in de Strade Bianche, is het niet meer gestopt. In Wevelgem won hij evenwel niet, maar gaf iedereen - incluis Mathieu van der Poel - toe dat Van Aert de beste man in koers was.


Ook al kon hij in de Ronde nog nooit aanspraak maken op de zege (9de en 14de), is Van Aert zondag de topfavoriet en kan hij 45 jaar na Eddy Merckx de eerste renner zijn die op één seizoen Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen wint.


Zijn ploeg Jumbo-Visma is in de breedte niet zo sterk als Deceuninck - Quick-Step, maar mag niet onderschat worden. Wegkapitein Maarten Wynants zal Van Aert safe door de eerste 180 kilometer loodsen. Nadien is het aan Pascal Eenkhoorn en Amund Grondahl Jansen. Mike Teunissen moest de laatste man in steun worden, maar gaf finaal ziek forfait.

Onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020: de bekende favorieten, met veel Belgen en Denen als outsiders

Mathieu van der Poel

Bij zijn eerst deelname vorig jaar was Mathieu van der Poel ontegensprekelijk de beste in koers, maar bekocht hij zijn val en naïeve positionering met de vierde plaats. Het is moeilijk in te schatten of Van der Poel een paar procentjes beter, minder of even goed is dan vorig jaar. Sowieso heeft hij het nadeel van geen Tour in de benen te hebben. Op geen enkele training of stage kan je zo’n inspanning simuleren. Als de wedstrijd zoals in Gent-Wevelgem uitmondt in een uitputtingsslag, speelt dat in zijn nadeel. Als de wedstrijd laat open breekt, is het nadeel beperkt en een flitsende Van der Poel op zijn best. In de sprint hoeft hij niemand te vrezen. Ook Van Aert niet.
Wie zeker wel een paar procentjes beter is in vergelijking met vorig, is zijn ploeg Alpecin-Fenix. Jonas Rickaert, Dries De Bondt en Gianni Vermeersch zullen zeker de Koppenberg overleven. Het is niet uitgesloten dat een van hen Van der Poel kan afzetten aan de voet van de laatste keer Oude Kwaremont.

Julian Alaphilippe

Debuteren in een monument en meteen winnen. Het is uitzonderlijk, maar geen primeur. Ook dit jaar niet. Primoz Roglic won Luik-Bastenaken-Luik tijdens zijn eerste deelname, mede dankzij de rampzalige sprint van Julian Alaphilippe.
Roglic werd in Luik vakkundig gegidst door Tom Dumoulin en co. Ook Alaphilippe wordt zondag prima omringd. Deceuninck - Quick-Step is veruit de beste ploeg van het pak. Dries Devenyns zal zich persoonlijk om de Fransman bekommeren, ook Florian Senechal, Yves Lampaert en Kasper Asgreen kunnen indien nodig hun kansen opofferen.
De wereldkampioen zal er op de Paterberg moeilijk worden afgereden. Meer zelfs, hij kan daar het verschil maken, maar anders dan op het WK spelen de laatste vlakke veertien kilometer wel in het nadeel zijn van de eenzame vluchter. Als Van Aert en co na de Paterberg op minder dan twintig seconden volgen, is Alaphilippe een vogel voor de kat. In de sprint werd hij door Van Aert al een paar geklopt, al weet je met Alaphilippe natuurlijk nooit.

Onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020: de bekende favorieten, met veel Belgen en Denen als outsiders

Mads Pedersen

De winnaar van Gent-Wevelgem is voor velen the best of the rest na de drie grote tenoren. Niet alleen omwille van zijn zege, maar vooral dankzij zijn sensationele inspanning tijdens de slotkilometer op de Vanackerestraat. Pedersen is snel aan de streep en gaat moeilijk kapot. Met ook nog Jasper Stuyven, Edward Theuns en Alex Kirsch behoort zijn ploeg Trek-Segafredo wel bij de beste vijf blokken aan de start in Antwerpen.
Twee jaar geleden werd hij al tweede na Niki Terpstra. Toen lukte dat door te anticiperen voor de Oude Kwaremont en Paterberg. Vooral die laatste helling is niet echt op zijn maat gesneden. Ook de pijnlijke hamstrings in het linkerbeen tijdens de Scheldeprijs zijn niet goed voor zijn Deense moraal.

Alberto Bettiol

Kon je zijn zege vorig jaar nog verrassend noemen, zal dat dit jaar zeker niet het geval zijn. Net als vele andere collega’s in deze sterrenparade reed Bettiol de Tour, maar vooral om er te trainen in de klassiekers. In Gent-Wevelgem zagen we al dat die aanpak heeft geloond. Toen Van Aert en Van der Poel op de laatste keer Kemmelberg hun duivels ontbonden, was hij de enige die hen nog een beetje kon volgen.
Ook in de sprint is de Toscaan niet traag, maar moet hij in principe altijd de duimen leggen voor Van Aert en Van der Poel. Hij beschikt wel over een sterkere ploeg dan hen. Met ook nog met ook nog Vanmarcke, Langeveld, Keukeleire en Rutsch is EF na Deceuninck - Quick-Step het sterkste blok aan de start.

Tiesj Benoot

Ook Benoot heeft de Tour in de benen en was op het WK de beste Belg na Van Aert. Met ook de achtste plek in Luik-Bastenaken-Luik bewees hij de Tour prima verteerd te hebben. Benoot is niet traag in de sprint en bezit genoeg punch om op de Paterberg de schade op Van Aert en Van der Poel te beperken. Ook zijn ploeg is sterk. Na de twee beste teams - Deceuninck - Quick-Step en Education First - maakt Sunweb samen met Trek-Segafredo en Jumbo-Visma de top vijf van compleetste blokken op het startblad vol. Wat in het nadeel van Benoot speelt is dat hij door corona-maatregelen niet aan de start van Gent-Wevelgem kon verschijnen. Die inspanning of prikkel kan je nooit even goed nabootsen op training. Edoch is Benoot de tweede Belg met de grootste winstkans of op zijn minst een podiumkandidaat.

Onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020: de bekende favorieten, met veel Belgen en Denen als outsiders

Yves Lampaert

Net als Van der Poel heeft ook Lampaert geen Tour in de benen. Hij komt daardoor naar eigen zeggen nog wat te kort, maar de West-Vlaming strooit nu eenmaal altijd met zand in de ogen van de tegenstanders. Zijn indrukwekkende rush na de laatste beklimming van de Kemmelberg om terug aansluiting te maken met de groep der favorieten in Gent-Wevelgem zegt genoeg over het vormpeil van Lampie.
Met Deceuninck - Quick-Step rijdt hij in het sterkste team. Dat kan een voordeel zijn met Alaphilippe als bliksemafleider en andere ploegmaats als mogelijke afstoppers. Maar even goed zijn de rollen omgedraaid en moet Lampaert zich koest houden achter de ontsnapte Asgreen, Senechal of Alaphilippe.

Matteo Trentin

Wie op het podium staat van Gent-Wevelgem is een week later een kandidaat om hetzelfde te herhalen in de Ronde van Vlaanderen. Ook Trentin heeft de Tour in de benen, waarin hij als derde eindigde in de strijd om de groene trui. In zijn voorbije zeven deelnames kon hij nog nooit in de top tien finishen, maar dat komt vooral omdat hij vaak een dienende rol vervulde. Dat is zondag zeker niet het geval. Met het afzeggen van Van Avermaet, zal Trentin zeker zijn eigen koers mogen rijden. Dat had hij allicht sowieso gedaan, want het heeft nooit echt goed geboterd tussen hem en de Olympische kampioen.

Soren Kragh Andersen

Na zijn twee ritzeges in de Tour en het prima vervolg in de BinckBank Tour leek de Deen een van de topfavorieten te worden voor de Ronde van Vlaanderen. Maar een valpartij in Parijs-Tour van vorige week doet zijn aantal sterren dalen. Ook al bleef de schade beperkt tot schaafwonden, zo’n infecties doen nooit goed aan een rennerslichaam in topvorm. Andersen kent de weg naar Oudenaarde. Hij stond al vier keer aan de start, maar zonder veel succes: twee opgaves en een 53ste plek als beste notering. In de pikorde van Sunweb start hij in principe op gelijke hoogte van Benoot: Andersen voor de aanval van ver, Benoot voor de laatste golf.

Stefan Küng

Had de Zwitser een sprint in de benen dan kreeg hij gegarandeerd drie sterren en was hij na de drie topfavorieten Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe de vierde hond. Helaas. Moeder Natuur gaf hem dan wel een stel wonderlijke tijdritbenen, maar geen dosis explosiviteit mee. Ook Küng reed de Tour en heeft die ogenschijnlijk perfect verteerd: derde op WK tijdrijden, derde in de BinckBank Tour en vijfde in Gent-Wevelgem... De 26-jarige Küng is op dit moment op de top van zijn kunnen, maar mist die flits om op de Paterberg het verschil te maken.
Kan een bondgenoot zijn van een topfavoriet in de finale en heeft geen bang om het van ver te proberen. Als de kopman van Groupama-FDJ aanvalt, moet de rest niet te lang talmen. Een lange solo is hem niet vreemd.

Onze sterren voor de Ronde van Vlaanderen 2020: de bekende favorieten, met veel Belgen en Denen als outsiders

Dylan Teuns

Hij kwam er net aan te pas in Strade Bianche en Milaan-Sanremo, moest vervolgens met een pijnlijke rug opgeven in de Dauphiné en greep naast de Tour en het WK. Ook in de Waalse klassiekers had hij op beter gehoopt dan een anonieme 27ste plek in Luik.
Maar kijk, in Gent-Wevelgem kwam Teuns toch terug boven water en maakte hij deel uit van de groep der favorieten. De verwachtingen over de debutant uit Halen zijn niet zo hoog als bij Alaphilippe, maar hij kan verrassen. Alleen jammer dat bij Bahrain-McLaren een sterke pion als Garcia Cortina op de sukkeltoer is en Sonny Colbrelli niet kon bevestigen in Wevelgem.

Sep Vanmarcke

Vijf jaar geleden kreeg hij twee tot drie sterren meer. Vanmarcke werd ook twee keer derde in de Ronde van Vlaanderen, maar kan vaak door pech al enkele jaren niet meer aanspraak maken op die rol van favoriet. Dit jaar bleef pech hem bespaard, maar omdat hij zowel geen Tour als Tirreno-Adriatico reed, mist hij nog wat competitieritme. Zeker Alberto Bettiol en misschien zelf ook Sebastian Langeveld lijken beter op dreef. Voordeel is dat Vanmarcke zich wat kan wegsteken en hij een supergoeie ploeg rond zich heeft. Dat was in de jaren 2014, 2015 en 2016 veel minder het geval.

Oliver Naesen

Na een aarzelende herstart van de competitie kreeg Oli in de Tour flink wat vrijheid om zich klaar te stomen voor de voorjaarsklassiekers in de herfst. Op het WK toonde hij het slim te hebben aangepakt, maar nadien kunnen we door valpartijen nog maar weinig zeggen over het vormpeil van Naesen. Zowel in de BinckBank Tour als in Gent-Wevelgem lag hij er bij. Op de slotdag van de BinckBank Tour in Geraardsbergen en met een sterk laatste koersuur op weg naar Wevelgem toonde hij wel enkele flitsen, maar is dat voldoende om straks de topfavorieten te kunnen volgen op de Oude Kwaremont en de Paterberg? Een outsider met een hoge gunfactor.

Jasper Stuyven

De landgenoot die in de voorbeschouwingen van de afgelopen dagen het meest onder de radar bleef. Bij Trek-Segafredo zijn alle ogen gericht op Mads Pedersen, maar het zou dom zijn om de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad niet bij de favorieten te rekenen. In de Tour was hij na Van Aert de beste Belg in koers. Op het WK reed de Leuvense Monegask een berekoers op een parcours dat veel te zwaar voor hem was. In Gent-Wevelgem miste hij de aansluiting met de andere favorieten omdat zijn zadel het begaf op de tweede beklimming van de Kemmelberg. Wie twijfelt aan zijn vormpeil moet maar eens kijken naar de beelden van de derde keer Kemmel. Stuyven reed toen in zijn eentje vijftig meter weg uit het peloton, waar toch ook nog Naesen en Kristoff zaten. Als hij kan anticiperen voor de laatste keer Paterberg zit er meer in dan de zevende plaats van 2018.

Kasper Asgreen

Hier had net zo goed de naam van Florian Senechal kunnen staan, maar wat voor het gros van de favorieten geldt, geldt ook voor Asgreen. Zij die de Tour hebben gereden, hebben een voordeel in deze klassiekers. Echt imponeren deed de Deen na de Tour nog niet. Althans niet tijdens koersen in lijn. Op het WK eindigde hij wel zesde op de tijdrit - 21 seconden na Van Aert en een week later won hij met meer dan anderhalve minuut voorsprong het Deens kampioenschap tegen de klok. In Gent-Wevelgem sloop hij mee in de groep der favorieten en eindigde elfde. Als Deceuninck - Quick-Step zondag zoals verwacht wordt, zijn stempel op de koers kan drukken, kan een hardrijder als Asgreen daarvan profiteren. Werd vorig jaar niet voor niets tweede als debutant.

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN