Dit jaar geen kerstmarkten in België, kleine markten en kermissen wel toegestaan: “Dan maar extra lichtjes”

Bron © BELGA

(themabeeld)

Dit jaar komen er in ons land geen kerstmarkten. Markten en kleine kermissen mogen wel blijven doorgaan. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. “Hoe jammer het ook is, maar de kerstmarkten nodigen het virus uit om rond te dwalen”, klonk het.

De federale regering kondigde vrijdagavond een reeks extra maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Het aantal zogenaamde knuffelcontacten wordt beperkt tot één, telewerk wordt de regel waar dat mogelijk is, de horecazaken moeten een maand dicht en er komt een avondklok tussen middernacht en vijf uur.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukt dat markten en kleine kermissen nog wel mogen blijven doorgaan, mits het naleven van de bestaande regels. “Helaas kunnen kerstmarkten dit jaar niet doorgaan, hoe gezellig ze ook zijn”, klinkt het. “Maar dit zou het virus uitnodigen om rond te dwalen en dat moeten we nu zeker vermijden.”

“Extra lichtjes”

“Kerstmarkt mogen voorlopig ook niet meer. We gaan dan maar meteen stoppen met onze voorbereidingen”, klinkt het in een reactie bij Arne Vandendriessche, schepen van Economie in Kortrijk. “We gaan onze energie vooral steken op extra lichtjes, sfeer en gezelligheid.”

MEER OVER HET CORONAVIRUS