Franse leerkracht de keel overgesneden omdat hij Mohammed-cartoons toonde: “Macron, ik heb één van je hellehonden geëxecuteerd”

In Frankrijk is vrijdag een leraar vermoord op straat nadat hij in een les over geloof Mohamed-cartoons had laten zien. De dader werd doodgeschoten door de politie, later op de avond werden vier familieleden van de man opgepakt. Het is een drama voor Frankrijk, twee weken nadat president Emmanuel Macron had aangekondigd islamextremisme strenger te gaan controleren.

Agenten deden de gruwelijke ontdekking vrijdag in de vooravond in Conflans-Sainte-Honorine, een stadje in de buurt van Parijs met zo’n 30.000 inwoners. Vlak bij een school lag een man dood op straat. Zijn keel was overgesneden.

Kort na de moord had iemand op Twitter onder de naam Al Ansar een foto gedeeld vanop de plaats van de misdaad met de boodschap: “Aan marcon (sic), de leider van de ongelovigen, ik heb een van je hellehonden geëxecuteerd die het aandurfde Muhammad te kleineren.” Dat account werd niet veel later offline gehaald en zou toebehoord hebben aan een 18-jarige, de dader die zichzelf ‘Tsjetsjeen’ noemde en in Moskou geboren werd.

Onmiddellijk na de ontdekking zette de politie de achtervolging in op de dader, die in het naburige Eragny doodgeschoten werd. De man bedreigde de agenten met een (vuur)wapen. Later op de avond werden ook vier personen, onder wie een minderjarige, opgepakt. De vier zijn familie van de gedode dader.

Het slachtoffer was een leraar geschiedenis en aardrijkskunde die een tweetal weken geleden een les over laïcite hield, of de scheiding tussen staat en geloof. Volgens een politiebron had de leraar tijdens die les spotprenten van de profeet Mohammed laten zien, wat tot onvrede van enkele families van leerlingen geleid zou hebben. Ouders eisten het ontslag van de man en volgens de krant Le Figaro werd de leraar nadien bedreigd. Hij had daarvoor een klacht ingediend bij de politie.

Macron: “Obscurantisme zal nooit winnen”

Voor president Macron is de moord een bittere pil. Amper twee weken geleden kondigde hij maatregelen aan om de in Frankrijk gevierde scheiding tussen kerk en staat te vrijwaren. Macron wou strenger toekijken op imamopleidingen in het buitenland, en op financiering vanuit dat buitenland. Hij sprak over een islam “die in vrede met de republiek kan bestaan”.

Macron begaf zich vrijdagavond naar de plaats van de aanslag. Daar zei hij dat de leerkracht het slachtoffer is geworden van “een duidelijke islamistisch geïnspireerde terreuraanslag”, en dat “het obscurantisme nooit zal winnen” en dat de “gehele natie” aan de zijde van de leerkrachten staat om hen te “beschermen”.

Charlie Hebdo

De aanslag doet denken aan die van januari 2015, toen aan het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs twaalf mensen om het leven kwamen. Het satirische blad had ook cartoons van de profeet gepubliceerd. Het zouden die cartoons geweest zijn die de leerkracht aan het college van Conflans-Sainte-Honorine liet zien in z’n les. Drie weken geleden was de redactie van Charlie Hebdo nogmaals het mikpunt van een aanslag, met twee gewonden als gevolg.

Het onderzoek naar de feiten wordt gevoerd door de nationale terreurpolitie, die moet nagaan of er een organisatie achter zit. Volgens de voorzitter van het analysecentrum voor terrorisme vertegenwoordigen Tsjetsjenen zo’n vijfde van alle geradicaliseerde moslims in Frankrijk.

Door kbz, jvh
AANGERADEN